Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив святкування з нагоди 30-річчя парафії Ольгинського собору у Києві (+відео)


24 липня, у день пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Ольгинському соборі.

Цього року парафія храму в ім’я святої княгині Ольги відзначає 30-річчя з дня заснування.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Макарівський Антоній, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, митрополит Вознесенський і Первомайський Олексій, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство собору та гості у священному сані. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію з нагоди дня пам’яті преподобного Антонія Печерського

23 липня, у день пам’яті преподобного Антонія Печерського, начальника чернецтва на Русі, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив святкове богослужіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Предстоятель звершив Божественну літургію у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського. Його Блаженству співслужили: голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, сонм архієреїв, духовенство Лаври та гості обителі у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про життя і подвиги преподобного Антонія Печерського. Подробней…

КИЇВ. Богословсько-канонічні норми, які стосуються військової мобілізації осіб православного віросповідання у священному сані за умов дії Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”

Богословсько-канонічна комісія при Священному Синоді Української Православної Церкви на засіданні 19 червня 2024 року, яке відбулося за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, підготувала та схвалила «Богословсько-канонічні норми, які стосуються військової мобілізації осіб православного віросповідання у священному сані за умов дії Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”».

У зв’язку зі збройним нападом Російської Федерації на Україну Богословсько-канонічна комісія при Священному Синоді Української Православної Церкви, керуючись «Основами соціальної концепції Української Православної Церкви», звертає увагу на те, що «Церква… не забороняє своїм чадам брати участь у бойових діях, якщо йдеться про захист ближніх і відновлення порушеної справедливості… Православ’я за всіх часів ставилося з великою пошаною до воїнів, які ціною власного життя оберігали життя й безпеку ближніх. Багатьох воїнів Православна Церква приєднала до сонму святих, зважаючи на їхні християнські чесноти…»[1] Українська Православна Церква з першого дня повномасштабного вторгнення російських військ в Україну закликала і донині благословляє і молиться за всіх своїх вірних чад, які несуть свою службу в лавах Збройних Сил та інших військових формуваннях Подробней…

КИЇВ. Уповноважений Верховної Ради з прав людини доручив провести перевірку за фактом незаконного утримування у СІЗО митрополита Святогірського Арсенія

У відповідь на депутатський запит нардепа Артема Дмитрука уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець доручив провести перевірку за фактом незаконного утримання у СІЗО намісника Святогірської лаври митрополита Арсенія. Про це повідомляє народний депутат на власній сторінці Телеграм t.me/dmytrukartem.

«Вже майже місяць намісника Святогірської лаври митрополита Арсенія незаконно та без рішення суду утримують у СІЗО.

Судді ніяк не можуть винести рішення про запобіжний захід для владики. Термін попереднього минув ще 22 червня! Сьогодні – 18 липня», – повідомив народний депутат Артем Дмитрук.

У зв’язку із незаконним позбавленням волі православного архієрея Артем Дмитрук направив депутатський запит до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця. У відповідь на цей запит омбудсмен повідомив нардепа, що доручив провести перевірку щодо порушених у запиті питань.

«Дмитро Лубінець також зазначив, що уповноважені органи відреагують на продовження ієрарху УПЦ запобіжного заходу неуповноваженою особою», – підкреслив нардеп.

Фото: Фейсбук сторінка Д.Лубенця

КИЇВ. Звернення Блаженнішого Митрополита Онуфрія з нагоди Дня української державності


Дорогі брати і сестри!
Шановні українці!

Сердечно вітаю всіх вас з Днем української державності!

Сьогоднішнє свято хоч є недавнім щодо дати його встановлення, однак історія нашої славної Держави сягає в глибину століть. Древня Київська Русь, спадкоємницею якої є сучасна Україна, закарбувала в нашій пам’яті імена славетних князів та воєначальників, які трудилися над розвитком та захистом нашої держави. Неоціненним скарбом, який здобули і передали нам наші предки є християнська віра, яка освятила душу українського народу та стала для нього благодатною силою в державному, духовному, культурному та освітньому розвитку.

Християнин покликаний до здобуття Царства Небесного, але кожний послідовник Христа є також і громадянином своєї земної Батьківщини. Господь подарував нам благословенну українську землю із багатими надрами та родючими ґрунтами, аби сумлінною працею ми могли здобувати достаток плодів земних, проводячи життя мирне. Проте мирне життя це те, чого вже не один рік поспіль не знає наша Батьківщина. Російська військова інтервенція порушила мир і спокій нашого народу, забираючи життя наших співвітчизників. Подробней…

КИЕВ. Фонд Предстоятеля УПЦ перечислил 1 млн грн для больницы «Охматдет»


Верующие Украинской Православной Церкви с первых часов после трагедии присоединились к оказанию помощи пострадавшим.

Благотворительный фонд Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Онуфрия «Мир вам» передал финансовую помощь больнице «Охматдет», которая была значительно разрушена в результате российского обстрела Киева накануне.

Как сообщается, от Предстоятеля на восстановление столичной больницы перечислили один миллион гривен.

Кроме того, добавляют в пресс-службе УПЦ, верующие Украинской Православной Церкви с первых часов после трагедии присоединились к оказанию помощи больнице. Волонтеры движения «Парасолька», действующего при столичном храме, передали лекарства и начали собирать необходимые вещи и продукты для Подробней…

СЛАВЯНСК. Состоялось судебное заседание по делу митрополита Арсения


9 июля, в Славянском горрайонном суде Донецкой области продолжилось подготовительное судебное заседание по делу наместника Свято-Успенской Святогорской Лавры митрополита Святогорского Арсения.

Владыка Арсений участвовал в заседании очно, для чего был доставлен в суд из Днепровского СИЗО. Поддержать наместника Лавры прибыли братия обители, священнослужители УПЦ и миряне.

В рамках заседания в защиту владыки выступила по видеосвязи народный депутат Украины Виктория Гриб.

Несмотря на жару и просьбу стороны защиты, председательствующая судья Хаустова Татьяна Анатольевна отказалась вывести митрополита из стеклянного бокса в зал заседаний с тем, чтобы он сидел рядом со своим адвокатом.

В связи с этим стороной защиты был заявлен отвод председательствующего судьи.

Заседание по делу продолжится после того, как будет рассмотрен вопрос отвода судьи. Подробней…

КИЇВ. Співчуття Блаженнішого Митрополита Онуфрія міському голові у зв’язку з ракетним обстрілом міста


КИЇВСЬКОМУ МІСЬКОМУ ГОЛОВІ
КЛИЧКУ В.В.

Вельмишановний Віталію Володимировичу!

Від імені єпископату, духовенства і мирян Української Православної Церкви та від себе особисто прийміть щирі співчуття у зв’язку з загибеллю людей, руйнуванням житлових і офісних будинків внаслідок сьогоднішнього ворожого ракетного обстрілу нашої Столиці.

У всього в цьому світі є певна межа, однак ворог вчергове її перейшов і проявив свою жорстокість. На жаль, у цей трагічний день війна вкотре забрала десятки життів, постраждали маленькі діти, їхні батьки та лікарі столичного «Охматдиту».

Нехай Господь дарує всім нам сили з християнською гідністю пережити біль тяжкої втрати людей, що спіткала нас і нашу Столицю. Подробней…

КИЇВ. Співчуття Блаженнішого Митрополита Онуфрія директору, співробітникам та пацієнтам лікарні «Охматдит»

Директору національної дитячої
спеціалізованої лікарні «Охматдит»
Володимиру Жовніру

Шановний Володимире Аполлінарійовичу!

Шановні лікарі, співробітники та пацієнти національної дитячої лікарні «Охматдит»!

Дорогі брати і сестри!

Смутком і печаллю наповнилось моє серце від жахливої звістки про руйнування внаслідок ворожого обстрілу національної дитячої лікарні «Охмадит», поранення пацієнтів, дітей, батьків, співробітників та загибель 2 працівників.

Життя — це Божий дар, на який ніхто не має права посягати. Українська Православна Церква молиться про найскоріше одужання наших дітей, укріплення батьків та закликає своїх вірних до сугубої молитви за всіх постраждалих.

Поділяючи зі всіма рідними і близькими гіркоту втрати загиблих, підносимо молитви до Всемилостивого Бога, щоб Він прийняв душі новопреставлених у Свої небесні обителі, а Вам, Володимире Аполлінарійовичу, лікарям, персоналу і всім постраждалим унаслідок трагедії, що сталася сьогодні, терпіння, мужності і сил для подолання наслідків лиха та найскорішого відновлення діяльності лікарні.

З повагою

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

8 липня 2024 року

КИЇВ. Предстоятель звершив заупокійне богослужіння у день десятих роковин упокоєння Блаженнішого Митрополита Володимира


5 липня, у день 10-ї річниці смерті Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій та архієреї УПЦ піднесли заупокійну молитву за спочилим Предстоятелем.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Яготинський Серафим, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство.

5 липня 2014 року на 79-му році життя відійшов до Господа Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) після тривалої і виснажливої хвороби. Спочилий Предстоятель очолював Українську Православну Церкву протягом більш ніж 20 років (з 27.05.1992 по 05.07.2014). Первосвятительське служіння Блаженнішого владики Володимира відзначилось плідністю і значним розквітом церковного життя в Україні. Подробней…

КИЕВ. Народный депутат Артем Дмитрук : Незаконное удержание митрополита Арсения – нарушение прав человека


Дмитрук заявил, что направит депутатское обращение по поводу незаконного удержания владыки Арсения в СИЗО.

Народный депутат Артем Дмитрук прокомментировал ситуацию вокруг дела против наместника Святогорской Лавры митрополита Арсения.

«Дело гуляет по судам от одного к другому, но мера пресечения так и не была избрана. При том, что срок предыдущего содержания под стражей истек еще 22 июня! То есть человека незаконно удерживают в тюрьме уже почти 2 недели!» – написал Дмитрук у себя в Телеграмм-канале 4 июля.

Нардеп напомнил, что апелляционный суд, где проходило заседание, лишь определил, что дальнейшую судьбу иерарха будет, как и раньше, рассматривать Славянский городской суд, но уже другой судья, а дата следующего заседания по переизбранию меры пресечения так и не была назначена.

«По моему убеждению, незаконное нахождение Владыки в СИЗО свидетельствует о нарушении самых элементарных прав человека и отсутствии уважения к Законам Украины. Невозможно не задаться вопросом: почему человек, чей срок содержания под стражей истек, продолжает оставаться за решеткой?» – говорится в сообщении. Подробней…

КРИВОЙ РОГ. Прошло судебное заседание по делу митрополита Арсения


Как сообщает Телеграм-канал Святогорской Ларвы, в ходе заседаний 19–21 и 24 июня в Славянском горрайсуде Донецкой области возник спорный вопрос о том, какой суд должен решить дальнейшую меру пресечения для митрополита Святогорского Арсения.

По инициативе судьи, данный вопрос был передан в Днепровский апелляционный суд, который находится в Кривом Роге.

1 июля 2024 г. Днепровский апелляционный суд рассмотрел подсудность вопроса дальнейшей меры пресечения.

Апелляционный суд поддержал мнение адвокатов о том, что дело имеет общественный резонанс, и отказал прокурору, который ходатайствовал о проведении заседания в закрытом режиме. В зал суда были допущены свободные слушатели — пришедшие поддержать наместника Святогорской Лавры прихожане Украинской Православной Церкви — и представители СМИ.

Согласно решению апелляционного суда, вопрос о дальнейшей мере пресечения для владыки Арсения будет рассматриваться, как и раньше, в Славянском горрайсуде, однако другим судьёй. Подробней…

БАНЧЕНЫ. Сотни православных буковинцев пришли поддержать владыку Лонгина под суд

В Герцаевском районном суде города Герца Черновицкой области состоялось очередное заседание по делу митрополита Лонгина (Жара). Поддержать владыку пришли верующие и подопечные владыки, сообщают в Банченском монастыре.

Во время заседания суда адвокаты подали ходатайство об отводе судьи, в связи с ее предубежденностью. Судья приняла их претензию к рассмотрению.

