Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.02.2006. КИЇВ. Відбудеться презентація монографії “Києво – Печерська Лавра: світ православної духовності і культури ( 17 – 18 ст.)”

7 лютого 2006 року о 18-00 у Національній Спілці письменників України відбудеться презентація монографії історика, архівіста , кандидата історичних наук Світлани Кагамлик “Києво – Печерська Лавра: світ православної духовності і культури ( 17 – 18 ст.)”.
У науковому доробку автора — понад 40 наукових праць у збірниках та часописах і понад 150 статей енциклопедичного характеру. За визнанням дослідниці , долею було призначено їй вивчати культурну і духовну місію Лаври XVII – XVIII ст. Поштовхом до цього стало те, що на початку наукової діяльності авторка мала нагоду опрацювати унікальний фонд Києво-Печерської Лаври в Центральному державному історичному архіві України. У ході дослідження виявився цілий невідомий пласт діяльності в монастирі вихованців Києво-Могилянської академії. Це стало основою для написання кандидатської дисертації, а згодом спонукало для створення ґрунтовної монографії, що презентується.
На основі комплексного аналізу ново виявлених джерел з українських і російських архівних фондів та широкого кола публікацій уперше відтворено цілісну картину духовної (церковно-релігійної, просвітницької та видавничої) діяльності Києво-Печерської Лаври її “золотого віку” (XVII – XVIII ст.) і визначається місце обителі в житті українського та інших народів християнського світу. Перед очима читача постають сторінки біографій понад 300 знаних і невідомих широкому загалу церковних та культурно-освітніх діячів, переважно вихованців Києво-Могилянської академії — архімандритів Лаври, її постриженців та інших осіб, які примножували вікову славу Печерської обителі. Культурно-національне відродження Києва на початку ХVІІ ст., основними віхами якого було відновлення Київської православної митрополії, початок видавничої діяльності і створення першої у Києві друкарні проходило під безпосереднім впливом і участю чернецтва Києво-Печерської лаври. Започаткування у Києві Братської школи, яка трансформувалася в перший в Україні і всій Східній Європі вищий православний навчальний заклад – Києво-Могилянську академію, було прямим наслідком культурно-освітнього руху, центром якого була Києво-Печерська Лавра. Роль ідейного натхненника організації в Києві лаврської друкарні , церковного братства і школи при ньому належала Печерському архімандритові Єлисею Плетенецькому, а становлення Києво-Могилянської академії і викладання у ній було однією з функцій лаврського просвітницького осередку, керованого печерськими архімандритами (відомо близько 20 таких осіб, з них 15 викладали у ХVІІІ ст.) Значна кількість освічених осіб, які гуртувалися при монастирі, та їх різнобічна просвітницька діяльність при тісному контакті з Київською академією робили Печерську Лавру не тільки впливовим релігійним, але й національним науково-освітнім осередком.