Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Звернення братії Києво-Печерської Лаври всім монастирям Помісних Православних Церков


Ваші Високопреосвященства, Преосвященства,
всечесні отці, матушки ігумені, брати та сестри!

Ми, священноначаліє та братія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, у цю страшну годину військового лиха та важких випробувань для українського народу змушені звернутися до вас з проханням молитов за мир у нашій державі, а також про захист від переслідувань, гонінь та дискримінації православних християн Української Православної Церкви, котрі зараз звершуються в Україні.

Українська Православна Церква з 1990 року має самостійність і незалежність у своєму управлінні й устрої та є найбільшою релігійною конфесією в Україні за кількістю громад та віруючих. Сьогодні з великим болем доводиться констатувати ті факти, що за закликами керівництва нової альтернативної «Православної Церкви України» в державних органах відмовляють у реєстрації статутів та змін до статутів наших релігійних організацій, проводяться обшуки, порушуються кримінальні справи, вводяться санкції, блокуються банківські рахунки, створюються всілякі перешкоди звершенню богослужінь, незаконно та насильно захоплюються храми, б’ють та виганяють священнослужителів та парафіян. На місцях наших святинь реєструються однойменні організації ПЦУ та рейдерським бандитським шляхом захоплюються у власність, хоча за українським законодавством «усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом; встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається».

Тепер вірних нашої Церкви запрошують повернутися до цих примусово захоплених храмів і вести духовне життя під керівництвом нової конфесії (ПЦУ). Якщо навіть не заглиблюватись у проблему канонічності тієї чи іншої церкви, ми ніяк не відповімо на просте запитання: як можливо будь-якому християнину молитися у храмі з розбійниками, котрі вигнали з цієї святині членів Тіла Христового?

Також повідомляємо вам, що й у найбільших храмах Києво-Печерської Лаври ми тепер не маємо права звершуватити богослужіння, а саме: у повністю відреставрованому нами Трапезному храмі та буквально піднятому нами з руїн Успенському соборі – найбільшій світовій Православній святині. З 7 січня цього року там служить ПЦУ.

Від імені чернецтва всієї Української Православної Церкви просячи ваших святих молитов за мир, також просимо вас піднести голос із закликом до можновладців покласти край розпалюванню міжконфесійної ворожнечі в нашій багатостраждальній державі.

Нехай благословення Господа нашого Іісуса Христа, а також молитовне заступництво Божої Матері та всіх преподобних Києво-Печерських буде з усіма нами.