Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Архієпископ Єфрем привітав криворіжців з 70-літнім ювілеєм звільнення міста від фашистських загарбників

22 лютого, на запрошення Криворізького міського голови Вілкула Ю.Г., архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем взяв участь в заходах з нагоди визволення міста Кривого Рогу в 1944 році від фашистських загарбників. Заходи почалися з відкриття Стели Героїв у сквері навпроти виконкому Дзержинської районної у місті ради.

Делегація поклала квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, спорудженому у Дзержинському районі. В заході взяли участь міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул, керівництво міста і семи його районів, керівники підприємств, гості з міста-побратиму Нижнього Тагілу, духовенство і громадськість. Традиційно біля монументу «Перемога» були запалені факели та покладені квіти воїнам-визволителям.

У зв’язку з жалобою по загиблим у трагічних подіях останніх днів були відмінені військові паради: як особистого складу, так і бойової техніки, зате всі присутні віддали молитовну данину визволителям Кривого рогу у пам’ятній Свято-Георгіївській дзвіниці, де й були запалені поминальні свічки.

Також цього дня відбулося урочисте зібрання в Криворізькому академічному міському театрі драми та музичної комедії імені Тараса Шевченка, де особливо вшановували ветеранів. Архієпископ Єфрем у вітальному слові відзначив подвиг героїв: «З глибокою шаною ми згадуємо про велич військової доблесті, безмежну мужність та героїзм ветеранів-визволителів, які відстояли для нас мирні світанки та віру в завтрашній день». Також Криворізький архіпастир побажав їм міцного здоров’я, добробуту та завірив, що молитва за загиблими воїнами буду здійснюватись вічно в криворізьких храмах.

Довідка

На заключному етапі Нікопольсько-Криворізької операції радянським військам 3-го Українського фронту було підтверджено завдання оволодіти Кривим Рогом і відкинути противника за р. Інгулець. Для наступу на місто були визначені війська 37-ї армії, які наносили удар з північного сходу на Кривий Ріг, та 46-ї армії, які наступали на місто з південного сходу. Війська 8-ї гвардійської, 5-ї ударної і 6-ї армій вели наступ на заході від міста Апостолово. Безпосередньо у Кривому Розі утримували оборону частини п’яти піхотних та двох танкових дивізій 6-ї німецької польової армії. 21 лютого 1944 р. командування 37-ї та 46-ї армій розпочало несподіваний наступ для німців на передмістя Кривого Рогу, розташовані у північно-західному та південному напрямі. У запеклих боях противника було частково знищено, частково взято в полон. 22 лютого 1944 р. до 16.00 Кривий Ріг було звільнено від німецьких військ. Протягом наступних двох днів дивізії 34-го стрілецького корпусу вийшли до р. Інгулець і очистили від німців південно-західну частину міста.

На честь військ 3-го Українського фронту, які визволили один із потужних промислових центрів півдня України, у Москві було дано салют з 20-ти артилерійських залпів з 220-ти гармат. 29-го лютого 1944 р. завершився останній етап Нікопольсько-Криворізької наступальної операції Червоної Армії. Битва за нікопольський марганець та криворізьку руду, що розпочалася у жовтні 1943 р., завершилася перемогою радянських військ.