Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У Волинській єпархії вперше відбувся святковий вечір для дітей священнослужителів

17 лютого, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у Палаці учнівської молоді Луцька відбувся святковий вечір для дітей священнослужителів Волинської єпархії. Варто зауважити Такий захід у єпархії відбувається вперше. Під час дійства юні глядачі та їх батьки – священики та їх матінки знову мали можливість поринути у атмосферу вже минулих різдвяних свят.
Вихованці та викладачі недільної школи, яка діє при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька представили очам присутніх святкову виставу за мотивами казки Ганса Христіана Андерсена «Снігова королева». Тільки замість головних героів цього відомого літературного твору Кая і Герди тут головними героями були українські діти Микита та Варя. Як і у казці, Микиту забрала у своє царство «Цариця вічних льодів», а Варя шукала свого брата, знайшла його, та теплом своєї любові розтопила «зачароване Царицею вічних льодів» серце брата та повернула його додому.

Особливістю вистави було й те, що спочатку Микита і Варя читали уривки з Єванеглія, які розповідають про Народження Христа. А щоб відігнати від Микити «льодяних служниць Цариці вічних льодів» та зробити їх добрими Варя прочитала молитву «Отче наш». Варто зауважити, що ці моменти присутні як раз в оригіналі відомої казки датського письменника, втім за радянських часів цензура вилучала їх при перекладі та виданні «Снігової королеви».
В невеличких антрактах між діями вистави, для юних глядачів проводились різноманітні конкурси, діти також читали вірші про Різдво та співали колядки.
«Я щиро вдячним усім отцям-благочинним, які відгукнулись на цю ініціативу нашого владики Ніфонта провести такий вечір. В нашій єпархії проводиться багато таких заходів для дітей-сиріт, неповносправних. І ось ми вирішили також розпочати традицію робити свято і для самих себе. Подібний вечрі ми проведмо і в пасхальні дні, вже в часи Великого посту ми будемо розробляти сценарій, готуватись», – зауважив, звертаючись до присутніх голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.
Після вистави діти священиків єпархії отримали і солодкі подарунки.
«Перш за все відчувається батьківська турбота про священнослужителів та їх сім’ї. Це був прекрасний захід і прекрасний початок. Ми відклали усі свої справи, порахувавши, що варто нашим дітям дарувати більше дозвілля і приємно також збиратись разом такою дружньою сім’єю. А щодо вистави, то варто зауважити, що «Снігова королева» є казкою із християнським змістом, як і багато казок Андерсена. І діти поринули знов у атмосферу добра, молитви і того різдвяного духу, який ми повинні берегти і нести крізь все своє життя», – розповів, у коментарі прес-службі Волинської єпархії настоятель Сявто-Хрестовоздвиженського храму селища Колки протоієрей Олександр Білінський.
«Враження від вечора надзвичайно позитивні. Адже казка, ніби і світська, але містить багато духовних елементів. Добро, любов там перемогли холод і вічну мерзлоту. Хочеться подякувати за цей захід організаторам – нашому владиці Ніфонту, а також отцю Валентину Марчуку», – поділилась враженнями жінка священика матінка Алла Нарушець.