Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Спочив у Бозі клірик Вінницької єпархії протоієрей Анатолій Загрійчук

8 лютого, на 64-му році життя, спочив у Бозі настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці с. Демидівка Жмеринського району, член спілки письменників України протоієрей Анатолій Загрійчук.
Анатолій Леонідович Загрійчук народився 15 січня 1951 року у м. Жмеринці. Закінчив філологічний факультет Вінницького педагогічного інституту. Служив у армії, де отримав серйозну травму, що підірвала його здоров’я. Після цього протягом 18 років вчителював у Жмеринському районі: в селах Тарасівка та Зоринці, в останньому займав посаду директора школи. Був викладачем школи та профтехучилища у смт. Браїлів. Працював директором Жмеринського районного будинку творчості школярів та юнацтва.
У 1995 році за покликом серця залишив світську роботу та прийняв сан священика. Служив на парафіях Шаргородського району (с. Лозова та Писарівка). У 2000 році був призначений настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці с. Демидівка та храму святителя Василія Великого с. Могилівка Жмеринського району. За сумлінну службу Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром був нагороджений саном протоієрея (2004 р.), палицею (2008 р.) та хрестом з прикрасами (2009 р.).
Майбутній священик з дитинства писав вірші. У 1996 році протоієрей Анатолій Загрійчук став членом Національної спілки письменників України. З під його пера вийшло багато збірок поезії, в основному філософської та релігійної тематики. Найвідоміші серед них: «Жарини» (1991 р.), «Обличчя» (1994 р.) «І я, о, Господи, чернець» (1996 р.), «Страсна свічка у долонях» (2003 р.), «Що зозуля кує (переклад слова о полку Ігоревім, 2005 р.), «Золоти Покрови» (2011 р.) та інші. Отець Анатолій писав поезію і для дітей, зокрема у 2011 р. вийшла його итяча поетична збірка «Різдвяне віконечко».
Після 2004 р., коли священик видав збірку краєзнавчих нарисів та оповідань «Подільські стожари: Дещо з історії Демидівки, отець Анатолій дедалі більше писав прозою. У 2008 році був надрукований його роман-фуга «Житній хліб і грудочки цукру», а у 2010 р. вийшла прозова збірка «У голубиній висі»
Протоієрей Анатолій Загрійчук заслужив повагу як у світських творчих колах, так і серед церковних людей. Він користувався авторитетом серед духовенства, тому з 2007 року був призначений духівником Жмеринського благочиння. Отця Анатолія любили парафіяни, які підтримували його і в останні місяці і дні, коли батюшка хворів.
Звістка про смерть протоієрея Анатолія Загрійчука прийшла у Вінницьке єпархіальне управління саме тоді, коли митрополит Симеон проводив збори духо-венства Жмеринського району. Владика разом зі священиками відправив першу заупокійну літію новопреставленим о. Анатолієм. Похорони протоієрея Анато-лія Загрійчука відбудуться у понеділок, 10 лютого.
Прес-служба Вінницької єпархії