Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.10.2004. УЖГОРОД. Пройшла регіональна місіонерсько-педагогічна конференція “Православні цінності в системі освіти”

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира Синодальний відділ релігійної освіти, катехізації і місіонерства Української Православної Церкви, Мукачівська єпархія, Всеукраїнське Православне педагогічне товариство 26-27 жовтня провели на базі Ужгородської Української Богословської Академії ім. свв. Кирила і Мефодія регіональну місіонерсько-педагогічну конференцію «Православні цінності в системі освіти» для Західного регіону України.
В конференції взяли участь 97 учасників, представники 7 єпархій, Київської Духовної Академії та Ужгородської Української Богословської Академії ім. свв. Кирила і Мефодія, Волинської та Почаївської семінарій, духовних і світських навчальних закладів. Робота конференції висвітлювалася в засобах масової інформації — Закарпатським обласним телебаченням, чотирма обласними газетами.
З привітальним словом до учасників конференції звернувся Преосвященний Агапіт, єпископ Мукачівський і Ужгородський.
Конференція розпочалася доповіддю Голови Синодального відділу релігійної освіти, катехізації і місіонерства Української Православної Церкви єпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа «Достойно відповісти на виклики часу. Завдання релігійної освіти в сучасній Україні».
На конференції виступили: Голова Закарпатського обласного комітету в справах релігій Степан Йовжі, заступник Голови Всеукраїнського Православного Педагогічного товариства протоієрей Владислав Софійчук з доповіддю «Чужих дітей не буває (щодо впровадження в навчально-виховний процес програм статевої просвіти)», ректор Ужгородської Української Богословської Академії ім. свв. Кирила і Мефодія професор, диякон Віктор Бедь з доповіддю «Проблеми щодо визнання державою дипломів духовних закладів УПЦ», секретар Всеукраїнського Православного Педагогічного товариства протоієрей Богдан Огульчанський з доповіддю «Проблеми і перспективи підготовки православних педагогічних кадрів» та ін. Конференція прийняла підсумкову резолюцію. Учасники конференції відзначили нагальну необхідність впровадження православних духовно-моральних цінностей в систему освіти, необхідність ефективної координації зусиль єпархіальних відділів релігійної освіти, катехізації та місіонерства, регіональних осередків Всеукраїнського Православного Педагогічного товариства, всієї православної спільноти.
Найважливішими завданнями в цьому напрямку роботи учасники визначили:
- розробку та впровадження навчально-виховних програм з основ православного віровчення та православної культури в загальноосвітній та вищій школі, — створення на базі духовних навчальних закладів консультативних центрів для юридичного забезпечення і розробки законодавчого обґрунтування впровадження православно-орієнтованих програм в систему освіти.
З метою впливу православних традицій на освітній процес конференція визнала за доцільне підняти клопотання перед відповідними органами про прирівнення дипломів закладів духовної освіти до дипломів світських. Вважати за доцільне також проведення роботи щодо створення на базі духовних освітніх закладів такої системи освіти, яка би дозволила отримувати диплом світського зразка.
Конференція звернулася до єпархіальних відділів релігійної освіти , катехізації і місіонерства, регіональних осередків Всеукраїнського Православного Педагогічного товариства з рекомендацією використати наявний в ряді єпархій досвід підготовки православних педагогів з метою майбутньої підготовки таких педагогів на високому професійному рівні з можливістю Їхнього викладання в загальноосвітній та вищій школі. Залучити до цього надзвичайно важливого завдання навчальні заклади УПЦ.
Учасники конференції виявили стурбованість згубною діяльністю організацій з планування сім’ї, зокрема впровадженням в навчально-виховний процес програм статевої просвіти, які суперечать національним культурним і традиціям, менталітету українського народу і приводять до розбещення, до духовної і моральної деградації підлітків і молоді.
Конференція виразила сподівання на плідну співпрацю, активну діяльність православних педагогів, всіх, хто трудиться на ниві просвіти.