Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЯГОТИНСЬКЕ БЛАГОЧИННЯ. Звершено молитву біля цілющого джерела св.Параскеви в с. Трубівщина

27 червня на цілющому джерелі св. Параскеви П’ятниці, що поблизу села Трубівщина Яготинського району, о 7:00 ранку священники Яготинського благочиння звершили чин малого освячення води.
У 10-ту п’ятницю після Пасхи традиційно кожного року збираються православні віруючі на джерелі святої Параскеви, що знаходиться неподалік с. Трубівщина. Джерело цілющої води славиться здавна своєю чудотворною силою. Ця криничка є місцевошанованою святинею Яготинщини. Точно невідомо, коли люди почали її шанувати, проте є свідчення, що в старі козацькі часи приходили наші предки до цього цілющого ключа.
За переказом, одній матері, яка мала сліпу дитину, являлась у сні жінка і радила зводити дитину до джерела та вмити її там. Це сонне видіння повторилося кілька разів і, зрештою, мати пішла туди і виконала все, що їй було сказано. Там, неподалік, на дереві знаходилась ікона святої Параскеви, у котрій мати і впізнала жінку, що їй з’являлась. Після молитви та умивання Господь явив чудо: дитя прозріло. Відтоді цю криничку стали називати джерелом святої Параскеви.
За часів комуністичного режиму богоборча влада неодноразово засипала джерельце перегноєм, переорювала дороги до нього. Але православні священики та віруючі люди щоразу розчищали криничку і зберегли її для нащадків.
Після освячення води присутнім було зачитано Звернення Священного Синоду до єпископату, духовенства, ченців та мирян у зв’язку з останніми подіями в Україні.
Благочинний та громада привітали Грицая Віктора Григоровича з призначенням на посаду голови Яготинської райдержадміністрації. На молебні була присутня молодь з духовно-спортивної організації «Воїн Світла».