Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.05.2006. КИЇВ. Керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан надіслав на адресу Київської міської державної адміністрації лист-відповідь

У п’ятницю, 19 травня, на ім’я Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, за підписом першого заступника голови Київської міської державної адміністрації І.А. Фоменка надійшов лист-запрошення (від 18.05.06 р. за № 002-389) до участі в заході на території Биківнянського лісу по вшануванню пам’яті жертв політичних репресій. Лист містить у собі також прохання взяти участь у проведенні панахиди по загиблим.
З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан надіслав на адресу Київської міської державної адміністрації лист-відповідь:
«В Київській міській державній адміністрації повідомили, що до участі в панахиді запрошені представники всіх «традиційних для України» конфесій, в тому числі і М.Денисенко, що очолює релігійну організацію «Українська Православна Церква – Київський Патріархат», яку жодна із Православних Церков світу не визнає не лише патріархатом, але і взагалі церквою, — говориться, зокрема у документі. — Навряд чи дану конфесію можна назвати традиційною для України, і навряд чи до неї належав хоча б один із закатованих сталінською репресивною машиною, оскільки виникла вона лише в 1992 році внаслідок ухилення в церковний розкол з особистих амбіційних причин, не продиктованих еклезіологічною доцільністю, групи кліриків і мирян Української Православної Церкви. За це до них, згідно існуючого і діючого сьогодні канонічного права, Церквою було застосовано дисциплінарних мір, як то: заборона в священнослужінні, позбавлення священного сану, чи повне відлучення від Церкви (анафема). Під останнім, нажаль, знаходиться сьогодні і бувший Предстоятель УПЦ, бувший митрополит Філарет (Денисенко), запрошений Вами також до звершення заупокійної молитви по загиблих. У підтвердження наведемо слова Константинопольського патріарха Варфоломія: „ … Філарета ніхто не визнає як архієрея” (з доповідної записки віце-прем’єр-міністра України М. Жулинського Президенту України Л. Кравчуку. 29 жовтня 1993р.).
Шанобливо повідомляємо Вас, що ця обставина унеможливлює участь у вищеназваному жалобному заході Предстоятеля чи представника нашої Церкви з двох причин.
По-перше, таку участь забороняє церковне право, дотримуючись якого, подібно всьому Вселенському Православ’ю, живе і канонічна Українська Православна Церква. 10 Апостольське правило говорить: „Якщо хтось із відлученим від спілкування церковного помолиться, якби це було навіть і в домі: такий нехай буде відлучений”; 11 Правило Святих Апостолів говорить: „Якщо хтось, із тих що належать до кліру, з відлученим помолиться: нехай буде відлучений”.
По-друге, Українська Православна Церква вважає блюзнірством „робити політику” на крові та кістках мучеників і закликає не до театралізованого сумісного дійства представників конфесій, а до справжнього церковного євхаристичного поминовіння, корисного душам тих кого позбавила життя сталінщина.
У вказаний в листі-запрошенні час Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви, звершуватиме Божественну літургію з поминанням жертв політичних репресій в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври».