Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. Фестиваль ЗМІ Православних: третій день роботи

29 травня, у день Преполовіння П’ятидесятниці учасники VII Всеукраїнського фестивалю ЗМІ православних молилися за Божественною літургією у Свято-Георгіївському кафедральному храмі Львівської єпархії. Богослужіння звершив архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр у співслужінні з єпископами Львівським і Галицьким Філаретом та Обухівським Іоною, учасниками фестивалю у священному сані, духовенством і вірними єпархії. Співав архієрейський хор під керівництвом протодиякона Валерія Калінчука.
Цього дня робота фестивалю розпочалася з круглого столу «Міжконфесійні відносини в сфері ЗМІ. Досвід Львівського регіону».
Керівник прес-служби Львівської єпархії Марк Каюмов презентував міжконфесійні проекти в галузі ЗМІ інформаційно-просвітницького відділу єпархії. Він зауважив, що за доброї волі спілкування між християнами різних деномінацій можливе у різних галузях, наприклад, проповіді Євангелія на почві спільних моральних цінностей, у соціальній галузі. Сьогодні ця діяльність дуже приваблює молодь.
Директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський привітав учасників фестивалю і зауважив, що на даний час жодна з конфесій не має подібного медійного форуму, який УПЦ проводить вже багато років, і вже планується й наступна зустріч у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Він зауважив, що сучасне львівське середовище прагне порозуміння, шукає певних форм співпраці, наприклад, створений Центр Міжконфесійного та міжрелігійного діалогу Лібертас у Львові та ін. Проте середовище не завжди створює інформаційні приводи для ЗМІ, хоча журналісти хочуть бачити обговорення існуючих проблем, є мало осіб, котрі можуть компетентно коментувати церковні події. Однією з великих проблем є також мала співпраця світських ЗМІ з церковними, мало спільних тем для обговореня.
Велике зацікавлення викликав виступ Андрія Юраша, релігієзнавця, викладача факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У своєму виступі він говорив про церковні міфи, одним з них, зокрема, є міф про глибоку релігійність галичан; про «злі» коментарі, зауваживши як дипломатично, на найвищому рівні відповідав на гострі питання Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній. Питання релігійної присутності у суспільстві – це питання відкритості. «Протягом останніх років, — підкреслив Андрій Юраш, — за настановами керівництва громада УПЦ у Львові свідомо замикалася в собі, що викликало зворотню негативну реакцію. Тому велику повагу викликає виняткова сміливість Преосвященного Філарета, котрий шукає шляхи подолання цього бар’єру. Владика Філарет своєю діяльністю засвідчує повагу до місцевих традицій, їх наповнення та щире бажання налагодження міжконфесійних стосунків».
Далі за програмою відбулася зустріч з Секретарем Предстоятеля УПЦ архієпископом Олександром (Драбинко). На початку зустрічі з архієпископом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром слово взяв голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Георгій Коваленко. Він висловив радість від того, що майже всі священнослужителі, які є учасниками фестивалю співслужили на святковій Божественній літургії та майже всі учасники причащалися. Він зробив, за виразом Владики Олександра, — презентацію намірів: випуску багатотомного видання Житій святих до ювілею Блаженнішого Митрополита Володимира, а також інших запланованих видань і для більш докладної розповіді передав слово Високопреосвященнішому архієпископу Олександру.
Спочатку Владика Олександр зателефонував Блаженнішому Митрополиту Володимиру і всі учасники фестивалю почули пасхальне привітання Предстоятеля «Христос Воскрес!», на яке медійники дружно хором відповіли «Воістину Воскрес!». Атмосфера у залі відразу стала піднесеною!
Архієпископ Олександр запевнив, що найближчим часом ми побачимо видання «Житій святих» перекладене, доповнене, адаптоване сучасною мовою для сучасного читача і сучасного слухача, а також розповів, що готується перевидання Богослужбового Євангелія українською мовою, благословенне Правлячим Синодом 1906 року, це буде презентаційне видання до 1025-річчя Хрещення Русі. Владика повідомив учасників фестивалю про інші просвітницькі та освітні проекти УПЦ та відповів на запитання.
Зокрема Владика висвітлив проблеми порозуміння між конфесіями, власне ставлення до негативу у ЗМІ та як потрібно ставитися до нього, про політику в Церкві і церковну політику.
По завершенні єпископ Львівський і Галицький Філарет вручив дипломи учасникам фестивалю, а архієпископ Олександр свою книгу «Бог. Людина. Церква». Також і єпископ Іона вручив подарунки учасникам Фестивалю. Презентуючи її , Владика сказав, що ми всі маємо центр богослужбового життя – Літургійну Чашу, біля якої ми збираємося і причащаємося Тіла і Крові Господніх, тож будемо гуртуватися навколо цієї Чаші, бо лише лише так ми зможемо виконати дві найважливіші заповіді – любити Бога і любити ближнього.