Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Православна молодь щодня годує безхатченків

У Києві учасники православного молодіжного руху «Молодість не байдужа», що діє при Синодальному молодіжному відділі Української Православної Церкви, а також волонтерський рух «Парасоля» при столичній Вознесенській церкві на Деміївці посилили допомогу безхатченкам і закликають громадськість відгукнутися на нужду ближнього. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Від неділі в Україні знизилася температура повітря, вночі мороз сягає -5. Зміну погодних умов найгірше переносять безпритульні, які в цей час залишилися буквально без будь-якого даху над головою. Через карантин припинили роботу майже всі організації, які підгодовували цих людей та надавали їм нічліг, зачинено приміщення залізничного вокзалу, з переходів також женуть, зважаючи на загрозу коронавірусної інфекції. У кого була можливість просити на шмат хліба в метро чи інших громадських місцях, втратили й цю останню надію на допомогу. Громадяни рятуються від загрози захворіти, залишаючись вдома, безпритульним немає, де пересидіти, і загрожує не лише вірус, а й смерть від переохолодження чи голоду.

У день сильного снігопаду 22 березня молоді люди приготували бутерброди та чай і вирушили до столичного залізничного вокзалу, де на привокзальній площі збираються безпритульні. «Нагодували 150 людей, літню жіночку поселили в гуртожиток, забрали з вулиці підопічного Петра, знайшли для нього нічліг», — написала в неділю на своїй сторінці в фейсбуці волонтерка Ольга Кірьяновська. Також вона повідомила, що найбільш актуальними потребами на цей час є теплі речі, каремати, ковдри, адже ночувати безхатченкам доводиться на землі і просто неба.

На заклик волонтерів відразу відгукнулися небайдужі. «Фінансова допомога надходить цілодобово, безліч дзвінків від бажаючих долучитися», — зазначають координатори. З понеділка щодня на вокзалі вони відтепер роздають не лише бутерброди, а й гарячу страву, булочки, чай — загалом понад 100 порцій. Усе готують самі з дотриманням санітарних норм. Під час роздачі обов’язковими є медичні маски та рукавички, використовується лише одноразовий посуд.

На цей час актуальними потребами залишаються: транспорт (закупити продукти, розвезти їжу та доставити волонтерів по домівках), теплі речі (вкрай потрібні ковдри, каремати, теплий верхній одяг, шкарпетки, взуття), фінансова допомога (транспортні витрати, закупівля продуктів, оплата бодай тимчасового проживання в гуртожитку), а також медичні засоби — маски, рукавички. Можливо, хтось може їх пошити та пожертвувати, або принаймні порадити, де замовити, адже в цій ситуації вони є предметами першої й гострої необхідності.

Координати волонтерів: сторінка «Парасолі» у фейсбуці.

Картка Приватбанку для пожертв: 5168 7450 1376 7444 Медвідь Олеся (+38096 535 73 56), Ольга Кірьяновська — +380508501037

«Якщо в силу різних причин ви ще не знаєте, як втілити слова Христа про милосердя, то ось є така можливість. Бо яка користь людині, якщо вона весь світ здобуде, а душі своїй зашкодить (Мк. 8, 36)», — закликав усіх долучитися до ініціативи православної молоді голова Синодального молодіжного відділу УПЦ архієпископ Обухівський Іона.

Волонтери також наголошують, що не тільки біля залізничного вокзалу зосереджені безхатченки, тому радять «просто подивитися навколо» і обов’язково запропонувати допомогу тим, хто її потребує.

Прес-служба Синодального молодіжного відділу УПЦ

для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ 

Фото Сергія Рижкова