Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В “Київському Єрусалимі” відбулися читання “Шевченко очима дітей” на підтримку онкохворих

23 березня з благословення Місцеблюстителя київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія в Культурно-просвітньому центрі «Київський Єрусалим» при Свято-Федорівському храмі відбулися Меморіально-доброчинні читання «Шевченко очима дітей», присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка і з нагоди Всесвітнього дня поезії, що відзначається щороку 21 березня.

Метою заходу було не лише осягнення дітьми творчих пошуків і долі відомого українського поета, визнаного генія України, але й допомога хворим дітям. Традиційно, священство Свято-Феодорівського храму опікується маленькими пацієтами Київського обласного онкологічного диспансеру. Кілька років поспіль у виставковому залі при храмі відбуваються доброчинні концерти, експонуються картини онкохворих дітей. Так, 15 лютого, у День захисту онкохворих дітей, було відкрито одну з таких виставок, тож Меморіально-доброчинні читання відбулися у своєрідному мистецькому оточенні.

Оригінальний сценарій читань, запропонований парафіянкою храму, київською письменницею Вікторією Осташ, втілили завдяки спільним зусиллям дорослих і дітей, за сприяння керівника недільної школи Олени Бойко, директора парафіяльної бібліотеки Наталі Хілобоченко, історика і паламаря храму Олександра Глазейкіна та православного режисера Інни Прокопович.

Учасники читань — учні недільної школи при Свято-Феодорівському храмі — виконали твори видатного поета переважно християнського змісту. Одна з провідних християнських заповідей, ідея милосердя, тісно пов’язана з долею самого Тараса Шевченка, адже на початку свого шляху він теж потребував допомоги, і всі пам’ятають щасливу історію його викуплення, тоді ще зовсім юного, з кріпацтва. Акт доброчинності з боку митців Карла Брюллова, Василя Жуковського та їхніх друзів викликано живою спрагою душі, яку вони побачили в юнакові.

Сподіваємось, що слідом за ведучими і учасниками доброчинних читань, глядачі побачили у Шевченкові живу людину, яка, так само як і кожен із нас, раділа і сумувала, шукала, знаходила і знову губила, у чомусь сумнівалася, за чимось шкодувала і навіть помилялася. Очевидно, у великого поета варто не лише повчитися любові до рідного краю і співчуттю до страдницької долі українства, але і перейняти глибоко християнський світогляд.

Крім вибраних поезій Тараса Шевченка, глядачі мали змогу почути кілька записів пісень за його творами («Тече вода в синє море», «Гей, літа орел», «Ой, крикнули сірі гуси», «Заповіт») і переглянути слайд-шоу циклу живописних творів митця, присвячених християнським святиням.

Діти-учасники ювілейних Шевченківських читань отримали грамоти Благодійної організації «Київський Єрусалим» та пам’ятні подарунки – книжки і солодощі. Організатори та учасники заходи щиро дякують батькам маленьких читців, а також усім гостям «Київського Єрусалиму» за емоційну підтримку і бажання допомогти хворим дітям. Висловлюємо величезну подяку і лікарям Київського обласного онкологічного диспансеру, які самовіддано борються за життя своїх маленьких пацієнтів.

Зібрані під час доброчинних читань гроші було передано до відділення гематології онкодиспансеру на лікування конкретної дитини — Ярослава Фролова. Сподіваємось, клопотами лікарів і волонтерів, і з Божою допомогою, хлопчик невдовзі одужає.

У співпраці з волонтерами і телеканалом «Глас» було також відзнято сюжет безпосередньо в лікарні: долаючі хворобу діти з батьками теж читали твори Тараса Шевченка. Сюжет демонтруватиметься 29 та 30 березня о 20:30 у програмі «Світ Православ’я». Планується також показ і обговорення відзнятого відео-сюжету в нашому кіно-клубі «Добрі фільми» за адресою: вул. Овруцька, 7.