Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СЕРБІЯ. Патріарх Іриней: Від початку було зрозуміло, що являють собою українські розкольники

«Нещодавно в Салоніках я зустрічався зі Вселенським Патріархом, і він мені під час зустрічі сказав, чого чекає. За його уявленням, якщо не вся, то майже вся Українська Церква примириться з розкольниками і увіллється в нову «Православну церкву в Україні». Хоча всім від самого початку було зрозуміло, що являють собою всі ці розкольницькі угруповання в Україні, і що з ними, так би мовити, каші не звариш… І в результаті ми бачимо, що очікуване злиття канонічної Церкви з розкольниками не вийшло», — сказав зокрема Предстоятель Сербської Православної Церкви.

Патріарх Іриней зауважив, що неможливо достеменно знати, якими шляхами будуть розвиватися події в Україні, але, як він підкреслив, — «до бажаного миру справа не доходить», більше того, вже сьогодні «держава загрожує канонічній Церкві».

«Уже видно, що держава загрожує канонічній Церкві вилученням монастирських земель і самих монастирів, посяганням на святині. І поки, на жаль, дуже важко передбачити, що реально буде далі», — додав Його Святість.

Окрім того, Сербський Патріарх нагадав, що проблема розколу в Україні вже давня, а дії Константинопольського Патріарха навпаки «призвели до ускладенення протистояння всередині українського народу».

«Ми розраховували надати допомогу українському народові, зібравши загальноправославний Собор або нараду для обговорення цієї теми. Ми сподівалися, що Предстоятелі або посланці Предстоятелів Помісних Церков побували б в Україні з візитами, щоб, все обговоривши з народом і вислухавши представників тієї та іншої сторони, спробувати знайти якийсь вихід із становища. На жаль, події стали розвиватися зовсім іншим шляхом», — пояснив Патріарх та підкреслив, що натомість Патріарху Варфоломею, через свої одноосібні дії, вдалося лише легалізувати дві розкольницькі угруповання України, «тим самим ще більше погіршити і поглибити існуючий розкол».

Нагадаємо, Предстоятель Церкви Сербії Святіший Патріарх Іриней заявив, що молиться за Українську Православну Церкву, та не визнає “нову церкву”, створену в Україні.