Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. «Упереджені експерти видали бажане за дійсне», — Юридичний відділ про висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ


Державна служба України з етнополітики та свободи совісті 31 січня 2023 року опублікувала висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви, у якому буцімто «довела» наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом. Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу назвав дану експертизу «незаконною, проведеною з порушенням законодавства та такою, що виходить за межі предмета свого дослідження».

За його словами, «висновок даної експертизи викликає подив у будь-якого юриста, адже складений людьми, які були обрані для участі у цій експертизі без зрозумілих підстав і не несуть ніякої відповідальності за свою роботу».

Голова Юридичного відділу нагадав, що до керівництва ДЕСС було подано заяву про вилучення зі складу комісії з експертизи Статуту УПЦ упереджених експертів та залучення до її роботи міжнародних релігієзнавців.

«Юридичний відділ подав заяву з вимогою роз’яснити обрання саме цих членів експертизи та висловив недовіру їм, оскільки вони неодноразово відкрито висловлювали своє упереджене ставлення і робили відверто ворожі заяви щодо вірян УПЦ, проявляючи релігійну нетерпимість та ворожість. ДЕСС зобов’язана була забезпечити проведення об’єктивної та неупередженої релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви», — підкреслив він.

Цілком очевидно, за словами протоієрея Олександра, що у висновку, опублікованому на сайті ДЕСС, ці особи «видали бажане за дійсне».

«Предметом експертного дослідження, відповідно до рішення РНБО, є церковно-канонічний зв’язок з Московським Патріархатом у Статуті про управління УПЦ, а не у статуті та сайті РПЦ, — зазначив юрист. — Згідно з уставними документами, Українська Православна Церква є незалежна і самостійна у своєму управлінні та устрої, Її органи управління — Собор і Синод — знаходяться в Києві. Тож дана експертиза абсолютно не відповідає предмету дослідження».

Священник назвав те, що відбувається, «втручанням у внутрішні справи найбільшої конфесії України, грубою маніпуляцією та намаганням зухвало порушити права на свободу віросповідання 12 тисяч релігійних організацій та мільйонів віруючих громадян України. У випадку прийняття рішення на підставі цього висновку, ми будемо захищатись усіма законними способами, як на національному, так і на міжнародному рівнях».