Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. Другий день VII Всеукраїнського фестивалю ЗМІ православних

Другий день роботи VII Всеукраїнського фестивалю ЗМІ православних у м. Львові розпочався під гаслом «Православна Галичина – сьогодні і завтра». Керівник прес-служби Львівської єпархії УПЦ Марк Каюмов презентував інформаційно-просвітницькі проекти єпархії, також мова велася про стан співпраці з місцевими ЗМІ.
Особливе зацікавлення учасників фестивалю викликала зустріч з єпископом Львівським і Галицьким Філаретом. Владика розповів про історію православ’я в Галичині, про сучасний стан справ на православних парафіях Львівщини, про співпрацю з місцевою владою. Відповідаючи на питання медійників, Владика висвітлив основні проблеми міжконфесійних стосунків, розглянув богословські та канонічні аспекти взаємодії між УГКЦ і РКЦ, УПЦ і РПЦ. Питання стосувалися також мови богослужіння, проблем об’єднання з православними вірними інших конфесій та автокефалії Української Православної Церкви.
Зокрема, Владика зауважив, що Галичина – непростий регіон у релігійному відношенні. Нерідко її називають уніатською провінцією. Але при цьому, за словами владики, «Галичина – край, який був і залишається православним». Сьогодні тут діє 70 православних парафій, 2 монастирі, 85 священиків здійснюють свою богослужбову та місіонерську діяльність.
Що ж до богослужінь, то на Галичині в більшості храмів вони проходять галицькою мовою. Цій традиції вже багато років. У деяких парафіях служби проходять українською мовою, в деяких – церковнослов’янською. А є храми, де використовують у богослужінні відразу дві мови. Внести зміни та затвердити один порядок у парафіях сьогодні неможливо. Як зазначив Владика Філарет, мовне питання є одним із найскладніших для Галичини. Яке рішення не було б прийняте, воно не повинне образити релігійні почуття парафіян.
Священики на Галичині також ведуть просвітницьку діяльність. Правда, здійснюється вона за можливістю. Є, безумовно, недільні школи, а от вести факультативні курси і проводити зустрічі в загальноосвітніх школах поки не представляється можливим. Там роботу проводять греко-католицькі священики.
Місіонерська робота в єпархії проходить за різними напрямками. У тому числі в місцях позбавлення волі. Практично в кожній виправній колонії регіону працюють православні священики.
Що ж стосується ставлення людей, то для них часом не так важливо, до якого храму вони йдуть. Людиною рухає віра, бажання отримати Божу благодать, отримати допомогу.
Проблем для затвердження і розповсюдження православної віри на Галичині чимало. Це й відносини з владою, із греко-католиками, і, що найскладніше, з представниками автокефальної церкви і священиками УПЦ КП.
Чи можливе взаєморозуміння і мирне співіснування між усіма конфесіями? Владика Філарет впевнений, що можливе. Але тільки якщо буде любов один до одного, повага і розуміння. Це те, що може і повинно об’єднати представників різних конфесій. Якщо вони зможуть знайти шлях, який вбереже їх від конфліктів, то це буде найбільше досягнення, світ і спокій оселиться у такому чудовому краї, як Галичина. «З Галичини почався розкол, то ж звiдси повинно початися i зцiлення вiд розколу», – сказав владика Фiларет.
Після виступу єпископа Філарета фестиваль продовжив роботу за програмою.

Експерт у галузі управління репутацією (SERM), знаний інтернет-маркетолог та сертифікований спеціаліст Googl AdWords в Україні Борис Тизенгаузен зробив доповідь про роботу з відео контентом на YouTube, новітні рекламні технології в Інтернеті на службі Церкви та тенденції розвитку православних ресурсів, а також розповів про те, яким має бути «ідеальний» церковний сайт.
Робота конференції продовжилась на круглих столах. Головний редактор «Церковної православної газети» архімандрит Лонгін (Чернуха) очолив один з них на тему: «Церковна православна газета – єдина чи одна». Він зауважив, що, незважаючи на стрімкий розвиток інформаційних технологій в інтернет-ресурсі, друковану пресу ховати рано. Причинами того, що багато газет чи журналів закриваються є перш за все невдалий маркетинг і непрофесіоналізм працівників. Метою церковних ЗМІ є не самовираження, а покликання нести благу вість читачам. На іншому круглому столі, який провела Олена Каретник – головний режисер телепрограми «Православний вісник» відбулась презентація церковної телепрограми «Православний вісник».
На зустріч з Вікарієм Київської єпархії єпископом Обуховським Іоною (Черепановим), Намісником Свято-Троїцького Іонинського монастиря завітало багато молоді, в тому числі члени Львівської застави Федерації скаутів України «Галицька Русь». У жвавій розмові були підняті питання молодіжного православного руху сьогодні, його перспективи, зокрема, на Галичині. Владика Іона очолює Синодальний відділ у справах молоді, тому його відповіді і рекомендації були виваженими і компетентними. Спілкування єпископа Іони зі скаутами продовжилось і в неофіційній частині зустрічі, Владика розповів їм про основні проекти Синодального відділу і запросив їх до співпраці, на що молодь радо погодилась.
Користувачі Інтернету отримали багато цікавої інформації під час дискусії «Технології тролінгу та журналістських скандалів», яку провів клірик Луганської єпархії, відповідальний секретар єпархіальної ради зі ЗМІ протоієрей Олександр Авдюгін. Мова йшла про способи реагування представників Церкви на тролінг та журналістські скандали. Участь в обговоренні проблеми взяли спеціалісти в даній галузі – протоієрей Георгій Коваленко, єпископ Обухівський Іона, Дмитро Марченко.
Презентацією перевиданого путівника «Православні монастирі Закарпаття» та переглядом документальної стрічки «Монастирі Закарпаття» учасники завершили другий день роботи фестивалю.