Митрополиту Лонгину вручили материалы дела обвинения и предложили с ними ознакомиться. Владыка сообщил, что не может этого сделать, поскольку плохо себя чувствует. На видеозаписи судебного процесса видно, что у архиерея дрожат руки и голос, когда он говорит. К суду вызывали скорую помощь.

В это время на молитвенном стоянии возле здания суда собрались сотни православных буковинцев. Пока длилось слушание, верующие молились о своем владыке. Некоторые женщины не могли сдержать слез. Подробней…

КИЇВ. Вітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія Святішому Патріарху Болгарському, Митрополиту Софійському Даниїлу


ЙОГО СВЯТОСТІ,
СВЯТІШОМУ ДАНИЇЛУ,
ПАТРІАРХУ БОЛГАРСЬКОМУ,
МИТРОПОЛИТУ СОФІЙСЬКОМУ

Ваша Святосте!

Щиросердечно поздоровляю Вашу Святиню з обранням на Первосвятительский Престол Болгарських Патріархів.

Дух Святий явив Свою всеблагу дію для всієї повноти Болгарської Православної Церкви, поставивши Вас на високий свічник Патріаршого служіння. Вінець Первосвятительства, що возложений на Вашу главу, є тим дійсним вираженням повної довіри єпископату, кліру, монашества та православного народу Болгарії, яку Ви заслужили своїм достойним житієм та християнською мудрістю, а Ваша щира віра у Христа та самовіддана любов до ближніх стали прикрасою Церкви Христової.

Нині на Вас покладено новий послух, який потребує багато сил, терпеливої уваги та виважених рішень. Все це можливо поєднати лише терпеливою молитвою і повною самопожертвою до всіх, хто нас оточує. Яскравим прикладом такого служіння були Ваші блаженноспочилі попередники Патріархи Кирил, Максим та Неофіт. Подробней…

СОФІЯ. Митрополит Августин взяв участь в урочистостях з нагоди обрання та інтронізації Болгарського Патріарха


30 червня – 1 липня, в столиці Болгарії – Софії відбулися урочистості з нагоди обрання та інтронізації нового Предстоятеля Болгарської Православної Церкви, яким став митрополит Відінський Даниїл. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в урочистостях від Української Православної Церкви взяв участь митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Владику супроводжував клірик Білоцерківської єпархії протоієрей Димитрій Марандюк.

30 червня, після обрання та чину інтронізації, на урочистому прийомі митрополит Августин зачитав вітальне слово новообраному Патріарху від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Також владика передав Святішому Патріарху Даниїлу від Предстоятеля УПЦ в подарунок богослужбовий комплект – хрест і дві панагії.

КИЇВ. Вітальне слово Священного Синоду УПЦ: «У Вашій особі бачимо образ ревного захисника Православної віри»

25 червня, в день пам’яті преподобного Онуфрія Великого, архієреї, духовенство, ченці та віряни Української Православної Церкви вітають свого Предстоятеля з днем тезоіменитства. Цьогоріч Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначатиме також 10-ту річницю першосвятительського служіння на престолі Київських Митрополитів та 80-річчя з дня народження.

Цього дня, після Божественної літургії у Пантелеймонівському жіночому монастирі у Феофанії, від імені Священного Синоду, архіпастирів та пастирів, Синодальних відділів та установ, монастирів, духовних шкіл та багатомільйонної пастви Української Православної Церкви вітальне слово на адресу Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія зачитав митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел.

«Всеблагому Промислу Божому 10 років тому зволилося звести Вашу святиню на престол Київських Митрополитів, щоб, за словом святителя Григорія Богослова, стати опорою та вінцем віри, дорогоцінною перлиною Церкви», – зазначив у вітальному слові митрополит Агафангел та наголосив, що у цей непростий час потрясінь і негараздів Блаженніший владика є зразком стійкості у вірі, твердості в архіпастирському служінні й благоговійного стояння в молитві. Подробней…

ВАШИНГТОН. Митрополит всієї Америки і Канади поздоровив Предстоятеля УПЦ з Днем Агела

25 червня, в день пам’яті преподобного Онуфрія Великого, Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади Тихон надіслав Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію вітання з днем Ангела.

«У житії преподобного Онуфрія, небесного покровителя і заступника Вашого Блаженства, ми читаємо, що протягом багатьох років його усамітнення в пустелі кожної суботи та неділі Бог через ангела надавав йому Святе Причастя. Це чудове приношення нагадує нам, що Бог завжди поряд з тими, хто покладає свою надію на Нього і залишається вірним своєму покликанню», – йдеться у вітанні.

Блаженніший Митрополит Тихон побажав Предстоятелю УПЦ, щоб Господь винагородив його надії, а вірність завжди укріпляла його у «складному покликанні Предстоятеля Української Православної Церкви у ці смутні часи, завжди надаючи Вашому Блаженству все необхідне для несення Вашого високого архіпастирського служіння».

«З радістю і подякою згадуючи наше співслужіння та спілкування у Чернівцях лише кілька тижнів тому, запевняю Вас у моїй братерській любові та молитвах, а також у молитвах повноти Православної Церкви в Америці за братів в Українській Православній Церкві і її любові до них», – написав Архієпископ Вашингтонський.

ПРЯШЕВ. Митрополит Чеських земель і Словаччини привітав Блаженнішого Митрополита Онуфрія з тезоімеництвом


25 червня, в день пам’яті преподобного Онуфрія Великого, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій святкує День свого Небесного Покровителя. Своє вітання Предстоятелю Української Православної Церкви надіслав Предстоятель Православної Церкви Чеських земель і Словаччини Блаженніший Митрополит Ростислав.

«Сердечно вітаю Вас із днем пам’яті Вашого небесного покровителя преподобного Онуфрія Великого! Труди цього чудового подвижника є мірилом Вашого іночеського і архіпастирського ділання, і Ви зі справжнім чернечим довготерпінням, старанністю й смиренномудрістю несете Хрест Предстоятеля, являючи собою істинно християнський приклад ставлення до “житейського моря, яке хвилює буря спокус”», – йдеться у вітанні.

Блаженніший Ростислав у «день особистої молитовної радості» побажав Блаженнішому владиці міцності сил та допомоги Божої у трудах: «Нехай Всемилостивий Господь захищає Вас і ввірену Вам паству Української Православної Церкви Своїми благословеннями молитвами преподобного отця нашого Онуфрія Великого і всіх Святих!»

Ваші Предстоятельські труди та молитви укріпляють ввірену Вам паству — Синод Македонської Православної Церкви привітав Предстоятеля УПЦ

Архієпископ Охридський і Македонський Стефан від імені Архієрейського Синоду Македонської Православної Церкви — Охридської Архієпископії та від себе особисто надіслав вітання Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в день Ангела, 25 червня 2024 року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Вітаємо Вас з днем пам’яті Вашого небесного покровителя, преподобного Онуфрія Великого, з найсердечнішими та найщирішими побажаннями міцного здоров’я і рясної милості Божої в Першосвятительському Вашому служінні Церкві Христовій», — йдеться у вітальному листі.

Звертаючись до Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Блаженніший Архієпископ Стефан додав до свого привітання такі слова: «Ваші труди та молитви як Предстоятеля Української Православної Церкви укріпляють вірний народ, показуючи Вас добрим пастирем ввіреного Вам Богом стада».

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив всенічне бдіння напередодні дня пам’яті преподобного Онуфрія Великого


Блаженніший Митрополит Онуфрій, Богослужіння Предстоятеля, День тезоіменитства Блаженнішого Митрополита Онуфрія, преподобний Онуфрій Великий

24 червня, напередодні дня пам’яті преподобного Онуфрія Великого, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив всенічне бдіння у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанії).

Святкове богослужіння відбулося у головному храмі обителі – Пантелеймонівському соборі.

Предстоятелю співслужили постійні члени Священного Синоду УПЦ: митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, голова Церковного суду УПЦ митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент; митрополити, архієпископи та єпископи Української Православної Церкви, духовенство обителі, Києва та гості у священному сані. Подробней…

СЛАВЯНСК. Состоялось очередное заседание по делу митрополита Арсения


24 июня, в День Святого Духа, в Славянском горрайонном суде Донецкой области состоялось очередное заседание по делу митрополита Святогорского Арсения.

Владыка принял участие в заседании по видеосвязи из Днепровского СИЗО.

Судья постановил направить дело в Днепровский апелляционный суд, поскольку в ходе заседаний возник спорный вопрос о том, какой именно суд должен определить дальнейшую меру пресечения.

Таким образом, по истечении 60 дней заключения в Днепровском СИЗО, назначенных владыке Арсению 25 апреля Октябрьским районным судом г. Днепр, вопрос о дальнейшем его местопребывании окончательно не решён.

О дате и времени заседания апелляционного суда мы сообщим заранее.

Телеграм-канал Святогорской Лавры

МИНСК. Освобожденного митрополита Ионафана заметили на трансляции всенощного бдения из Свято-Духова кафедрального собора

В праздник Святой Троицы освобожденного митрополита Тульчинского и Брацлавского Ионафана заметили на трансляции всенощного бдения из Свято-Духова кафедрального собора г. Минска.

«На богослужении молился митрополит Тульчинский и Брацлавский Ионафан (Елецких)», – сказано в сообщении пресс-службы Беларусской Православной Церкви.

Ранее сообщалось, что из-за перенесенного инсульта владыка Ионафан остро нуждается в лечении и реабилитации, поэтому он поедет в Москву. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель звершив богослужіння з нагоди Дня Святої Трійці у Києво-Печерській Лаврі


23 червня, у День Святої Трійці, свято П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію та урочисту вечірню у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Святкове богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Бородянський Марк, єпископ Івано-Франківський і Коломийський Никита, духовенство Лаври та гості у священному сані.

У слові проповіді після читання Святого Євангелія Блаженніший владика нагадав вірянам вчення Церкви про Святу Трійцю — одкровення Бога про Себе. Подробней…

ВИННИЦА. Суд оставил в силе приговор митрополиту Ионафану: 5 лет с конфискацией


18 июня Винницкий апелляционный суд оставил в силе приговор суда первой инстанции, согласно которому управляющему Тульчинской епархией митрополиту Ионафану присудили пять лет лишения свободы с конфискацией имущества, сообщает Вінниця.info.

Иерарха УПЦ признали виновным в оправдании, признании правомерной, отрицании вооруженной агрессии Российской Федерации против Украины, глорификации ее участников.

Приговор Винницкого городского суда от 07.08.2023 года, которым признан виновным Елецких Анатолий Иванович в совершении преступлений, предусмотренных ч. 2 ст.161, ч.3, ст. 436 прим. 2, ч. 3 ст. 15, ч 2. ст. 109, ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 110 УК, оставить без изменений.

Постановление апелляционного суда вступает в законную силу с момента его провозглашения и может быть обжаловано в Кассационный уголовный суд в составе Верховного суда Украины в течение 3 месяцев со дня его провозглашения. Подробней…

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив урочистості з нагоди випуску у КДАіС


16 червня, у Неділю сьому після Пасхи, святих отців Першого Вселенського Собору, у Київській духовній академії і семінарії відбулись урочистості з нагоди завершення 2023/2024 навчального року. Випуск у духовних школах очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Передусім Предстоятель звершив Божественну літургію у храмі в ім’я преподобного Іоанна Дамаскіна. Академічний храм та інша інфраструктура духовної школи зараз знаходиться на території Покровського Голосіївського монастиря у Києві.

Предстоятелю співслужили: голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, намісник Голосіївського монастиря архієпископ Ворзельський Ісаакій, ректор КДАіС архієпископ Білогородський Сильвестр, проректор з виховної роботи КДАіС єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив святкове богослужіння з нагоди престольного свята Вознесенського храму на Деміївці


13 червня, у день свята Вознесіння Господнього, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Вознесенському храмі в районі Деміївка міста.

