Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЮБЛІН. Представники Вінницької єпархії взяли участь у святкуванні на честь ікони Божої Матері «Люблінська»


22-23 жовтня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Любліна (Польща) відбувалися урочистості з нагоди свята Люблінської ікони Пресвятої Богородиці. Святкування очолили архієреї Польської Православної Церкви: архієпископ Люблінський і Холмський Авель та єпископ Перемишльський і Горлицький Паїсій. Разом з архієреями і польським духовенством у богослужінні взяли участь представники Вінницької єпархії УПЦ, яка має давні дружні стосунки з Люблінською єпархією. До складу вінницької делегації входили секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко, керівники єпархіальних відділів: по зв’язках з громадськістю і представниками влади протоієрей Валерій Швець, історичного – ієрей Назарій Давидовський, а також співробітник паломницького відділу протоієрей Роман Макар.
По завершенню Божественної літургії відбулася хресна хода і молебень перед Люблінською іконою Божої Матері. Архієпископ Авель подякував єпископу Паїсію, усім священикам, які прибули з Люблінської єпархії, з Варшави і Хайнувки, а також гостям із Вінниці за участь в урочистостях. У свою чергу протоієрей Валерій Швець передав владиці Авелю привітання зі святом від митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Довідка:
За переданням, оригінал Люблінської ікони Божої Матері був принесений у слов’янські землі учнями святих просвітителів Кирила і Мефодія. До Любліна ікона потрапила у ХІІІ, або в середині ХІV століття за сприяння князя Костянтина Острозького. У 1915 році оригінал ікони був вивезений до московського Чудова монастиря, і з тих пір його доля невідома. У Преображенському кафедральному соборі Любліна зараз знаходиться точна копія Люблінської ікони з Хрестовоздвиженського собору, який був зруйнований у першій половині ХХ століття. До Люблінської ікони приїздять помолитися віруючі не тільки з Любліна, а й з інших міст Польщі, а також із закордону.