Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ГОРЛІВКА. Митрополит Митрофан прокоментував нововведення в храмах, пов’язані з коронавірусною епідемією

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан спростував заяви ЗМІ та дорікання деяких співвітчизників, начебто храми є розсадником хвороб. Вірян він закликав до розумної християнської поведінки. А невіруючим нагадав, що соборна молитва і участь в Євхаристії — не участь в масовому заході, як це називають ЗМІ, а така ж потреба, як для невіруючих потреба в їжі, і всіх, хто відчуває нездужання, Церква просить утриматися від відвідування храму і побути вдома. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Горлівської єпархії.

Зокрема митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан закликав вірян до розумної християнської поведінки: не сіяти паніку, дотримуватися санітарних норм і, зберігаючи віру і надію на Бога, не ділити людей на правильних і неправильних.

Владика відзначив, що коронавірус розділив не тільки невіруючих, а й віруючих людей на тих, хто в паніці і заявляє про кінець світу, і тих, хто засуджує всі розумні запобіжні заходи, необхідні в протиепідемічній ситуації. «Цей поділ сам по собі вже став нашим мінусом і не допомагає нам, а тільки заважає жити і знаходити правильні рішення», — додав він.

«Я спробую відповісти саме на ті питання, які є в середовищі людей церковних, або хоча б запропонувати якісь роздуми. Повторювати ті правила, які озвучила Всесвітня організація охорони здоров’я, я не вважаю за необхідне. З ними кожен може ознайомитися, джерел, які допоможуть це зробити, цілком достатньо. Ви помітили, що співробітники кафедрального собору знаходяться в масках. У храм сьогодні заходять люди після вимірювання температури. Є в храмі й інші нововведення, які пов’язані з існуючою сьогодні ситуацією. Я знаю, якою була реакція на все це, і постараюся відповісти на ті питання, які найбільше людей турбують», — звернувся керуючий Горлівської єпархії.

Митрополит Митрофан розповів, що задля уникнення зараження вірусом загальне соборування було вирішено перенести на більш пізній термін, і якщо ситуація нормалізується, то воно буде на Страсний тиждень, а якщо ні, перенесено на Петрів або навіть на Успенський піст. «Таке було в практиці Церкви. Нічого нового ми не вигадуємо, і я не бачу в цьому жодної проблеми. Всі, хто хоче пособоруватися, можуть або зробити це в індивідуальному порядку, або дочекатися загального соборування, яке обов’язково буде, як тільки це стане можливо», — пояснив він.

Щодо цілування ікон і хреста, помазання святим єлеєм, то, як нагадав владика, закиди від суспільства в так би мовити «антисанітарії» лунали й раніше, не тільки в період епідемії. «У храм збираються люди віруючі, для яких їхня віра — не порожнє місце. Ми віримо, що через дотик до святині і через участь в таїнствах ми сповнюємося Божественної благодаті і духовної сили. Ця віра допомагає нам не боятися ніяких інфекцій, коли ми приходимо в храм, і навіть не думати про це», — наголосив він.

Водночас митрополит Митрофан зауважив, що сьогодні, коли говоримо про те, що можна не цілувати ікону, хрест після служби, а поцілувати свій натільний хрестик, — «це не тому, що віра наша кудись зникла, а тому, що ми знаємо, що церковна громада складається з людей».

Правлячий архієрей Горлівською єпархією зауважив, що є серед нас як ті, в кого міцна віра, так і ті, кому страшно. «Це теж наші люди, і ми ними не нехтуємо… Людям, які не можуть подолати в собі цей страх, ми подаємо руку допомоги і говоримо: “Не бійтеся! Ви можете бути християнами, перебувати в храмі, і якщо в період епідемії не будете цілувати хрест або ікону, ніхто не буде вас звинувачувати в тому, що ви грішники або маловіри. Приходьте до Бога, просіть Його допомоги, милості і благословення, і над вами ніхто не буде і сміятися, ніхто вас не буде засуджувати”», — розкрив він такий аспект.

Також владика звернувся до міцних у вірі: «Якщо вам не страшно, будь ласка, приходьте в храм, моліться, але не потрібно засуджувати тих людей, яким страшно. Не потрібно дорікати тих людей, які прийшли в масці або в рукавичках, або роблять якісь інші заходи безпеки, вважаючи їх при цьому маловірами, а себе кращими. Сам по собі такий настрій вже не християнський і не є добрим. Спаситель б так не вчинив».

На питання, чи можна заразитися в храмі якимось інфекційним захворюванням, митрополит Митрофан відповів таким прикладом: «Спаситель на питання, чому учні їдять немитими руками, колись відповів, що оскверняє людину не те, що входить до нього в уста, а то, що з цих вуст виходить (Мф. 15:11)».

«Не ігноруючи всіма тими правилами поведінки, які існують під час епідемії, ми, тим не менш, розуміємо, що наше життя знаходиться у владі Господа, Який привів нас в цей світ. Без Його волі жодна волосина з нашої голови не впаде. І саме тому ми збираємося в храм. Саме тому ми беремо участь в головному таїнстві Церкви, яким завжди була і залишається Євхаристія — Причастя Тіла і Крові Христових. Саме ця віра допомагає нам усвідомлювати, що наше життя — це не проста випадковість, яка залежить від того, чи кашляне на нас хтось чи ні, а вона знаходиться в руках Божих», —  сказав владика та зауважив, що богослужіння в Горлівській єпархії не припинялися навіть під час обстрілів, не припиняться і за цієї прикрої ситуації.

Митрополит Митрофан звернувся і до невіруючих людей, які сьогодні дорікають Церкву в тому, що віряни можуть стати розсадником хвороб.

«Ми хочемо їм сказати, що для віруючих людей спільна молитва і участь в Євхаристії — це не участь в масовому заході, як це називають ЗМІ, а така ж потреба, як для людей невіруючих потреба в їжі. Але ми просимо, щоб люди, які відчувають нездужання, у яких є висока температура або інші ознаки хвороби, навіть якщо це не коронавірусна інфекція, утрималися від відвідування храму і побули вдома. Ми просимо, щоб вони не приходили туди, де здорові люди, де люди похилого віку, які найбільше страждають сьогодні від цієї інфекції, тому що результатом такого безвідповідальної, зовсім не християнської поведінки може стати подальше поширення хвороби. Потрібно подумати і про лікарів, у яких і так буде величезне навантаження: не надавати їм зайву роботу, щоб вони могли свої сили і енергію віддати тим людям, які найбільше цього потребуватимуть», — підкреслив владика та закликав до єдності, допомагати і підтримувати один одного.