Його Блаженству співслужили вікарії Київської Митрополії архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, а також духовенство храму та гості у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів пастві про суть сьогоднішнього свята, а також нагадав вірним про великий поклик усіх християн — свідчити про Господа всьому світу. Подробней…

ДНЕПР. СБУ продолжает сбор доказательств по делу митрополита Арсения


Наместник Свято-Успенской Святогорской лавры митрополит Арсений (Яковенко) до сих пор находится в СИЗО, так как по его делу еще продолжается сбор доказательной базы и назначаются новые экспертизы, заявила руководитель пресс-службы ГУ СБУ в Донецкой и Луганской областях Галина Прищепа Укринформу.

«Расследование в рамках уголовного производства еще продолжается. Вы видели, что суд не согласился отпустить митрополита под залог и продлил ему срок заключения в изоляторе временного содержания, поэтому уголовное производство продолжается… Продолжается сбор доказательной базы, обязательно назначаются еще дополнительные определенные экспертизы», – рассказала она.

Прищепа заверила, что когда дело будет передано в суд, она обязательно сообщит журналистам. «И тем более сообщу, когда будет уже приговор». Подробней…

Предстоятель Православної Церкви Америки Тихон: Сподіваємося, що влада України дотримуватиметься усіх норм міжнародного права

Блаженніший Тихон, Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки та Канади у своєму слові після Божественної літургії в Банченському монастирі підтвердив свою незмінну братську любов і підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію та повноті Української Православної Церкви.

«Ваше Блаженство, я тут, в стінах цього монастиря, перед братією хочу вас привітати і подякувати за вашу гостинність. І ще раз хочу підтвердити свою незмінну братську любов і підтримку Вашому Блаженству, Українській Православній Церкві і всьому українському народу», – сказав Митрополит Тихон.

Водночас Предстоятель Православної Церкви в Америці заявив: «Ми ще раз підтверджуємо право, і не тільки право, а й обов’язок вашої країни, України, захищати себе від неправдивої агресії, а в даний час від тої агресії, якої народ зазнає від війни. Хочемо також звернути увагу на те, що ми сподіваємося, що цивільна влада України буде дотримуватися всіх прав людини, всіх свобод та норм міжнародного права».

Предстоятель Американської Церкви відзначив, що його делегація привезла в Україну молитви і любов від усієї повноти Церкви в Америці. Подробней…

ТЕРНОПІЛЬ. Предстоятель Американської Церкви відвідав кафедральний собор Тернополя та Кулівецький монастир на Буковині

3 червня, після паломницького візиту до Почаєва та Кременця, Блаженніший Митрополит Тихон відвідав кафедральний собор на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії у Тернополі та Успенський Кулівецький чоловічий монастир на Буковині.

В ході візитів Блаженніший владика вклонився святиням, поспілкувався з архієреями, духовенством, ченцями та вірянами Української Православної Церкви, помолився за мир в Україні та благословення Боже для нашого народу.

4 червня, завершується візит Предстоятеля Православної Церкви в Америці до України. В останній день свого паломництва Блажненніший Митрополит Тихон відвідає монастирі Чернівецько-Буковинської єпархії.

Митрополит всієї Америки і Канади Тихон: Я маю радість і честь здійснити паломництво до одного з найвідоміших монастирів християнства

3 червня після молебню в Успенському соборі Почаївської лаври Блаженніший Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки та Канади Тихон звернувся до присутніх архієреїв, владики намісника, чернечої братії, прихожан та паломників обителі зі словом, у якому висловив підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію та всім вірним Української Православної Церкви.

«У цей славетний Великодній час я маю радість і честь здійснити паломництво до одного з найвідоміших монастирів християнства та одного із найяскравіших маяків Православ’я у світі, монастиря, сама назва якого — Почаївська лавра — є синонімом непохитного сповідування святої і спасительної Православної християнської віри», — зазначив у своєму слові Блаженніший Митрополит Тихон.

Предстоятель ПЦА підкреслив, що попри тиск з усіх боків, братія Лаври та вся Українська Православна Церква продовжують стояти у сповіданні цієї апостольської віри.

Його Блаженство подякував Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію, наміснику Почаївської лаври митрополиту Почаївському Володимиру та братії обителі за запрошення, теплий прийом і гостинність. Подробней…

КРЕМЕНЕЦЬ. Блаженніший Митрополит Тихон відвідав Почаївський Свято-Духівський скит та Богоявленський жіночий монастир


3 червня після паломницького візиту до Свято-Успенської Почаївської лаври Блаженніший Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки та Канади Тихон відвідав братське кладовище, де поховані спочилі насельники Почаївської обителі, Почаївський Свято-Духівський скит та Богоявленський жіночий монастир у Кременці.

У паломництві Предстоятеля Православної Церкви в Америці супроводжували митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, намісник Почаївської лаври митрополит Почаївський Володимир, ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Шумський Іов, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Новоселицький Клеопа.

На братському кладовищі Його Блаженство помолився за упокоєння душ спочилих насельників Почаївської лаври. Після цього Блаженніший Митрополит Тихон відвідав Свято-Духівський скит. Подробней…

ПОЧАЇВ. Відбувся візит Предстоятеля Православної Церкви в Америці Тихона у Почаївську лавру


3 червня Предстоятель Православної Церкви в Америці Блаженніший Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки та Канади Тихон прибув з паломницьким візитом до Свято-Успенської Почаївської лаври.

У святій обителі Його Блаженство зустріли намісник Почаївської лаври митрополит Почаївський Володимир та братія монастиря.

В Успенському соборі Лаври Блаженніший Митрополит Тихон очолив молебень. Предстоятелю ПЦА співслужили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, намісник обителі митрополит Почаївський Володимир, ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Шумський Іов, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Новоселицький Клеопа та братія і гості у священному сані. Подробней…

БАНЧЕНИ. Відбулася зустріч делегації Православної Церкви в Америці з членами Священного Синоду УПЦ


2 червня в Вознесенському Банченському монастирі відбулася зустріч делегації Православної Церкви в Америці на чолі з Предстоятелем Блаженнішим Тихоном, Архієпископом Вашингтонським, Митрополитом всієї Америки та Канади з членами Священного Синоду Української Православної Церкви на чолі з Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

Під час зустрічі присутні обговорили питання розвитку православної місії як в Україні, так і на Американському континенті.

Американські гості поділилися враженнями від богослужінь та ознайомлення з масштабами соціальної діяльності, яку здійснює як Чернівецько-Буковинська єпархія, так і Українська Православна Церква загалом. Подробней…

БАНЧЕНИ. Предстоятелі ПЦА та УПЦ звершили Божественну літургію у монастирі

2 червня, у Неділю п’яту після Пасхи, у Свято-Вознесенському Банченському монастирі Чернівецько-Буковинської єпархії відбулось урочисте богослужіння, яке очолив Блаженніший Митрополит Тихон, Предстоятель Православної Церкви в Америці, та Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій

Недільну Божественну літургію звершили у головному соборі обителі. Предстоятелям Православної Церкви в Америці та Української Православної Церкви співслужили: митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, голова Церковного суду УПЦ митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, намісник обителі митрополит Банченський Лонгин, митрополит Шепетівський і Славутський Євсевій, архієпископ Хотинський Веніамін, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Подробней…

ЧЕРНІВЦІ. Предстоятель Православної Церкви Америки висловив підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, віруючим УПЦ та народу України


Блаженніший Тихон, Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки та Канади, який разом з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм очолив урочисте всенічне бдіння у Свято-Духівському кафедральному соборі Чернівців 1 червня, звернувся до священнослужителів та вірян зі словом.

Блаженніший Митрополит Тихон поділився своїми враженнями від відвідин Чернівців, де, за його словом, відображається те багатство культури, якою насичена вся Україна.

«Я сердечно дякую Вашому Блаженству, священству, духовенству і присутнім всім людям тут, в Чернівцях, за цей теплий прийом, за вашу щиру гостинність. І хочу вчергове підтвердити свою незмінну, братерську любов до вас, Ваше Блаженство, до Української Православної Церкви та всього українського народу», – зазначив Предстоятель Православної Церкви в Америці. Подробней…

ЧЕРНІВЦІ. Розпочався візит в Україну Предстоятеля Православної Церкви в Америці (+відео)


1 червня Блаженніший Тихон, Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки та Канади, прибув з братським візитом в Україну на чолі делегації з Православної Церкви в Америці. Предстоятель ПЦА приїхав в Україну, аби вклонитися святиням української землі і молитовно підтримати Блаженнішого Митрополита Онуфрія, вірних Української Православної Церкви та весь український народ.

У складі делегації з Америки також канцлер Митрополита протоієрей Олександр Рентель, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків ПЦА протоієрей Назарій Полатайко та протодиякон Віталій Пермяков.

Візит Блаженнішого Митрополита Тихона розпочався з Чернівців. 1 червня Предстоятель Православної Церкви в Америці разом з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм очолив урочисте всенічне бдіння у Свято-Духівському кафедральному соборі міста. Предстоятелям співслужили члени Подробней…

Архієпископ Сильвестр (Стойчев): Два роки після Собору в Феофанії: досягнення, втрати, надії

Два роки тому, 27 травня 2022 року, в Київському монастирі у Феофанії відбувся Собор Української Православної Церкви за участю єпископів, духовенства, ченців та мирян. У роботі Собору (особисто чи в онлайн-форматі) взяли участь представники всіх єпархій УПЦ, у тому числі ті, що опинилися на тимчасово окупованих територіях.

Упродовж років після Собору, звучали різні оцінки ухвалених на ньому рішень. Хтось натхненно їх захищав, хтось навпаки активно критикував. Але одне можна сказати напевне: Собор став важливою віхою в історії УПЦ.

В другу річницю Собору у Феофанії ректор Київських духовних шкіл архієпископ Сильвестр (Стойчев) проаналізував не тільки його рішення, а й ті процеси, які протікали в нашій Церкві та українському суспільстві за останні роки. Про це повідомляє пресслужба УПЦ з посиланням на пресслужбу КДАіС.

Шлях до Собору

Відразу слід пояснити, що церковні форуми такого масштабу, як Собор у Феофанії, збираються нечасто. За всі роки незалежності Українська Православна Церква скликала подібні Собори лише п’ять разів. І майже кожен із цих п’яти Соборів маркував певні віхи в житті УПЦ.

Собор у Феофанії став ключовою подією для нашої Церкви за умов повномасштабної російської військової агресії проти України.

24 лютого 2022 року розділило наше життя на «до» та «після». Звичайно, війна мала великий вплив і на церковне життя. Вже першого дня війни Блаженніший Митрополит Онуфрій засудив російську військову агресію та закликав російську владу негайно припинити військові дії. На жаль, цей заклик було повністю проігноровано.

Сьогодні ми маємо чітко сказати: за весь час війни з вуст духовенства РПЦ (за дуже невеликим винятком кількох священнослужителів) ми не почули засудження військової агресії й навіть простого людського співчуття українцям, які зазнають страждань.

З перших днів війни в Україні почав розгортатися широкий рух духовенства та мирян, котрі бажали обговорити ситуацію, в якій опинилася УПЦ. І Собор УПЦ став певною відповіддю на цей рух.

Нагадаю, що спочатку в Феофанії передбачалося проведення лише зборів єпископів, священників і мирян, але в процесі захід переріс у повноцінний Собор УПЦ. Ключові рішення Собору стосувалися канонічного статусу УПЦ. Подробней…

БАНЧЕНИ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у монастирі та відвідав дітей, якими опікується монастир


19 травня, у Неділю 3-тю після Пасхи, святих жон-мироносиць, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Вознесенському Банченському чоловічому монастирі.
Недільне богослужіння відбулось у головному соборі обителі.

