Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.04.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулася зустріч особистого складу працівників та службовців міністерства надзвичайних ситуацій зі священнослужителем

Сьогодні, з благословення Антонія, Архієпископа Хмельницького і Шепетівського, на запрошення керівництва Головного управління міністерства надзвичайних ситуацій, секретар Хмельницького єпархіального управління протоієрей Олександр Дацюк виступив перед працівниками та службовцями МНС з лекцією на тему «Релігійні конфесії в Україні їх роль у відродженні духовності», у якій, зокрема зазначив: «… На сьогоднішній день слова «духовне відродження» набули особливої популярності – усе вертиться навколо цих термінів, які стали надзвичайно поширеними і навіть модними – усі, хто говорить, що дбає про Державу і народ, обов’язково говорить і про т. з. «духовне відродження», часто не усвідомлюючи навіть змісту цих слів. «Духовністю» називається рішуче усе – якщо подивитися уважно на релігійну карту хоча б Хмельницької області (див нижче), ми констатуватимемо факт існування досить різнобарвних релігійних конфесій на Хмельниччині та в Україні (в Україні зареєстровано 72 деномінації, у Хмельницькій області — 37). Як же звичайній людині реально розібратися у такому строкатому розмаїтті?! Бог дійсно Один (як про це, до речі, й люблять заявляти адепти все нових і нових псевдо-релігійних утворень, які линуть до нас з усіх усюд), але з цього далеко не випливає, що усі людські уяви про Нього вірні… Для того, щоб не нашкодити душі, ми мусимо знати т. з. техніку релігійної безпеки і не бути у плані визначення своєї релігійної приналежності усеїдними – це небезпечно, адже релігія – це реальність і часто досить небезпечна реальність і ми мусимо дбати не лише про те, як харчувати тіло якісними продуктами, але й про душу і її «раціональне» харчування… за висловом Торрічеллі «простір не терпить порожнечі» , отже і ми ризикуємо наповнити душу брудом… Завершуючи таму щодо відродження духовності хочу ще раз наголосити, що який дух, така й духовність, за вченням Церви – «Бог є Дух», тож під відродженням духовності слід розуміти саме відродження істинної віри, але ніяк не її замінника, бо, як відомо, нас оточують не лише духи добрі, тож ми можемо легко потрапити в оману, не маючи досвіду духовного життя та не розрізняючи духів… В основу культури нашого народу, так вже склалося історично, увійшла Православна віра, це добре, адже хто дивився цикл документальних фільмів «шокуючи Азія» бачив яку культуру зростив буддизм – як люди живуть, помирають, ховають, одружуються… отож, воістину – який дух, така й духовність…»
Після лекції свящ. Олександр відповів на чисельні запити аудиторії та привітав усіх присутніх з наступаючим Святом Світлого Христова Воскресіння.
Прес-служба Хмельницької єпархії