Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри звернувся до Президента України

 

ЙОГО ВИСОКОПОВАЖНОСТІ
ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
ПОРОШЕНКУ П.О.

Ваша Високоповажносте!
Вельмишановний Петро Олексійовичу!

Засвідчуючи свою щиру повагу, звертаємось до Вас з приводу наступного питання.
Українська Православна Церква постійно докладає чимало зусиль задля збереження миру й міжконфесійного порозуміння між церквами та релігійними організаціями в Україні. Але, на жаль, останнім часом, попри усі ці зусилля ми бачимо намагання порушити й без цього крихкий міжконфесійний мир в державі.
Насамперед, ми маємо на увазі непоодинокі випадки нападів на храми Української Православної Церкви та спроби їх підпалу. Так, нещодавно мали місце підпали храмів в м. Києві та інших регіонах України, здійснені акти вандалізму, а також спроби захоплення храмів та інших приміщень, які належать Українській Православній Церкві.

Наше особливе занепокоєння викликає той факт, що 22 червня 2014 року біля Києво-Печерської Лаври зібралася велика кількість агресивно налаштованих та озброєних людей. Все це виглядало як спроба захоплення Лаври. З милості Божої та завдяки професійним діям правоохоронних органів ситуацію вдалося владнати. Однак міг би бути й інший варіант розвитку подій, наслідком якого стали б людські жертви та посилення розколу суспільства.
Не може не обурювати те, що останнім часом у ЗМІ неодноразово з’являються повідомлення, які суттєво викривляють позицію нашої Церкви щодо ситуації в Україні. Не було виключенням й висвітлення подій навколо Києво-Печерської Лаври. Усе це ми розцінюємо як спроби штучно протиставити Українську Православну Церкву суспільству. Такі дії несуть загрозу порушення міжрелігійного миру та суспільного спокою.
Зважаючи на вищевикладене, звертаємось до Вас з проханням особисто втрутитись у ситуацію та застосувати усі засоби задля унеможливлення нападів та захоплень храмів і монастирів Української Православної Церкви.
Прикликаємо на Вас та Ваші труди Боже благословення.

З глибокою повагою

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ,
МІСЦЕБЛЮСТИТЕЛЬ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛИЧОЇ КАФЕДРИ