Предстоятелю співслужили голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, намісник обителі митрополит Банченський Лонгин, митрополит Шепетівський і Славутський Євсевій, архієпископ Хотинський Веніамін, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Герцаївський Силуан, єпископ Новоселицький Клеопа, духовенство монастиря, Чернівецько-Буковинської єпархії та гості у священному сані.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про Подробней…

КИЇВ. Молитва на цьому місці не припиниться, – намісник Десятинного монастиря

Намісник Десятинного монастиря єпископ Климент (Шмигельський) розповів, як вночі руйнували храм Божий, та про те, що сьогодні відчуває братія та віряни, які приходять сюди з квітами та свічками. Владика зазначив, що храм на цьому місце знищують вже втретє, але молитися усім вірним ніхто заборонити не зможе, на цьому місці і надалі буде звучати молитва. Подробней…

Митрополит Антоний (Паканич) об уничтожении храма Десятинного монастыря


Свершилось чудовищное святотатство: под покровом ночи уничтожен храм Десятинного монастыря.

Церковь в этом святом месте разрушали трижды: сперва татары-язычники в 1240 году, затем безбожная власть в 30-е годы прошлого века и вот ныне, в наше, казалось бы, «демократическое» бытие.

Со времён равноапостольного Владимира, который уничтожил здесь капище Перуна, обагренное кровью человеческих жертвоприношений, бесы ненавидели святыню, теперь же они торжествуют. Ведь только по наущению диавола можно было совершить подобное кощунство.

Осознают ли те, кто осуществили этот акт ужасающего вандализма, что по сути исполняли волю врага рода человеческого?

Наша Церковь давно и систематично терпит всяческие притеснения, наши храмы отбирают, наших епископов, священников и мирян заключают в тюрьмы. Но разрушения места молитвы, уничтожения места свершения Евхаристии в самом центре святого Киева в новейшей истории ещё не было. Подробней…

КИЕВ. Власти снесли Десятинный храм


В Киеве в ночь с 16 на 17 мая к Десятинной церкви УПЦ подъехали автобусы с полицией и военными, – сообщает телеграм-канал Десятинный монастырь.

22-38 «Просим молитв и физической помощи, кто сможет подойти!», – написали в телеграм-канале обители.

Позже появилось сообщение, что правоохранители пытаются задержать монахов монастыря.

23-00 По информации телеграм-канала Дозор на Першому Козацькому вся территория Национального музея истории Украины сейчас оцеплена полицией и людьми в военной форме. Перекрыты и заблокированы все подходы и лестницы.

Сообщают, что с территории был эвакуирован какой-то транспорт. Подробней…

ДНІПРО. Суд не відпустив митрополита Арсенія з-під варти


13 травня у Дніпровському апеляційному суді міста Дніпро відбувся розгляд скарги захисту намісника Святогірської лаври митрополита Арсенія на запобіжний захід у вигляді 60 днів у СІЗО без права застави. Як повідомляє Суспільне, судді залишили запобіжний захід без змін: перебування під вартою до 22 червня 2024 року без права на заставу.
Митрополит Арсеній взяв участь у засіданні по відеозв’язку. Владика заявив, що не визнає своєї провини у розголошенні на проповіді локації сил ЗСУ.

«Мені представниками СБУ було сказано, що виїздить поліцейський пост, який перевіряє документи людей, які приїжджають з інших областей. Я з представниками СБУ за ці сім місяців, поки мене не взяли під варту, я з ними спілкувався. Ніяких нарікань з їхнього боку не було», – зазначив владика. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив престольне свято найстарішого деревʼяного Макарівського храму міста


14 травня, у день памʼяті священномученика Макарія, митрополита Київського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію з нагоди престольного свята Макаріївського храму у Києві.

Макаріївська церква на Юрковиці збудована у 1897 році, до 400-річчя мученицької кончини святого Макарія. Це найстаріший деревʼяний храм у Києві, який зберігся попри нищення церков у радянські часи.

Предстоятелю співслужили архієпископ Роменський і Буринський Тихон, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство храму та гості у священному сані. Подробней…

КИЇВ. У день Антипасхи Предстоятель звершив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


12 травня, у Неділю другу після Пасхи, Антипасху, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерські Лаврі.

Недільне богослужіння звершили у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив духовенство монастиря богослужбовими нагородами.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Апостол Фома не був серед інших учнів Христових, коли Господь вперше зʼявився їм, і не повірив у Воскресіння Христове, доки не побачив Його Воскреслим.

За словом Першосвятителя, є два види віри – розуму і серця.

«Для того, щоб зʼявилася віра серця, має бути спочатку віра розуму. Виноградна лоза спочатку цвіте, а потім на ній зʼявляється гроно. Але цей цвіт не перетвориться у Подробней…

КИЇВ. Вітання Предстоятеля Української Православної Церкви митрополиту Дніпропетровському і Павлоградському Іринею з 85-річчям від дня народження


ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ІРИНЕЮ,
МИТРОПОЛИТУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОМУ І ПАВЛОГРАДСЬКОМУ

Христос воскрес!

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!

Сердечно поздоровляю Вас зі знаменним ювілеєм — 85-річчям з дня Вашого народження.

Любов’ю до Бога і Його Церкви було сповнене Ваше серце з дитячих років. Господь предізбрав Вас і ущедрив багатьма талантами й особливими духовними даруваннями. Сприйнявши від своїх благочестивих батьків навик життя у Христі та твердого стояння у вірі, пройшовши школу церковних послухів та отримавши достойну богословську освіту, Ви в юному віці, не вагаючись, вступили на нелегкий та відповідальний шлях служіння Богові, Церкві і людям.

Відрадно, що вже протягом багатьох десятиліть Ви ревно і невпинно робите найважливішу справу на землі: ведете людей стежкою спасіння, як добрий домобудівник багатогранної благодаті Божої (1 Пет. 4:10), являючи і ближнім, і дальнім приклад високих християнських чеснот: гарячої віри, непохитної надії і дієвої любові. В різні етапи Вашого життя Церква благословляла Вам несення апостольських трудів і в Канаді, і в Казахстані, і в Японії, і нині, право правлячи слово Христової істини у Дніпропетровському уділі Української Православної Церкви, Подробней…

КИЇВ. У Світлий Вівторок Предстоятель очолив пасхальне богослужіння у Флорівському монастирі

7 травня, у вівторок Світлої седмиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Вознесенському соборі Свято-Вознесенського Флорівського жіночого монастиря столиці.
Предстоятелю співслужили голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, вікарії Київської єпархії єпископ Ірпінський Лавр і єпископ Бородянський Марк, клірики Флорівського монастиря та гості у священному сані.

За богослужінням також молилися сестри з настоятелькою обителі ігуменею Євлампією (Єлісейкіною).

На малому вході Блаженніший владика нагородив ігуменю Євлампію правом носіння другого наперсного хреста, а духовенство монастиря відзначив богослужбовими нагородами.

Великодній, або Світлий, тиждень сприймається Церквою як один день — день Подробней…

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив престольне свято храму великомученика Георгія


6 травня, у Світлий Понеділок, день памʼяті святого великомученика Георгія Побідоносця, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію з нагоди престольного свята у храмі в імʼя великомученика Георгія на Південному залізничному вокзалі у Києві.

Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Борівський Климент; духовенство храму та гості у священному сані.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій нагородив клірика храму протоієрея Віталія Боричевського правом носіння за богослужінням митри.

За Літургією піднесли прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним Подробней…

Пасхальне послання Блаженнішого Митрополита Онуфрія


Пасхальне послання
Предстоятеля Української Православної Церкви
Блаженнішoго Митрополита Київського і всієї України Онуфрія
Архіпастирям, пастирям, чернецтву
та всім вірним чадам
Української Православної Церкви

Христос Воскрес!

Цими вічно живими і дорогими нашому серцю словами щиро поздоровляю усіх Вас: боголюбиві архипастирі й пастирі, благочестиві іноки та інокині, дорогі брати й сестри — з найбільшим нашим християнським Празником Воскресіння Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа.

Празник світлого Христового Воскресіння ще називається Пасхою Христовою, тому що він ознаменовує собою перехід людства від темряви до світла, від зла до добра, від смерті до життя. Празник світлого Христового Воскресіння — це преславне торжество Божественної любові над злобою вселюдського гріха.

Священна історія нагадує нам сумну подію людського гріхопадіння. Бог створив людину із землі, вдихнув в лице її дихання життя і прикрасив її Своїм Божественним образом. Бог подарував людину самій людині: дав їй свобідну волю, щоб вона Подробней…

КИЇВ. У ніч Славного Христового Воскресіння Предстоятель очолив урочисте богослужіння у Києво-Печерській Лаврі


У ніч на 5 травня, свято Світлого Христового Воскресіння, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив пасхальну утреню та урочисту Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Богослужіння розпочалось з пасхальної полуношниці у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Макарівський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, гості у священному сані та духовенство монастиря.

Богослужбові піснеспіви виконували змішаний митрополичий хор та хор студентів Київських духовних шкіл. Подробней…

КИЇВ. У Вербну неділю Предстоятель очолив святкове богослужіння у Києво-Печерській Лаврі


28 квітня, у Вербну неділю, свято Входу Господнього до Єрусалима, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Святкове богослужіння за участі Предстоятеля Української Православної Церкви відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Блаженнішому владиці співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, митрополит Шепетівський і Славутський Євсевій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані. Подробней…

КИЇВ. В УПЦ помолилися за упокоєння жертв трагедії на Чорнобильській АЕС


26 квітня, у 38-му річницю трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, в єпархіях Української Православної Церкви були звершені заупокійні богослужіння за жертвами катастрофи.
У місті Олександрія митрополит Олександрійський і Світловодський Боголєп у співслужінні духовенства єпархії очолив заупокійну літію біля памʼятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи.

Після літії рідним загиблих ліквідаторів були роздані продуктові набори.

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Подробней…

Обращение братии Святогорской Лавры в связи с арестом митрополита Арсения


Обращение братии Свято-Успенской Святогорской Лавры УПЦ в связи с уголовным преследованием, арестом и заключением в СИЗО в г. Днепр наместника Святогорской Лавры митрополита Арсения (Яковенко И. Ф.)

24 апреля 2024 г. Служба безопасности Украины провела обыск в Свято-Успенской Святогорской Лавре УПЦ, задержала наместника Лавры, викария Киевской Митрополии митрополита Арсения и сообщила ему о подозрении в распространении информации о перемещении, движении или расположении Вооружённых Сил Украины, при возможности их идентификации на местности (ч. 2 ст. 114-2 Уголовного кодекса Украины), за что предусмотрено наказание до 8 лет лишения свободы. После этого владыка Арсений был доставлен сотрудниками СБУ в г. Славянск, а затем в г. Днепр.

Подозрение обосновывают тем, что в сентябре 2023 г. владыка во время проповеди в храме якобы рассказал верующим о местах расположения блокпостов Вооружённых Сил Украины возле Лавры и таким образом распространял информацию военного характера. Сторона защиты уверена, что указанное обвинение является надуманным и необоснованным, поскольку никакой информации военного характера владыка не распространял, что подтверждается многими весомыми доказательствами. Подробней…

ДНІПРО. Митрополита Святогірського Арсенія заарештовано на 60 діб


Суд розглянув клопотання прокурора і обрав наміснику Святогірської лаври митрополиту Арсенію запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави. Про це повідомляє Відділ інформаційної політики Донецької обласної прокуратури.

24 квітня на території Свято-Успенської Святогірської лаври були здійснені обшуки, після яких, за повідомленням братії обителі, її намісника митрополита Святогірського Арсенія представники правоохоронних органів вивезли для доправлення до суду.

25 квітня Донецька обласна прокуратура повідомила, що рішенням суду владиці Арсенію обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави на термін у 60 діб.

СВЯТОГОРСК. СБУ сообщила о подозрении митрополиту Арсению

Наместника Святогорской обители подозревают в завуалированном сливе мест дислокации ВСУ.

24 апреля сотрудники Службы безопасности Украины объявили подозрение митрополиту Святогорскому Арсению по ч. 2 ст. 114-2 Уголовного кодекса Украины (распространение информации о перемещении, движении или расположении ВСУ, при возможности их идентификации на местности). Об этом сообщает Телеграмм-канал СБУ.

По мнению силовиков, во время литургии митрополит Арсений «сдал» оккупантам расположение блокпостов Сил обороны в Краматорском районе Донецкой области.

