Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.02.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Представники єпархії взяли участь у науково-практичному освітянському семінарі

З благословення архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антония, у роботі семінару“ Православна освіта в державних, приватних і церковних структурах України: досвід та напрацювання»”, який проходив у Києво-Печерській Лаври від Хмельницької єпархії взяли участь: у секції “Вища школа” — протоієрей Олександр Дацюк, секретар єпархіального управління, голова обласного осередку ГО “Всеукраїнське Православне педагогічне товариство”; у секції “Дошкільна та молодша шкільна освіта”–– кандидат технічних наук Ігор Каньковський заступник голови обласного осередку ГО “Всеукраїнське Православне педагогічне товариство”, завідувач кафедри трудового та професійного навчання Хмельницького Державного університету; у секції “Недільні школи та позашкільна виховна робота” — Надія Теслюк співробітниця єпархіального освітянського відділу.
Протоієрей Олександр Дацюк у своєму виступі, доповівши у коротких рисах про систему викладання предмету «Основи християнської моралі», який був впроваджений у 2004-2005 навчальному році у Хмельницькому інституті МАУП, виступив з рядом конкретних пропозицій, щодо подальшої спільної роботи викладачів з різних куточків України на освітянській ниві.
Насамперед, була внесена пропозиція створення єдиного Інтернет-сайту для оперативного розміщення й обміну інформацією, стосовно питань Православної освіти на усіх рівнях. Далі, для більш ефективного викладання релігієзнавчих дисциплін, була зазначена необхідність широкого залучення допоміжного матеріалу, зокрема фрагментів кінофільмів й телепередач Православного спрямування, для реалізації цієї ідеї була висунута пропозиція, звернувшись до організаторів фестивалю Православного кіно «Покров 2004» й спільними зусиллями створити набір відеокасет, який містив би ряд необхідних відео фрагментів для ілюстрації навчального матеріалу.
Для більш широкого залучення духовенства до процесу викладання у навчальних закладах усіх рівнів, була внесена пропозиція звернутися у Міністерство освіти України з метою проведення Державної акредитації й визнання освіти, що отримують у Духовній Академії, вищою Державною освітою.
Стосовно підвищення рівня освіти у Недільних школах, була висунута пропозиція зобов’язати усі єпархіальні катехізаторські відділи зареєструвати недільні школи на території кожної єпархії, а також дослідити плани їх роботи, вивчити інформацію щодо штату викладачів й можливої необхідності централізованого підвищення їх богословської освіти.
Також, силами Синодального освітянського відділу й ВО «Всеукраїнське Православне педагогічне товариство» вирішили організувати проведення навчальних семінарів для викладачів недільних шкіл.
Багато інших питань було піднято й обговорено на семінарі, бажаючі змогли придбати найрізноманітнішу педагогічну літературу й навчальні програми.
Головне у проведенні цього семінару – це обмін досвідом між трудівниками на освітянській ниві. Позитивним зрушенням, що вигідно відрізняло семінар, який пройшов, від семінарів минулих років була його високопрофесійна організація й велика кількість учасників, що свідчить про зростаючий інтерес до Православної освіти.

Прес-служба Хмельницької єпархії