Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Виповнилось 6 років перебування митрополита Симеона на кафедрі

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 10 червня 2007 року, архієпископ Симеон (Шостацький) був призначений керуючим Вінницькою єпархією з титулом «Вінницький і Могилів-Подільський».
За дуже короткий час після прибуття на Вінниччину владика Симеон заслужив любов своєї нової пастви, яка полюбила його за щирість, доброту і людську простоту. Ці якості у особі нового архієрея гармонійно поєднувалися зі стійкістю у відстоюванні інтересів Церкви, та піклуванні про спасіння кожної ввіреної під його опіку душі.
До цих якостей слід додати активність владики Симеона, яка проявляється у ревносному звершенні богослужінь (щороку архієрей звершує більше 180 Божественних літургій), відновленні втрачених богослужбових традиції (наприклад, читання акафістів на розспів, соборні богослужіння за участю великої кількості священиків), запровадженням нічних богослужінь та ін.
З благословення владики Симеона у Вінницькій єпархії було засновано два монастирі: Спасо-Преображенський чоловічий монастир у с. Галайківці Мурованокуриловецького району та жіночий монастир на честь Барської ікони Пресвятої Богородиці у місті Бар.
Багато зусиль і уваги владика Симеон приділяє прикрашанню Спасо-Преображенського кафедрального собору та благоустрою прилеглої території. Завдяки владиці собор за останні роки став справжньою окрасою міста Вінниці.
Архієрей має добрі стосунки з місцевою владою, завдяки чому вдалося оформити передачу Церкві всього комплексу споруд Спасо-Преображенського кафедрального собору, Шаргородського Миколаївського чоловічого монастиря та Лядівського скельного монастиря на честь Усікновення глави Іоанна Предтечі.
Багато зусиль владика разом із обласною владою доклав для того, щоб святкування 1000-ліття Лядівського монастиря відбувалося на загальнодержавному рівні.
Разом із духовенством та народом владика Симеон щороку звершує багатотисячні хресні ходи до подільських святинь, які відбуваються з його благословення.
Багато уваги архієрей приділяє духовному і моральному вихованню молодого покоління. З благословення владики священики і педагоги працюють над викладанням духовних предметів у загальноосвітніх навчальних закладах та недільних школах при храмах.
Архієрей є бажаним і частим гостем у вінницьких вузах, де бере участь в урочистостях та конференціях, проводить бесіди зі студентами.
За час перебування владики Симеона на Вінницькій кафедрі кількість недільних шкіл у єпархії збільшилась у два рази.
Завдяки живому інтересу архіпастиря до проблем сучасної молоді у Вінницькій єпархії активно розвивається православний молодіжний рух, організовуються літні молодіжні табори, проводяться молодіжні хресні ходи.
З благословення владики Симеона Вінницька єпархія щороку бере активної участі у різноманітних соціальних проектах, культурних заходах та духовних просвітницьких і місіонерських акціях.
Духовенство єпархії підтримує архіпастиря в усіх його починаннях. Священноначалля Української Православної Церкви також відзначає труди владики Симеона. У 2011 році Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир возвів архієпископа Симеона у сан митрополита.
На початку 2013 року на Вінниччині була утворена ще одна єпархія, до якої відійшла частина Вінницької єпархії, після чого митрополит Симеон став носити титул Вінницький і Барський.
В цей день шостої річниці перебування Його Високопреосвященства на Вінницькій кафедрі хочеться від імені духовенства та мирян побажати нашому владиці благословення Божого на подальші духовні звершення задля блага Української Православної Церкви та спасіння ввіреної йому Богом Вінницької пастви
Нехай кожна молитва архіпастиря буде почута Богом, кожна його справа принесе рясні плоди, а Господь нехай нагородить його головною нагородою, якої бажає і до якої прагне кожен християнин — спасіння своєї душі.
Многая літа, наш дорогий Архіпастир! – бажають Вам, дорогий владико Митрополит, Ваші духовні чада – священики і парафіяни усіх храмів Вінницької єпархії.