В СБУ написали, что это было сделано «завуалированно». Впоследствии, по словам силовиков, это видео опубликовали на сайте Лавры и в местной группе Телеграмм-канала. Подробней…

ЛОНДОН. Англіканська церква висловлює протест проти законопроекту, спрямованого на заборону УПЦ

Церква Англії перебуває в авангарді зусиль, щоб переконати українську владу не ухвалювати новий закон про заборону Української Православної Церкви. Про це йдеться у статті британського видання «express.co.uk»,

Британське видання називає новий закон, який фактично заборонив би Українську Православну Церкву, «драконівським».

В авангарді зусиль з протидії прийняттю цього закону, як стверджують журналісти, стоїть Англіканська церква на чолі з Архієпископом Кентерберійським Джастіном Велбі. Подробней…

Слово на вручення жезла єпископу Клименту (Шмигельському), вікарію Київської Митополії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА
ПРЕОСВЯЩЕННОМУ КЛИМЕНТУ (ШМИГЕЛЬСЬКОМУ),
ЄПИСКОПУ БОРІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ

Дорогий собрате, Преосвященний єпископе Клименте!

Благодаттю Всесвятого и Животворящого Духа, обранням Священного Синоду Української Православної Церкви і покладанням рук архієрейських, сьогодні ти отримав ні з чим не зрівнянну благодать Апостольського служіння.

Віднині ти стаєш на особливий шлях, який уготований тобі Премудрим Промислом Божим – пасти стадо словесних овець Христових, яких Господь стяжав Собі Своєю Пречистою Кров’ю (див.: Діян. 20:28). Цей шлях – шлях архієрейського хреста – ти зможеш гідно пройти лише тоді, коли у твоєму серці оселиться смиренність, кротість і довготерпіння (див.: Єф. 4:2), які здатні побороти усе нечисте і гріховне, що є в людині.

Виконуючи волю Великого Архієрея, Господа нашого і Спасителя Іісуса Христа, і отримуючи нове для себе служіння у винограднику Христовому, уникай гордовитості і честолюбивих устремлінь, бо, як каже святитель Григорій Богослов, єпископ Подробней…

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив архієрейську хіротонію архімандрита Климента (Шмигельського) у єпископа Борівського


21 квітня, у Неділю п’яту Великого посту, день пам’яті преподобної Марії Єгипетської, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулась архієрейська хіротонія архімандрита Климента (Шмигельського).

Божественну літургію та хіротонію нового єпископа очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Перед початком Божественної літургії, за якою відбулась архієрейська хіротонія, звершили особливий чин. Кандидат у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти Передання Церкви. Потім диякон виголосив многоліття Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

За Літургією архімандрит Климент (Шмигельський) висвячений на єпископа Борівського, вікарія Київської митрополії. Священний Синод обрав нового єпископа на останньому засіданні 10 квітня 2024 року. Подробней…

КИЇВ. Слово на вручення жезла Преосвященному Аліпію, єпископу Тарутинському, вікарію Одеської єпархії


СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА
ПРЕОСВЯЩЕННОМУ АЛІПІЮ (ЦУШКО),
ЄПИСКОПУ ТАРУТИНСЬКОМУ, ВІКАРІЮ ОДЕСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Дорогий собрате, Преосвященний єпископе Аліпію!

Всемогутній Господь, Який майже дві тисячі років тому послав Святого Свого Духа на Апостолів і тим самим зробив їх «ловцями людей», сьогодні сподобив тебе отримати великий і незбагненний дар – дар П’ятидесятниці. Не своїми власними заслугами, але милістю Божою ти долучений до сонму святих учнів Господа нашого Іісуса Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив хіротонію архімандрита Аліпія (Цушка) у єпископа Тарутинського (+відео)


20 квітня, у Суботу Акафіста, свято Похвали Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію та архієрейську хіротонію у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Перед початком Божественної літургії, за якою відбулась архієрейська хіротонія, звершили особливий чин. Кандидат у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти Передання Церкви. Потім диякон виголосив многоліття Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

За Літургією сонм архієреїв на чолі з Предстоятелем звершили хіротонію архімандрита Аліпія (Цушка) у єпископа Тарутинського, вікарія Одеської єпархії. Священний Синод обрав нового єпископа на останньому засіданні 10 квітня 2024 року. Подробней…

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, як варто реагувати на образи (відео)


14 квітня, у Неділю четверту Великого посту, преподобного Іоанна Ліствичника, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

За Божественною літургією Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії: митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство Києво-Печерської Лаври та гості у священному сані.

У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, що під час Великого посту людина намагається піднятися духовними сходинками та стати кращою і саме тому у ці дні згадується преподобний Іоанн Ліствичник та його головна праця.

Архіпастир нагадав, що у «Ліствиці» преподобний Іоанн описує, як людина повинна проходити ступені духовного вдосконалення. За його словом, те, як християнин реагує на негативне відношення до себе, показує його духовний стан.

Блаженніший владика розповів, що на перших щаблях духовного розвитку людина вже спроможна себе контролювати, але ще досить болісно сприймає будь-яку образу. Подробней…

Протоієрей Миколай Данилевич: «Будь-які звинувачення щодо моєї нібито протиправної діяльності відкидаю і вважаю їх безпідставними»


Заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич заперечує звинувачення СБУ у розпалюванні релігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії. Свою позицію священнослужитель висловив у коментарі щодо його кримінального переслідування, опублікованому на сайті ВЗЦЗ.

12 квітня у будинку протоієрея Миколая Данилевича у Київській області було проведено обшук.

«Мене підозрюють в розпалюванні релігійної ворожнечі і у виправдовуванні та глорифікації російської агресії, які нібито обґрунтовуються моїми публікаціями в Телеграм-каналі проти захоплення храмів УПЦ ще у 2022 році. Найближчим часом буде вирішуватись питання про обрання запобіжного заходу», – повідомив отець Миколай.

Отець Миколай Данилевич вважає, що кримінальне переслідування стосовно нього є політично мотивованим через його діяльність у ВЗЦЗ УПЦ. Подробней…

Заява Західноєвропейського вікаріатства УПЦ на підтримку протоієрея Миколая Данилевича


12 квітня із ресурсів Служби безпеки України стало відомо про проведення слідчих дій щодо заступника Голови Відділу зовнішніх церковних звʼязків Української Православної Церкви (далі УПЦ) протоієрея Миколая Данилевича.

Зокрема, як повідомляється, у помешканні священнослужителя було проведено обшук, після чого йому була пред’явлена підозра у розпалюванні релігійної ворожнечі та у виправдовуванні збройної агресії Російської Федерації проти України. Зважаючи на це, ми вважаємо необхідним заявити, що будь-які подібні звинувачення щодо отця Миколая є штучними, необґрунтованими і такими, що не відповідають дійсності.

Протоієрей Миколай Данилевич є відданим патріотом України, чого ніколи не приховував і висловлював свою послідовну українську позицію, як в публічн Подробней…

КИЇВ. Відбулося перше у 2024 році засідання Священного Синоду УПЦ


10 квітня у резиденції Предстоятеля УПЦ у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі у Феофанії відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.

Перед роботою Синоду Предстоятель та ієрархи помолились за Літургією Передосвячених Дарів у храмі на честь Всіх святих.

Засідання очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Під час роботи Священного Синоду архієреї розглянули питання церковного життя.

На засіданні Священного Синоду було розглянуто питання про теперішній стан дотримання прав на свободу віросповідання вірян та релігійних організацій Української Православної Церкви. У зв’язку з їх порушенням, Синод ухвалив рішення проінформувати Помісні Православні Церкви, іноземні країни та міжнародні правозахисні організації з цього приводу.

Члени Синоду вкотре наголосили, що Українська Православна Церква є самостійною та незалежною в управлінні Церквою Христовою, яка пастирською відповідальністю охоплює межі Української Держави. Також було наголошено, що, починаючи з 1990 року, керівний центр Української Православної Церкви знаходиться у м. Києві. Подробней…

КИЇВ. Напередодні Благовіщення Предстоятель УПЦ очолив всенічне бдіння у Києво-Печерській Лаврі


6 квітня, напередодні Неділі третьої Великого посту, Хрестопоклонної, і свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив всенічне бдіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Святкове вечірнє богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили митрополит Макарівський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Всенічне бдіння Хрестопоклонної неділі має особливості: під час Великого Подробней…

ХАРКІВ. Митрополит Онуфрій висловив співчуття з приводу загибелі працівників МНС

В ніч на 4 квітня Харків був в черговий раз атакований російською країною — агресором, внаслідок чого зазнали пошкодження будинки мирних мешканців, вбиті й поранені харків’яни, серед них — співпрацівники МНС.
Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій висловлює щире молитовне співчуття постраждалим та їх родичам: «Серця віруючих людей й священнослужителів сповнені скорботи з приводу страждань наших співгромадян. Особливо ми молимось за здоров’я поранених та за упокій загиблих – тих, хто віддав свої життя заради спасіння інших. В Святому Письмі говориться: «Немає більшої любові від любові того, хто віддає за друзів своє життя» (Іоан. 15:13), наша щира шана всім нашим рятівникам!»

КИЕВ. Народный депутат Украины А. Дмитрук прокомментировал ситуацию с избиением священника и верующих УПЦ в Ладыжине

Я связался с пострадавшими, получил от них всю необходимую информацию, и уже сегодня направлю депутатские обращения, в которых изложу все детали жестокого избиения. Также будем требовать привлечения к ответственности всех бандитов, которые с позволения полиции нападали на людей.

Что мы имеем на сегодняшний день.

Заказчиком этого преступления является так называемый глава религиозной общины ПЦУ Михаил Бондаренко, который ранее нанимал бандитов для захвата Казанского храма. Именно эти твари в количестве 30 штук вчера пришли на церковную территорию, чтобы покалечить верующих и священнослужителей УПЦ. Все они являются действующими сотрудниками охранной фирмы «Александр гарант-групп». Свою деятельность эта компания осуществляет в Виннице, где Подробней…

ТУЛЬЧИН. Угрожали убить: Священник УПЦ рассказал подробности о нападении в Ладыжине

Настоятель православного прихода УПЦ в Ладыжине и верующие свидетельствуют о терроре, который терпят от рейдеров ПЦУ.

2 апреля около 30 боевиков ворвались на территорию церковного дома в Ладыжине и напали на настоятеля и прихожан общины УПЦ в честь Казанской иконы Божией Матери. Нанятые ПЦУ боевики заблокировали входы и угрожали православным христианам убийством. Об этом настоятель протоиерей Евгений Воробьев и верующие рассказали после нападения, сообщает Телеграм-канал «Дозор».

Священник сообщил, что его повалили на землю и вытащили за территорию, при этом порвали одежду и избили.

По словам отца Евгения, всем нападавшим было не более 30 лет, они представлялись сотрудниками «охранной фирмы». Рейдеры были наняты главой местных «активистов» ПЦУ Михаилом Бондаренко. Подробней…

ТУЛЬЧИН. В Ладижині група рейдерів розгромила будинок в якому молилася громада Казанського храму УПЦ


2 квітня, здійснено напад на протоієрея Євгенія, настоятеля Казанського храму Української Православної Церкви у м. Ладижин Вінницької області.

Група невідомих молодих осіб вдерлася на приватну територію де мешкає священник, зірвала замки та проникла в будинок. Священника, який перебував всередині будинку, кинули на підлогу, побили та витягнули на подвір’я.

Це все відбувалося при повній бездіяльності працівників поліції, які були присутні, але не перешкоджали молодикам та не затримували їх. Зловмисники втекли не від правоохоронців, які спокійно спостерігали, а від літніх бабусь прихожан, які перебували у цей час в будинку та дали відсіч нападникам.

Прес-служба Тульчинської єпархії УПЦ

КИЇВ. В Київських духовних школах відкрилась ХІІІ щорічна студентська конференція «Студентська наука в духовній школі»


З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, 2 квітня, в Актовій залі Голосіївського монастиря (академічного корпусу) відбулось відкриття ХІІІ щорічної студентської конференції «Студентська наука в духовній школі», організована Київською духовною академією і семінарією.

