Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.04.2006. ВІННИЦЯ. У Стрижавській виправній колонії почав діяти православний храм

Новий храм, який з благословення митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Макарія назвали Благовіщенським, не міг умістити всіх бажаючих помолитися і взяти участь у Божественній літургії. Представники адміністрації пообіцяли віддати під храм ще й сусіднє приміщення, розібравши стіну між кімнатами.
Божественну літургію звершив отець Адріан Рішко, два священики проводили сповідь у коридорі, а співав клірик Хресто-Воздвиженського храму Вінниці протоієрей Петро Мигаль. «Я помітив, що один з присутніх на службі засуджених почав мені досить непогано підспівувати, щодалі, то сміливіше, — каже отець Петро, — так ми і співали вдвох. А «Отче наш» взагалі співали всім храмом. Спочатку я здивувався, а потім, поспілкувавшись з цими людьми, дізнався, що багато з них на волі відвідували храми і навіть сповідалися і причащалися». На відміну від Стрижавської колонії, де покарання відбувають так звані рецидивісти, тобто люди, які скоїли більше одного злочину, у Вінницькій колонії більшість людей зробили свою першу помилку у житті, й головне завдання священиків тут не дати людині впасти у відчай і вважати своє життя скаліченим назавжди. Потрібно навчити їх каятися і дати зрозуміти, що Господь милосердний і Він ще не викреслив їхні імена з Книги життя.
Під час Божественної літургії причастилися більше тридцяти засуджених, а дев’ятнадцять ще й пособорувалися наступного дня. Таїнство соборування звершив протоієрей В’ячеслав Красних, який також обговорив з керівництвом виправного закладу плани на майбутнє. За його словами, у колонії буде звершуватися одне-два богослужіння на місяць і проводитимуться дві бесіди зі священиками. Планується організувати допомогу продуктами харчування і одягом від парафіян вінницьких храмів, а також зібрати хоча б невеличку бібліотеку духовної літератури.
Священики за допомогою меценатів вже почали облаштування храму, придбали перші богослужбові предмети. Допомогу в цьому надає також особисто владика Макарій, який напередодні Пасхи у своїх проповідях нагадує, що потрібно розділити свою пасхальну радість з ближніми і далекими, з тими, хто у лікарні, й тими, хто у в’язниці, бо все, що ми робимо для ближніх, ми робимо для Христа.
Прес-служба Вінницької єпархії