Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.07.2005. ЧЕРНІГІВ. Місто чекає на православне документальне кіно

30-31 липня в кінотеатрі ім. Щорса будуть демонструватися фільми-лауреати фестивалю православного кіно “Покров-2004”. Очікується також, що у показі братимуть участь і цьогорічні учасники фестивалю, , що проходитиме в Києві у жовтні. Благословення на проведення заходу дав єпископ Чернігівський і Ніжинський владика Амвросій. Організатор акції – Чернігівське Православне Товариство.
“Показ православних фільмів ми проводимо з місіонерською метою, — розказав один з ініціаторів заходу чернець Різдва-Богородицької Домницької обителі о. Созонт. – Нехай вас не дивує, що пропагувати православну віру необхідно у місті з багатовіковою православною історією. Спробуйте лише спитати перехожих на вулицях Чернігова, як пройти до Єлецького монастиря, — і побачите, що з чотирьох людей дорогу вкаже один. На жаль, традиції православного виховання у нас були перервані, тому починати треба буквально з азів”.
Ймовірно, глядачі зможуть побачити документальний фільм “Слыши и виждь” про Преподобного Лаврентія Чернігівського, створений журналістами Ігорем Волосянкіним і Наталією Сокол (Ніжинська телекомпанія “Фобос”). Робота над картиною тривала півтора роки. Крім архівних та історичних документів, у його основу лягли розповіді та свідчення духовних чад преподобного. Автори також побували на батьківщині угодника Божого – у с. Карильське Коропського району, зняли будинок, в якому він жив, поспілкувалися з його односельцями. Спогадами про відкриття склепу з мощами преподобного напередодні його канонізації поділився безпосередній учасник подій теперішній настоятель кафедрального Свято-Троїцького собору м. Чернігова о. Іоанн (Фесик).