До президії на пленарному засіданні увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, Подробней…

ОДЕСА. Митрополит Агафангел передав пів мільйона гривень постраждалим від обстрілу


30 березня митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел зустрівся з сім’ями одеситів, серед яких родини працівників ДСНС та екстреної медичної допомоги, а також одесити, які постраждали внаслідок обстрілу Одеси 2 та 15 березня, та передав постраждалим 500 тисяч гривень. Про це повідомляє пресслужба Одеської єпархії.

«Сьогодні 15 родин одеситів, які постраждали внаслідок обстрілів РФ 2 та 15 березня, отримали матеріальну допомогу від Одеської єпархії УПЦ на сумму пів мільйона гривень. Молимося за спочилих одеситів та просимо Господа Бога, щоб якнайшвидше закінчилася ця страшна війна», – написали в єпархіальній пресслужбі.

Кошти зібрали під час благодійних ярмарок, організованих на підтримку цих сімей.

«Дякуємо всім, хто доєднався до ярмарків, хто опікувався їхньою організацією, хто пожертвував кошти із думкою про допомогу постраждалим сім’ям», – йдеться у повідомленні. Подробней…

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій звершив Літургію Передосвячених Дарів та освятив коливо у Феофанії


22 березня, у пятницю першої седмиці Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Літургію Передосвячених Дарів у Пантелеймонівському жіночому монастирі столиці (Феофанія).

Предстоятелю співслужили архієпископ Яготинський Серафим, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

За богослужінням з Архіпастирем молилися настоятелька монастиря ігуменя Єлисавета (Андреєва) із сестрами, паломники та парафіяни обителі.

На сугубій єктенії помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому. Подробней…

ЖЕНЕВА. Митрополит Феодосій в ООН закликав міжнародну спільноту до більш енергійного захисту прав віруючих в Україні


20 березня митрополит Черкаський і Канівський Феодосій виступив під час 55 сесії Ради з прав людини ООН на нараді «Загальні дебати щодо ситуацій з правами людини, які потребують уваги РПЛ ООН». Про це повідомляє NGO Public Advocacy.

Митрополит Феодосій привернув увагу делегацій держав-учасниць ООН до факту визнання порушень прав віруючих УПЦ з боку міжнародного співтовариства та водночас незадовільної відповіді влади України Спеціальним доповідачам ООН.

«Три спеціальних доповідачі ООН вже направили в Україну повідомлення, що стосуються проблем нашої конфесії, але, на жаль, реакція українських представників була незадовільною.

В Україні у вірян УПЦ продовжують відбирати храми, а державні органи подають позови про позбавлення нас прав на храми та земельні ділянки. Наших вірян б’ють, проламують їм голови, а винні уникають юридичної відповідальності», – сказав владика. Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив читання покаянного канону у Феофанії


21 березня, у четвер першої седмиці Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Велике повечір’я з читанням Покаянного канону у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанії).

Блаженніший владика прочитав останню частину Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у Свято-Пантелеймонівському соборі обителі.

За богослужінням молилась настоятелька обителі ігуменя Єлисавета (Андреєва), сестри та парафіяни монастиря.

ТУЛЬЧИН. У Митрополита Іонафана інсульт


Повідомляємо, що митрополит Тульчинський та Брацлавський Іонафан перебуває на лікуванні через інсульт.

Прохання підносити молитви за якомога швидше одужання преосвященішого владики.

Владика митрополит має надію, що скоро побачитьмя з усіма в кріпості духу і в силі Божій.

Прес-служба Тульчинської єпархії УПЦ

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій дав настанови проходження Великого посту


У своїй проповіді напередодні початку Великого посту Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про головну умову корисного подвигу для душі людини.

«По милості Божій ми, дорогі брати і сестри, отці, наблизилися до спасительного часу Святого і Великого посту», – сказав Архіпастир.

Він нагадав Євангельські слова, які читали цього дня в Церкві: «Коли постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони приймають на себе похмурі обличчя, щоб на людях показатися такими, що постяться. Істинно кажу вам: вони вже отримують нагороду свою. А ти, коли постишся, помасти голову твою і вмий лице твоє, щоб явитися постником не перед людьми, а перед Отцем твоїм, Котрий втайні; і Отець твій, Який бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6:16-18). Подробней…

Благословіння Блаженнішого Митрополита Онуфрія на Великий піст

Дорогі брати і сестри! Возлюблені чада Церкви Христової!

Милістю Божою, розпочинаються дні Великого посту — часу особливого, що повертає нас, за образом євангельської притчі, з далекої країни гріха в дім Небесного Отця (Лк. 15:11-32).

Щорічно настання спасительних великопосних днів дарує нам можливість відкинути діла темряви (Рим. 13:12) і повернутися на шлях життя (Пс. 15:11). Цьому сприяє як календарний час святої Чотиридесятниці, що збігається з періодом весняного пробудження природи, так і особливий покаянний настрій постових богослужінь.

Дотримання Великого посту є не тільки важливою, а й невід’ємною умовою правильного шляху до спасіння. Великий піст відкриває духовні очі та дає можливість побачити себе справжнього перед Богом, проаналізувати і виправити себе у світлі грядущої вічності. Наставляючи своїх чад на благодатний час посту, Свята Церква нагадує нам, що ми покликані просвітитися духовною силою Господа, Який є світло, і немає в Ньому ніякої темряви (1 Ін. 1:5). Справжнє духовне життя — це не тільки відмова від зла і моральне вдосконалення, але й стяжання благодаті Святого Духа, преображення людської душі Божественною силою Воскреслого з мертвих Господа нашого Іісуса Христа.

У священні дні святої Чотиридесятниці підсилимо наші гарячі молитви про мир до Бога миру (1 Фес. 5:23). Нехай плодами нашого постування стане примноження любові, припинення ворожнечі та кровопролиття, викорінення ненависті й усякої злоби, щоб нам, достойно пройшовши поприще духовного подвигу, стати мертвими для гріха та живими для Бога у Христі Іісусі Господі нашому (Рим. 6:11). Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий призвал молиться за православных журналистов

«От всей души, от всего сердца молимся, чтобы Господь укрепил тех, кто попал в следственный изолятор, сберег их после заседания Суда митрополит Черкасский и Каневский Феодосий попросил верующих молится о православных журналистах, которые подверглись гонению властей. Об этом сообщили в Telegram-канале Черкасской епархии.

В этот день прокуратура ходатайствовала об избрании владыке меры пресечения в виде заключения под стражу. Суд оставил архиерея под ночным домашним арестом. Митрополит, поблагодарив за молитвы, обратился к верующим.

«Пользуясь возможностью, хочу попросить вас молиться крепко сегодня и в ближайшее время о православных журналистах. Вы знаете, Союз православных журналистов сейчас тоже подвергается атаке. Криминальные уголовные дела возбуждены, заключены некоторые журналисты в следственный изолятор. СПЖ, Первый Казацкий, молимся за них также сердечно, истинно, от всей силы, чтобы Господь защитил и помог им», – сказал он. Подробней…

КИЕВ. Протоиерей Никита Чекман: «Отца Сергия Чертилина судят за то, что говорил правду»

Протоиерей Никита Чекман подчеркнул: «мы будем уповать на милость Божью и защищать свои права».

14 марта, после заседания Суда, адвокат протоиерея Сергия Чертилина протоиерей Никита Чекман прокомментировал решение судьи о заключении священника УПЦ на 2 месяца в СИЗО.

Протоиерей Никита рассказал верующим, которые собрались у стен Суда поддержать отца Сергия, что адвокаты будут подавать апелляцию и призвал молится.

«Будем молиться, в первую, чтобы отец Сергий не отчаялся и не опускались у него руки. Он чувствует, что все за него молятся и это дает ему силы», – сказал священник.

Он добавил, что протоиерей Сергий понимал, что решение, скорей всего будет именно таким.

«К сожалению, судьи в наше время не выносят самостоятельные решения, они Подробней…

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій висловив співчуття у зв’язку з кончиною Болгарського Патріарха Неофіта

СВЯЩЕННОМУ СИНОДУ
БОЛГАРСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства,
дорогі владики!

З великою скорботою сприйняв звістку про кончину Святішого Неофіта — Митрополита Софійського, Патріарха Болгарського. Від імені єпископату, духовенства, всіх вірних чад Української Православної Церкви та від себе особисто приношу щирі співчуття вам та всій повноті Болгарської Православної Церкви.

Ми знали Святішого Патріарха Неофіта як великого ієрарха Православної Церкви, Христового служителя високого духовного життя, невтомного архіпастиря, церковного композитора, регента, який особливо любив богослужіння та церковний спів.

Будучи особисто знайомим зі Святішим Патріархом, тепло згадую моменти нашого спілкування і можу свідчити, що новопреставлений був справжнім духовним отцем Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий рассказал в ООН о репрессиях против архиереев и верующих УПЦ


8 марта Совет по правам человека ООН в ходе «Панельной дискуссии о противодействии религиозной ненависти, составляющей подстрекательство к дискриминации, вражде или насилию» заслушал видео-обращение митрополита Черкасского Феодосия и главы правозащитной организации с консультационным статусом при Экономическом и Социальном Совете ООН «PublicAdvocacy» Олега Денисова, — передает сайт «PublicAdvocacy».

Как сообщается, митрополит Феодосий сообщил об осуждении судом на 5 лет митрополита Тульчинского Ионафана, фактически за его высказывания и проповеди, которые являются частью свободы слова и не могут быть основаниями для уголовных обвинений.

Правозащитник Олег Денисов в своем выступлении подчеркнул, что власть не привлекает к ответственности преступников, которые захватывают храмы и призывают к насилию в отношении верующих УПЦ. Подробней…

КИЕВ. Комитет Верховной Рады одобрил законопроект по УПЦ к принятию во втором чтении


Гуманитарный комитет Рады рекомендовал обновленную версию законопроекта о запрете УПЦ к принятию во втором чтении.

5 марта комитет Верховной Рады по вопросам гуманитарной и информационной политики рекомендовал законопроект №8371 о запрете УПЦ к принятию во втором чтении. Об этом на своей странице в Facebook написал нардеп от «Евросолидарности» Владимир Вятрович.

По его словам, ко второму чтению в Раду поступит обновленный законопроект с «более сильными» ограничениями.

Так, согласно принятому комитетом тексту проекта Закона, «аффилированные с РПЦ структуры не смогут использовать государственное и коммунальное имущество, а переход общин в ПЦУ будет значительно упрощен». Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий обратился к верующим из больничной палаты

Правоохранители требуют поместить митрополита Феодосия в СИЗО.

Митрополит Черкасский Феодосий обратился к верующим из больничной палаты, куда он попал после сердечного приступа в результате действий СБУ. Видеообращение опубликовала пресс-служба епархии на ютуб-канале «Черкасский благовестник».

Архиерей заявил, что все нынешние преследования Церкви – это «тот крест, который Господь на нашу Церковь возложил и без которого было бы невозможно наше с вами спасение». Подробней…

СУМИ. Воїни ЗСУ виступили на захист митрополита Євлогія

3 березня пресслужба Сумської єпархії опублікувала лист від воїнів Збройних Сил України, які захищають Україну на Мар’їнському напрямку, з підтримкою митрополиту Сумському і Охтирському Євлогію.

Військовослужбовці наголосили, що переслідування священнослужителів та вірян Української Православної Церкви – це порушення їхніх конституційних прав та свобод. Вони підкреслили, що справа проти митрополита Євлогія не має під собою реальних підстав.

«Ми, вірні УПЦ, бійці Збройних Сил України і віряни, вимагаємо припинити переслідування митрополита Сумського і Охтирського Євлогія (Гутченко). Оскільки справа проти нього шита білими нитками. Владика Євлогій з 2014 року займав і займає послідовну позицію по збереженню територіальної цілісності України!» – йдеться у листі. Подробней…

СУМИ. Митрополит Євлогій звернувся до пастви у зв’язку з висунутими проти нього обвинуваченнями

27 лютого митрополит Сумський і Охтирський Євлогій звернувся до священнослужителів єпархії з проханням молитов за нього. Владика повідомив про висунуті звинувачення на підставі його проповіді на захист Української Православної Церкви.

