Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. Хресний хід віруючих до РДА — чергова реакція українців на незаконні дії чиновників

4 лютого 2019 року віруючі та духовенство Української Православної Церкви на чолі з митрополитом Могилів-Подільським і Шаргородським Агапітом зібралися в смт. Муровані Курилівці, щоб помолитися разом і висловити свій протест голові РДА С. Ладану проти незаконного втручання у справи релігійних громад УПЦ, тиску та упередженого ставлення до держслужбовців, які є вірними УПЦ, а також його відкритої пропаганди т.зв. «ПЦУ», що є порушенням ст. 35 Конституції України та ст. 3, 5, 8 ЗУ «Про Свободу совісті та релігійні організації». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Могилів-Подільської єпархії.

Зокрема під час хресного ходу були присутні намісники 4-х монастирів (Лядово, Галайківці, Шаргород, Галиця). Біля каплиці селища відбувся молебень та всі віруючі вклонилися чудотворній іконі Божої Матері.

Біля будівлі РДА протоієрей Ігор Клос публічно зачитав «Заяви» в Нацполіцію на конкретних осіб, які порушили Закони України: Войтко Юрій Іванович — голова сільради Вербовця, Арнаут Микола Павлович — голова сільради Котюжан, Каплунський Олександр Васильович — депутат Мурованокуриловецької районної ради VII скликання, Арнаут Богдан Миколайович, Фартушняк Василь Петрович, Арнаут Ганна Іванівна — директор Котюжанської сердньої школи. Заяви прийняв особисто начальник ГУ НП Мурованокуриловецького Відділу Поліції.

Готується скарга в деякі органи Вінниці та Києва на окремих чиновників, а також інші заяви на держслужбовців, які в робочий час проводять незаконний «збір підписів» і ведуть агітацію на користь так званої «ПЦУ» в державних установах, зокрема у школах.

Від імені віруючих УПЦ факти порушень також засвідчили благочинний Мурованокуриловецького р-ну протоієрей Василій Балан та митрополит Могилів-Подільський Агапіт.

У Могилів-Подільській єпархії відзначили чергове неналежне ставлення держслужбовця до громадян. «Голова РДА після своєї промови навіть не став до кінця вислуховувати віруючих УПЦ, наказав включити в колонки Гімн України, хоч це і було недоречно, адже віруючі прийшли до РДА з конкретними вимогами, аби чиновники не втручались у справи релігійних громад УПЦ. Також виступив ветеран АТО, але голова вже пішов від людей, а сам виступ заглушили пісні, що лунали з колонок», — зокрема зазначили в єпархії.

«Віруючі УПЦ хочуть миру з усіма!» — підкреслили в прес-службі єпархії. Люди висловили надію, що влада змінить своє ставлення до громадян України, які є віруючими канонічної Української Православної Церкви.