Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Православна Церква свято зберігає пам’ять про трагедію Бабиного Яру

29 вересня,  у 74-ту річницю початку розстрілів у Бабиному Яру, за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру.

У церемонії, яку очолив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, взяли участь також члени Уряду України, релігійні діячі, представники громадськості, національних товариств, дипломатичного корпусу. Учасниками заходу були покладені квіти до пам’ятника мирним громадянам, розстріляним німецькими фашистами у Бабиному Яру. Присутні вшанували пам’ять жертв розстрілів хвилиною мовчання.

У Бабиному Яру з 1941 по 1943 роки відбулося страшне за масштабами, заздалегідь сплановане і прораховане до деталей вбивство мирних жителів — євреїв, українців, росіян, ромеїв, переважно похилого віку, жінок, дітей. Тут були віддані болісній смерті військовополонені, комуністи з сім’ями, гравці київського «Динамо», партизани, підпільники, моряки Дніпровської флотилії, православні священики, які відмовилися, незважаючи на страшний тиск, проголошувати в церквах молитви за здоров’я фюрера і рятували від розстрілу євреїв. Протягом двох років жертв, які просили про пощаду, колонами вели до місця страти і предавали смерті. Людей розстрілювали на краю обриву або змушували спуститися вниз, лягти на трупи, а потім лежачих методично розстрілювали.

Православна Церква свято зберігає пам’ять про трагедію Бабиного Яру, про праведників, мучеників, про їх подвиги. У 2000 році на місці їх мученицької смерті був встановлений поклінний хрест, а в 2012 році освячено каплицю. Богослужіння проходять у тимчасовому храмі на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», розташованому поруч з каплицею. Храм Бабиного Яру — місце молитви і пам’яті про сотні тисяч жертв нацизму.

Нагадаємо, що за останні півтора року храм в Бабиному Яру тричі піддавався вандальному нападу паліїв.