Митрополит Євлогій розповів, що підставою для звинувачень стала його проповідь, у якій він «висловився на підтримку нашої Української Православної Церкви та про помилковість тієї релігійної політики проти нашої Церкви та її вірних чад, яку ми всі спостерігаємо».

Ієрарх підкреслив, що звинувачення не мають під собою реального ґрунту.

«Сьогодні, коли брехливі наклепи ллються рікою, а з кожним днем зростає кількість погроз та нагнітається ситуація, моя душа і серце звертаються до Бога, шукаючи у Ньому утіхи та сили. Моя архієрейська совість не дозволяє мені піддатися цим нападкам і признати вину за діяння, яких я не скоював. Я вірю, що правда Божа переможе, але для цього мені потрібна ваша підтримка та молитовна допомога», — йдеться у зверненні. Подробней…

ЧЕРКАСИ. Митрополит Черкаський Феодосій провів робочу комунікацію з директором парламентського комітету Великої Британії з питань міжнародної свободи релігії


21 лютого відбулася онлайн-зустріч митрополита Черкаського і Канівського Феодосія з директором парламентського комітету Великої Британії з питань міжнародної свободи релігії Джулією Джонс. Про це повідомили у пресслужбі Черкаської єпархії.

Під час спілкування владика поінформував представника парламенту Великої Британії про підготовлений до ухвалення в Україні законопроект, котрим буде обмежено релігійну свободу, про факти захоплень храмів, кримінальні справи проти митрополитів, рішення органів місцевого самоврядування щодо скасування прав релігійних організацій УПЦ на земельні ділянки, санкції, застосовані до єпископату Української Православної Церкви, зворотну реституцію (експропріацію) в Церкви історичних будівель храмів та монастирів і багато про що інше.

Озвучені факти викликали крайню зацікавленість глави парламентського комітету з огляду на непоінформованість парламентських кіл Великої Британії Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополит Феодосий госпитализирован в стационар


В связи с ухудшением состояния здоровья, спровоцированным гипертоническим кризом, по настоятельному требованию врачей, митрополит Черкасский и Каневский Феодосий был экстренно госпитализирован на стационарное лечение.

Всех православных христиан просим сугубых молитв о здравии владыки Феодосия!

Пресс-служба Черкасской епархии УПЦ

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. У Вишгороді релігійна громада повернула захопленний прихильниками ПЦУ храм (відео)


24 лютого, невдовзі після захоплення «священниками» ПЦУ Пантелеїмонівського храму у Вишгороді, релігійна громада зуміла повернути собі святиню. Про це повідомляє «Дозор».

Близько 60 парафіян прийшли вранці до храму, щоб відстояти церкву. «Ідіть, вас сюди ніхто не кликав!» – заявили парафіяни Пантелеїмонівського храму «священникам» ПЦУ Клосу та Большакову. Згодом люди змогли увійти на територію. Настоятелю Діонісію Денисенку віддали ключі від «пцушного» замку. Люди увійшли до свого храму і відслужили подячний молебень.

«Рейдерів з ганьбою вигнали з території храму. Зараз у святині триває молитва за воїнів, які захищають Україну», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, рано-вранці 21 лютого клірик ПЦУ із села Феневичі Юрій Большаков зрізав замки в Пантелеїмонівському храмі Вишгорода, як він заявив, оскільки йому «не спалося». Парафії вдалося повернути свій храм під контроль. Але 24 лютого Большаков знову зрізав із храму Подробней…

Звернення Блаженнійшого Митрополита Онуфрія у звʼязку з другою річничею від початку російського вторгнення в Україну


Дорогі брати і сестри!
Шановні українці!

Сьогодні виповнюється два роки, відколи російська влада розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію нашої Батьківщини. Свідками і жертвами наслідків цього гріховного діяння є всі наші співвітчизники, до осель яких прийшла ця страшна війна, принісши величезне горе, сповнене сліз і страждань, жаху та відчаю, але найголовніше та найстрашніше — забираючи Богом дароване нам життя.

Проте всі ми показали всьому світові нашу мужність та відвагу у захисті рідної країни, явили свою народну єдність. З перших хвилин того страшного лютневого ранку дворічної давнини українці прийняли відповідальне і жертовне рішення захищати свою країну від підступного ворога, гідно відстоюючи право на вільне життя для своєї країни.

З великою пошаною ми дякуємо сьогодні всім військовослужбовцям Збройних Сил України! Подвиг кожного і кожної із них є неоціненним внеском у перемогу н Подробней…

ЧЕРКАССЫ. СБУ вручила подозрение митрополиту Феодосию за «фейк» о захвате храма Рождества Богородицы


Силовики заявили, что архиерею грозит 8 лет тюрьмы.

СБУ заявила в телеграм, что вручила митрополиту Черкасскому Феодосию «уже четвертое подозрение» по ст. 161 (нарушение равноправия граждан в зависимости от их религиозных убеждений, совершенное должностным лицом повторно).

Силовики пишут, что «собрали новые доказательства преступлений со стороны руководителя Черкасской епархии УПЦ (МП)». «»На счету» митрополита это уже четвертый эпизод его подрывной деятельности против Украины», – сказано в тексте.

В качестве «преступлений» пресс-служба СБУ инкриминирует архиерею УПЦ «распространение среди своих прихожан фейка по поводу «захвата» Храма Рождества Пресвятой Богородицы в Черкассах и выдворения оттуда служителей церкви». Подробней…

ЧЕРКАССЫ. У митрополита Феодосия случился сердечный приступ!


В связи с очередными обысками СБУ, которые начались сегодня с самого утра, была сорвана Божественная Литургия в домовом храме, у митрополита Черкасского и Каневского Феодосия.

С Владыкой случился сердечный приступ. Врачи скорой помощи сейчас оказывают экстренную помощь и решают вопрос о госпитализации Владыки.

Всех верующих православных христиан просим молиться о митрополите Феодосии!!!

Пресс-служба Черкасской епархии УПЦ

ВИННИЦА. Состоялось второе заседание областного Апелляционного суда, в связи с мерой пресечения митрополотиту Ионафану


19 февраля, имело место второе заседание Винницкого областного Апелляционного суда по существу апелляционных жалоб трёх адвокатов митрополита Тульчинского и Брацлавского Ионафана, которые зачитал председатель суда.

Митрополит Ионафан заявил суду ходатайство об отмене ему меры пресечения — ночного домашнего ареста, в связи с окончанием срока её действия, согласно судебному законодательству, которое ограничивает его религиозное право совершать утреннюю Божественную литургию в отдалённых храмах епархии и вне её. Но апелляционный суд отклонил прошение митрополита Ионафана. Подробней…

БАНЧЕНЫ. Митрополиту Лонгину сделали в Румынии операцию на сердце

19 февраля Герою Украины митрополиту Банченскому Лонгину сделали операцию на сердце в одной из клиник Румынии, сообщает в инстаграм Банченский монастырь. По какой причине архиерей выбрал для хирургического вмешательства румынскую клинику, не сообщается.

Пресс-служба монастыря написала, что операция прошла успешно.

«С Божьей помощью операция прошла успешно. Митрополит Лонгин спасен!» — написали на румынской странице обители. По информации СПЖ, операция продолжалась более 4 часов. Подробней…

КИЇВ. У Неділю про Закхея Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


18 лютого, у Неділю 37-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

У своїй проповіді, в Неділю про Закхея, Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив, що Свята Церква з цього дня розпочинає готувати своїх чад до спасительного часу Подробней…

ЛОНДОН. Церковь Англии призвала Украину отозвать законопроект о запрете УПЦ


Англиканский епископ и духовный лорд Палаты лордов заявил, что законопроект 8371 носит дискриминационный характер и должен быть отозван.

Духовный лорд Палаты лордов, епископ Лидса Ник Бейнс направил в адрес посла Украины в Великобритании Вадима Пристайко письмо, в котором призвал украинские власти отозвать законопроект 8371 о запрете УПЦ как «дискриминационный». Копии были направлены главе Парламента Украины Руслану Стефанчуку, Специальному докладчику ООН по вопросам свободы религии и убеждений профессору Назиле Ганеа, госсекретарю Великобритании по иностранным делам, делам Содружества и развития Джеймсу Клеверли, госминистру по делам Ближнего Востока, Северной Африки, Южной Азии, Содружества и Организации Объединенных Наций в Министерстве иностранных дел, дел Содружества и развития (FCDO) лорду Ахмаду.

Письмо было написано еще 13 ноября 2023 года, но в распоряжении редакции СПЖ оно оказалось только сейчас. Подробней…

КИЇВ. Суд призначив ієродиякону Павлу заставу у розмірі 121 тисячі гривні за захист Києво-Печерської Лаври

13 лютого Солом’янський районний суд Києва призначив заставу у розмірі 121 тис. гривень ченцю Києво-Печерської Лаври ієродиякону Павлу (Музичуку). Про це повідомив адвокат Лаври протоієрей Микита Чекман.

Співробітники Служби безпеки України провели обшук у келії монаха 9 лютого, після чого його забрали на допит. Згодом СБУ звинуватила монаха в організації “провокацій” у Лаврі навесні 2023 року на користь РФ (імовірно, йдеться про молитовні стояння віруючих біля Лаври), а також в начебто виправданні російської агресії. Отцю Павлу вручили повідомлення про підозру, зміст якого, за словами адвоката, «є досить сумнівним, а всі обставини мають підлягати ретельному дослідженню та перевірці в судовому порядку», водночас отець Павел є «активним учасником захисту прав монастиря та являється одним з учасників судових процесів проти незаконного позбавлення права користування храмами Києво-Печерської лаври та щодо виселення монахів». Подробней…

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

11 лютого Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білгородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Подробней…

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Б’ють віруючих та тікають від ТЦК: ідентифіковано осіб, які штурмують храми на Буковині (оновлено)

6 та 8 лютого прихильники ПЦУ за допомогою кількох десятків кремезних чоловіків захопили Петропавлівський храм у місті Сокиряни та звершили спробу захопити церкву у селі Ленківці Чернівецької області. За інформацією Telegram-каналу «Дозор на Першому козацькому», захопленням храмів «керували капелани ПЦУ Роман Грищук та Назар Краснодемський. Силову підтримку їм надавали наймані бойовики з охоронної фірми «Тигр»», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що рейдери в Сокирянах «вдерлися до святині, виштовхали парафіян та заблокували церкву». Зрізали замки на церкві та застосували грубу силу до віруючих наймані молодики й у Ленківцях.

«За повідомленнями з місця подій, рейдери від ПЦУ були озброєні ціпками та кастетами», — додають журналісти.

Один з найманців вчинив напад на парафіянина у Ленківцях: «На відео видно, як вірянин УПЦ підходить до рейдерів, які вишикувалися перед дверима Дому Божого. Злочинці кидаються на парафіянина храму та починають бити». Подробней…

КИЕВ. Народный депутат Артем Дмитрук: В ближайшее время власти хотят поставить точку в вопросе с Лаврой

Артем Дмитрук, комментируя вручение подозрения монаху Лавры, заявил, что в ближайшее время власти хотят поставить точку в вопросе с монастырем.

Народный депутат Украины Артем Дмитрук заявил, что власти хотят уже в ближайшее время поставить точку в вопросе с Киево-Печерской лаврой и «лишить миллионов украинцев святыни, в которой веками молились их предки». Об этом он написал в своем Telegram-канале, комментируя вручение подозрения архидиакону Лавры Павлу (Музычуку).

Нардеп отметил, что монах не занимался постановками видеосюжетов, не провоцировал скандалы, а пытался рассказывать только то, что видел.

«Интересно, как мог монах Лавры заниматься «подрывной деятельностью» в пользу государства-агрессора, публикуя видео о том, что происходило под Лаврой? Подробней…

КИЕВ. Адвокат Лавры: Содержание подозрения иеродиакону Павлу – сомнительное


Протоиерей Никита Чекман сообщил, что сторона обвинения требует 500 тысяч гривен в виде залога за отца Павла.

