Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив престольне свято монастиря на честь ікони «Услишательниця»


5 жовтня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята у жіночому монастирі на честь ікони Божої Матері «Услишательниця» у селі Фасова Макарівського району Київської області.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, митрополит Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Фастівський Даміан, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Рівненський і Острозький Пимен, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Бишівський Кирил, єпископ Скадовський Веніамін, єпископ Дрогобицький Іаков, єпископ Гостомельский Аркадій, духовенство монастиря та гості у священному сані.

За богослужінням молилась настоятелька монастиря монахиня Архелая (Король) та насельниці обителі.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій нагородив духовенство Макарівського та Бишівського благочинь богослужбовими відзнаками.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

«Матір Божа піклується про кожну людину і особливо допомагає тим, хто звертається до Неї з молитвою, з проханнями», — зазначив Архіпастир та розповів історію, яку дізнався від однієї монахині.

Коли майбутня черниця була дитиною, то жила вдвох з мамою. У їхньому будинку були різні ікони, серед них — і Пресвятої Богородиці. Однак сама мама ніколи не молилась і не вчила цьому свою дитину. По немочі, за словом Предстоятеля, матір почала займатися розпустою, приводити різних чоловіків, і дочка почала їй заважати.

«Вона настільки віддалася пристрасті розпусти, що вирішила вбити свою дитину. Взяла сокиру і підняла, щоб вдарити нею дочку. Дівчинці було років п’ять, вона не зовсім розуміла, що відбувається, але почала плакати. І тут раптом з’явилася якась дивна Жінка у чорному одязі і схопила матір за руку і відібрала сокиру. Мати схаменулася і сама почала плакати, каятися. Тоді ця Жінка стала невидимою», — сказав Блаженніший владика.

Дівчинка подумала, що це за неї заступилась якась сусідка, але ніхто зі знайомих жінок нічого про цю історію не знав.

«Одного разу вона підійшла до ікон і побачила образ Божої Матері. Дівчинка подумала, що це фотографія, чийсь портрет, на якому була Жінка, дуже схожа на Ту, Яка її врятувала від матері. Вона підходила до цього, як думала, портрету, гладила його, розмовляла з ним… І, коли дитина так робила, їй ставало легше на душі, вона завжди відходила умиротвореною, втішеною», — продовжив історію Його Блаженство.

Як зазначив Митрополит Онуфрій, тільки через певний час, коли вона почала дізнаватися про Бога, зрозуміла, що це не портрет якоїсь людини, а образ Божої Матері, Яка є Споручницею грішників, Заступницею сиріт, тих, кого ображають.

«В неї появилася така любов до Божої Матері, в душі такий вогонь загорівся і благодатний вогник любові, який з’являється зазвичай у людей тоді, коли у них щось станеться, коли вони отримають милість від Бога… Цей вогонь в неї постійно розгорався в душі. Коли вона розказувала мені про цей випадок, то вже була немолодою жінкою. І з часом в неї настільки цей вогонь розгорівся, що в кінці життя, в років 50-60, вона вирішила піти в монастир. Вона стала монахинею і провела останні роки свого життя у благочесті та чистоті», — завершив свою розповідь Першосвятитель.

За його словом, ми, знаючи, якому великому Таїнству послужила Божа Матір, повинні шанувати Її та підносити до Неї свої молитви.

«Коли все добре, то подякувати Божій Матері за Її святі молитви, за Її покров, а коли біда якась, то попросити, щоб Вона ще раз походатувала за нас перед Богом, — сказав він. — Нехай молитвами Пресвятої Богородиці, яка є Матір’ю Бога і Матір’ю для всіх нас, Господь береже кожного».

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії священнослужителі звершили хресний хід, після чого вірян окропили святою водою.

Ікона Божої Матері «Услишательниця», яка зберігається у жіночому монастирі у с. Фасова, це список з однойменного образу Богоматері в афонському монастирі Зограф. У 1999-му році ікону передала у храм одна з вірянок тоді ще парафії на честь святителя Миколая у Фасовій. Образ Богоматері був сімейною реліквією, яку передавали у спадок. Після перенесення святині у храм ікона виявила чудотворну силу: за словами очевидців, потемніле від часу зображення обновилось під час богослужіння.

Після відпусту Предстоятель привітав паству зі святом. Будівничий монастиря єпископ Бишівський Кирил звернувся до Архіпастиря зі словом, подякував за візит і спільну молитву.