Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Митрополит Симеон проводить традиційні щорічні зустрічі з духовенством єпархії

Протягом тижня, з 3 по 8 лютого, митрополит Симеон проводив зустрічі з духовенством єпархії. 3 лютого Владика зустрівся зі священиками Барського та Літинського благочинь, 4 лютого – Вінницького районного благочиння, 5 лютого — Калинівського. 8 лютого — Жмеринського благочиння. 11 лютого відбудуться зустрічі з духовенством Козятинського, а 14 лютого – Хмільницького благочиння.
Під час зустрічей владика та священики обговорили питання життя єпархії, зокрема проведення заходів, які були заплановані у рамках Року Священного Писання. Клірики розповіли Архієрею про в виконання на парафіях його благословення щодо читання Святого Письма сучасною мовою після запричасного вірша на літургії. Була висловлена думка, що текст з Апостолу або Євангелія може бути прочитаний священиком одразу після читання цього ж уривку церковнослов’янською мовою. Архієрей зауважив, що така практика можлива, тим більше, що вона існувала на окремих парафіях і до цього часу. В інших випадках, як підкреслив Владика, Священне Писання сучасною мовою має бути прочитано після запричасного вірша. Обов’язковим є також проголошення священиком проповіді на тему Євангелія та Апостола за кожним богослужінням.
Митрополит Симеон повідомив духовенству про загальноцерковні заходи, які найближчим часом будуть проводитися і у Вінницькій єпархії, такі як «День православної книги», присвячений 450-річчю видання «Апостола» Івана Федорова, та «День православної молоді». Владика заслухав інформацію помічників благочинних по роботі з молоддю та релігійній освіті і катехізації про готовність представників благочинь взяти участь у єпархіальних молодіжно-просвітницьких заходах «Православний ерудит» серед молоді та у ІІ етапі Міжнародного конкурсу «Зерно Істини» на знання Святого Письма та історії Церкви серед учнів шкіл.
Вкотре Архієрей наголосив на необхідності відповідального ставлення священиків до катехізичних бесід з майбутніми нареченими, хресними батьками та дорослими, які бажають прийняти Таїнство Хрещення. На думку Архієрея , відповідальне ставлення до катехізації з боку священиків може змінити ситуацію, коли багато людей приймають Хрещення формально, не змінюючи себе і не живучи по Божим заповідям.
Під час зустрічей митрополит Симеон обговорював зі священиками останні події суспільно-політичного життя в Україні. Владика наголосив на тому, що Церква не може розділяти людей на «своїх» та «чужих». Священики мають докладати усіх зусиль для того, щоб у суспільстві панував мир і порозуміння. Архієрей закликав священнослужителів, а через них і всю паству до посиленої особистої та церковної молитви у дні політичної кризи.
Наприкінці зборів були обговорені питання підготовки священнослужителів до чергової атестації, яка буде проводитися у єпархії протягом Великого посту. Цього року клірики єпархії здаватимуть екзамени зі Священного Писання та літургіки. Також була проведена перевірка стану парафіяльної документації, вказано на недоліки, які слід виправити. Були обговорені й питання поточного життя єпархії, допомоги бідним парафіям, соціального служіння та інші.
Паралельно зі зборами духовенства відбувалися збори скарбників парафій та помічників настоятелів, з якими спілкувався керівник єпархіального відділу місіонерства протоієрей Віталій Голоскевич.
Прес-служба Вінницької єпархії