Адвокатами Центра Правовой защиты оказывается правовая помощь иеродиакону Павлу (Музычуку), обыск в келье которого сегодня был проведен работниками СБУ, сообщил адвокат Лавры протоиерей Никита Чекман.

Он отмечает, что «отец Павел является активным участником защиты прав монастыря и является одним из участников судебных процессов против незаконного лишения права пользования храмами Киево-Печерской лавры и по выселению Подробней…

ЧЕРНІВЦІ. Поліція відкрила справу за фактом побиття митрополита Лонгина


Правоохоронці Чернівецької області розпочали розслідування за фактом побиття митрополита Банченського Лонгина. Про це повідомила виданню УНН начальниця відділу комунікації поліції Чернівецької області Кароліна Маришева.
«За публічними заявами Михайла Жара були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за правовою кваліфікацією ст. 125 ККУ – умисне легке тілесне ушкодження», – сказала Кароліна Маришева.

За її словами, у межах кримінального провадження буде здійснено низку слідчих дій з метою встановлення всіх обставин та остаточної правової кваліфікації події.

На YouTube-каналі Банченського монастиря 6 лютого опублікували коментар владики, в якому він розповів, що 22 січня невідомий скоїв напад на нього, завдавши удару в обличчя. Від удару архієрей втратив свідомість, пізніше йому на віках було проведено операцію.

24 Июля 2024

23 Июля 2024

Предыдущие новости...

Последние поступления

КИЕВ. Митрополит Антоний (ПАКАНИЧ): Несколько слов о благоговении

 

В начале Петрова поста самое время поговорить о такой немодной нынче добродетели, как благоговение.

Благоговение – это почтение, глубокое уважение к святыне, в том числе и к священному сану. Но часто ли мы видим его в наши дни?

Преподобный Никон Оптинский говорит: «Надо всё делать с благоговением. Иноку надо иметь и голос тихий, и поступь скромную. Не только делать, но и говорить надо со страхом Божиим, обдумывая каждое слово, прежде чем его произнести».

Не правда ли, сейчас мы крайне редко видим такое умонастроение? Даже среди некоторых священников.

Какой «тихий голос», какая «скромная поступь»? Страсть к митингам захватила многих. Сейчас, напротив, важно быть громогласным и широко шагающим, постоянно участвовать в какой-то борьбе. И, что самое характерное, нужно постоянно обличать архиереев и своих собратьев-священников в том, что они не так «борются за правду», как хотелось бы некоторым ниспровергателям.

Чтобы узнать, насколько духовен тот или иной проповедник, нет нужды даже проводить тонкий богословский анализ. Стоит всего лишь взглянуть на его речь. Ведь не обязательно быть доктором богословия, чтобы понять: никогда сквернословие, гневливые грубые речи, площадные выражения не бывают признаком духовности. Это и есть неблагоговение.

Конечно, из церковной истории мы знаем пророков и юродивых Христа ради, которые в своем высоком дерзновении могли жечь глаголом косные сердца людей, погрязших в житейской суете. Но для такого дерзновения нужно иметь внутреннее бесстрастие, буквально быть святым. Видим ли мы это у поборников? Увы.

Но и среди простых православных христиан насаждается мысль, что быть человеком духовным, благоговейным, в послушании духовенству – стыдно, что сейчас важнее те или иные мирские цели. Однако преподобный Ефрем Сирин говорит: «Не стыдись хранить благоговение в смиренном сердце, потому что развращающие тебя не принесут тебе пользы в день нужды». И это святое слово подвижника адресовано всем нам. Ведь «день нужды» настал. Церковь как преследовали, так и преследуют, и никакие заявления и «правильные» речи, тем более никакие нападки на архиереев и духовенство Ей не помогают, а наоборот – являются неотъемлемой частью преследования, уничтожения Церкви.

Тот же преподобный Ефрем указывает: «Благоговение производит мирное состояние, а мирное состояние рождает бесстрастие». Это то, чего сейчас всем так не хватает: благоговение, мирное состояние и бесстрастие. Бесстрастие ведь не равнодушие. Это высокое состояние ума и души, когда никакие эмоции не могут владеть нами, когда чистые от страстей сердце и разум слышат тихий глас Божий и следуют за ним.

Именно это, а не революции или уступки миру нужны нам сейчас. Другой преподобный, более близкий нам по времени, святитель Игнатий (Брянчанинов) так выражает эту мысль: «В церкви Божией должно сохранять всевозможные благоговение и порядок, как для славы Божией, так для собственной душевной пользы».

Итак, пребудем же в благоговении, отставим хотя бы на время поста всю мирскую суету и направим свои мысли к единому на потребу – к спасению наших душ.

Записала Наталья Горошкова

КИЕВ. Митрополит Антоний (Паканич) о псалме, помогающем искренне покаяться

Митрополит Антоний (Паканич) о псалме, помогающем искренне покаяться.

1-й псалом необыкновенен. Он наполнен множеством смыслов разных уровней, вмещает в себя мудрость человеческую и надмирную, относится к конкретным историческим событиям, периодам и выходит за их временные рамки, излагает общее и касается каждого. Помимо пророчества о Христе, которое Давид положил этим псалмом и продолжил в последующих, мы можем найти здесь и откровение о Предтече и Крестителе Господнем Иоанне, о пути спасения, о добре и зле:

«Блажен муж, который не ходит на совет нечестивых и не стоит на пути грешных и не сидит в собрании развратителей»

Миссия пророка Иоанна – приготовление пути Господу (Мал. 3:1), что подразумевает нравственное приготовление народа к пришествию Мессии. Подробней…

КИЕВ. Митр. Антоний (Паканич): Нельзя говорить о Боге без благоговения

Об иконописи и богословии без Бога.


Время от времени нам на глаза попадаются довольно странные «творения» художников, которые считают себя иконописцами. Их всех, при разности изображений, объединяет одно – гипертрофированное стремление к самовыражению. Но то, что может быть похвально в светском искусстве, в иконописи часто дает довольно противоречивые результаты. Ведь икона – это образ Божий, писать который следует с огромным благоговением и самоотречением.

Чем больше в иконописце смирения и чем меньше самости, тем лучше. Потому все художественные эксперименты в области иконописи должны иметь известные рамки, быть художественно обоснованными. А вот самовыражение и иконопись не очень совместимы. Ведь либо мы изображаем образ Божий, либо самовыражаемся, т. е. буквально – выражаем сами себя. И это большой соблазн – выдать за икону свои фантазии, свое искаженное греховным несовершенным сознанием ложное представление о Всевышнем. Подробней…

КИЕВ. Митр. Антоний (Паканич): Как бороться с одной из самых опасных страстей?

Одна из самых опасных страстей – уныние. Уныние парализует волю, разум, отрезает все желания, а главное – лишает сердце радости, без которой душа задыхается.

Есть много причин, почему уныние одолевает человека. Одна из основных – чувство жалости к себе. Важно отслеживать саможаление и убивать его на корню. «Еще младенцами должно разбивать и сокрушать их о камень» (Пс. 136:9), – сказано в Псалтири о злых помыслах. Потому что, распространившись, они захватывают человека в плен, из которого освобождения может и не быть.

«Грех, живущий в нас, – корень и источник всех грехов, – есть самость или самолюбие», – поучал свт. Феофан Затворник. «Первородные дщери его саможаление и самоугодие». Подробней…

МОСКВА. Патриарх Кирилл дал совет как воцерковлять неформальную молодежь

Нельзя на новоначального возлагать устав афонского монастыря, считает Предстоятель.

Нужно очень бережно относиться к молодым людям, впервые переступающим церковный порог, считает Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл. Об этом Предстоятель Русской Православной Церкви сказал в ходе онлайн-беседы с участниками IX Международного фестиваля «Вера и слово», отвечая на вопрос иерея Павла Островского из Одинцовской епархии. Подробней…

КИЕВ. Митр. Антоний (Паканич): Почему уединение от людей опасно?

Как правило, люди уходят от общества – социально изолируются – по одной причине. Из-за гордыни.

Конечно, речь не идет о тех, кто почувствовал призыв Божий посвятить свою жизнь исполнению монашеских обетов.

Безусловно, человек сам никогда не признает внутренней гордости, он будет называть множество разных причин и поводов: это и непонимание со стороны близких, и разочарование в людях, и отсутствие справедливости в мире и прочее.

Гордецы бросают работу, семью, забывают о своих прямых обязанностях, закрываются в домах и перестают взаимодействовать с миром. Некоторые еще и дают отсылки к святым отшельникам, мол, они, как и святые, не поняты этим миром.

Но святые – это избранные Богом светочи, они никогда не допускали мысли о своей святости. Уединение было продиктовано совершенно иными мотивами. Подробней…

КИЕВ. Архиеп. Иона (Черепанов): «Я думаю, что у Церкви хорошее будущее. Наша задача – помочь молодым людям прийти в Церковь»


Мирная беседа в уютном Ионинском монастыре проходила в небольшой чайной, выйдя из которой ты попадаешь в удивительным мир, созданный, в том числе, и стараниями Владыки Ионы. Гость «Православной жизни» – архиепископ Обуховский, глава синодального отдела УПЦ по делам молодежи, настоятель Ионинского монастыря Иона Черепанов. 

– Некоторые епископы и митрополиты считают, что им не нужно находиться в социальных сетях и вообще предпочитают изолироваться от жизни в Интернете. Вы же невероятно активны в Фейсбуке. Почему? Для чего это нужно?

– Честно говоря, ответить на этот вопрос сложно. Я думаю, что каждый выбирает участвовать или не участвовать в соцсетях по своему усмотрению. Всё-таки большинство архиереев у нас уже достаточно пожилого возраста, и период их взросления пришелся на то время, когда ещё ни о каких соцсетях речь не шла. Подробней…

Архимандрит Мелетий (Шаповалов). Между страхом и верой


Война, политические распри, нападки на Церковь, пандемия коронавируса… Не жизнь, а поле боя. Как выстоять, когда кажется, что никакого просвета?

Увы, но подобные мысли в нынешних реалиях посещают каждого. И чем больше испытаний, тем тяжелее искать в себе силы им противостоять. «Но я же верующий, а легче не становится», — досадует человек на исповеди. Самое сложное — объяснить человеку, что вера — это не аптечная таблетка, которая избавит от всех бед, желательно, через 15 минут после приема. Еще важнее — человека не обидеть, иначе терзания и сомнения закончатся духовной бурей, после которой люди часто сбиваются с намеченного Господом пути. Подробней…

«Паломница-4»: в чью честь бывают салюты в монастырях

Дмитрий СКВОРЦОВ Ещё месяц назад, на презентации своего киноцикла Оксана Марченко призналась, что иде-4я паломничества по монастырям – не её собственная. На это было ей наставление ангела. Я подозревал, что она имеет в виду, какого-то ангельски чистого человека. Два имени позже я ей назвал, но не угадал. Теперь подозреваю ещё одного очень хорошего человечка. При встрече попытаюсь ещё раз.

Наверное, поэтому и назвала Оксана себя в 4-й серии «Паломницы» маловерной, что сама не готова была ещё поверить в чудеса, с которыми столкнулась по сюжету. Подробней…

КИЕВ. Митрополит Антоний: Нужно избегать тех, кто отделился от Церкви, кто поднял руку на Церковь

В сложные времена для Церкви важным и укрепляющим является пример тех христиан, которые несли свой мученический подвиг во времена гонений. Особенно близкими для многих стали новомученики и исповедники, пострадавшие во времена советских гонений.

Сегодняшние притеснения верующих и священнослужителей перекликаются с методами советских времен. Горький опыт ничему не учит. Люди не перестают сражаться с Богом по глупости и гордыне.

Одним из ярких примеров истинного служения Богу является святитель Лука Крымский, дух которого не сломили ни ссылки, ни угрозы, ни слежка, ни клевета.

Выпавшие ему испытания только укрепили его веру, а запугивания не заставили отказаться от обетов, данных Богу, отречься от Истины и Церкви. Подробней…

Предыдущие поступления...