Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. В Кримному стартував мистецький благодійний проект «БУЗ»

Протягом двох днів вихованці недільної школи, що при Михайлівському храмі, та ще кілька десятків дітлахів охочих спробувати себе в малярстві, освоювали елементи петриківського розпису під керівництвом професійних художників дитячої студії «П’ятерня».
Результат перевершив всі очікування: діти не тільки успішно освоїли фрагменти художньої техніки, але й створили цілі композиції.
Дитячі роботи, яскраві та барвисті, організатори та благодійники сформували в окрему виставку. А презентували картини в не менш мальовничому місці – на місцевій базі відпочинку «Срібниця». Проект видався настільки вдалим, що організатори вирішили проводити його щорічно.
Захід благословив архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир. Власне Владика і підказав тему занять – петриківський розпис — цю художню техніку часто використовують на великодніх писанках. А на початок доброї справи благочинний Кримненської округи прот. Сергій Никонюк відслужив молебень.
Як виникла ідея проекту розповіла член Національної спілки художників України, засновник та керівник луцької дитячої художньої студії «П’ятерня» Тетяна Мялковська:
-Приїхали в Кримне відпочивати. А тут край має таке багатство, від якого душа відкривається, у неї виростають крила і вона летить до Бога. Натхнені селом, його людьми, піснями, традиціями, вирішили, а чом би не організувати такий собі проект «БУЗ» — від слова «бузок», цвітом і пахощами якого нас щедро вітало Кримне, коли ми вперше сюди потрапили.
«Буз», що розшифровується як «Благодійний український захід» швидко знайшов спонсорів, котрі не тільки профінансували дійство, але влаштували справжнє свято для юних дарувань. Це подружжя Петра та Олени Пилип’юків з Луцька, котрі, відколи постала «Срібниця», Кримне вважають другою домівкою, тут відпочивають і друзів запрошують. Благодійники закупили рамки, полотна, фарби, пензлики та решту необхідного.
Заняття проходили в приміщенні кримненської школи. 50 дітей віком від 4 років освоювали елементи петриківського розпису, робили заливки в декоративній площині, уважно прислухались до настанов відомих професійних художниць Тетяни Мялковської, Галини Черниш, Катерини Ганейчук. В кого не все виходило, опанувати пензель допомагали асистенти.В основі дитячих картин — квіти, дивовижні візерунки, котрі луцькі художниці вже встигли скопіювати зі старовинних кримненських рушників та сорочок.
Кульмінацією проекту стала виставка дитячих картин в центрі відпочинку «Срібниця». Перед офіційною частиною благочинний відслужив молебень. Прот. Сергій наголосив, що церква завжди охоче співпрацює з усіма інституціями, котрі діють на благо дитини, подарував ікони організаторам і спонсорам заходу – Тетяні Мялковській та сім’ї Пилип’юків- й подякував за плідну співпрацю.
Слова вдячності організаторам заходу висловив і кримненський сільський голова Руслан Курижко та запевнив, що місцева влада всіляко підтримувала і підтримуватиме подібні ініціативи.
Працювати з сільськими дітьми – одне задоволення в один голос твердять художниці. Викладачів вразила надзвичайна працелюбність і скромність своїх нових учнів. Тому і виставка вийшла настільки вдалою.
А сім’я Пилип’юків потурбувалась, щоб цей захід став ще й спражнім святом для дітвори, з солодощами, морозивом, веселими розвагами. Шквал емоцій в малечі викликало катання на катері, стрибки на батуті.
Особливої атмосфери святу придало виконання найстарішими учасницями місцевого аматорського колективу «Крименя» старовинних петрівських пісень.
А на завершення заходу художниця, а заодно і професійний фотограф Катерина Ганейчук кожному юному живописцю зробила на пам’ять знімок із його творінням. Отримала дітвора і домашнє завдання: зібрати місцевий фольклор, скопіювати візерунки вишивок. Хто як справився – з’ясовуватимуть вже через рік!

Наталія Гурська