Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У місті відбулися урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі, 1700-річчя Міланського едикту та 1000-ліття Лядівського монастиря

23 травня, у концертній залі «Райдуга відбулися урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі, 1700-річчя видання Міланського едикту, 1150-річчя початку просвітницької місії святих Мефодія і Кирила т а 1000-ліття Лядівського скельного чоловічого монастиря. Захід проходив за участю митрополита Вінницького і Барського Симеона, архієпископа Могилів-Подіьського і Шаргородсього Агапіта, голови Вінницької облдержадміністрації Івана Мовчана, голови облради Сергія Татусяка, голови Вінницької міської ради Володимира Гройсмана, духовенства і мирян Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархії.
Архієреї та керівники влади привітали присутніх зі святом, яким розпоалось святкування на Вінниччині 1025-річчя Хрещення Русі. Це святкування включатиме в себе також низку інших визначних для Вінниччини ювілейних дат. Зокрема голова облдержадміністрації підкреслив, для нашого подільського краю особливою датою є 1000-ліття Лядівського скельного чоловічого монастиря. «Є указ Президента, згідно якого виділені кошти на реставраційні роботи і впорядкування території» — сказав Іван Михайлович. Керманич області висловив впевненість, що спільними зусиллями влади і Церкви вдасться підготуватися і гідно відзначити у вересні цей славний ювілей.
Голови обласної та міської рад подякували духовенству за співпрацю у соціальній, культурно-просвітницькій сферах, і особливо у сфері духовно-морального виховання дітей. «Через духовність ми формуємо культуру нашого краю, а через культуру – примножуємо національні багатства» — наголосили представники влади.
Після привітань на сцені залу «Райдуга» відбулося нагородження переможців художнього конкурсу, який проводила Вінницька єпархія УПЦ, управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та департамент освіти Вінницької міської. У конкурсі взяли участь учні вінницьких шкіл, які малювали роботи на теми: «Краса Божого світу», «Сторінками Євангелія» та «Мій храм». Серед 75 переможців шкільних конкурсів, які вийшли у фінал були відібрані три кращих малюнки, а ще два були удостоєні особистої нагороди від митрополита Симеона. Нагородження проводили архієреї та керівники влади.
Голови області та міста також були удостоєні церковних нагород. Митрополит Симеон нагородив голову облдержадміністрації Івана Мовчана, голову обласної ради Сергія Татусяка та голову міської ради Володимира Гройсмана орденами князя Володимира. За словами владики, цими нагородами була відзначена співпраця з керівниками області у впровадженні духовних цінностей у суспільстві.
Після офіційної церемонії нагородження відбувся концерт. Його глядачі отримали духовну та естетичну насолоду від виступів духовних і світськи колективів та виконавців. Зокрема на сцені виступили об’єднаний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору та храму Стрітення Господнього пі керівництвом Сергія Виговського, муніципальний академічний камерний хор «Вінниця» під керівництвом народного артиста України Віталія Газінського, дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського собору під керівництвом Наталії Кременюк, камерний оркестр «Арката», керівник – заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков. Особливого колориту концерту додали виступи ансамблю «Водограй» під керівництвом Олександра Холяви та народного ансамблю танцю «Барвінок» під керівництвом народного артиста України Петра Бойка. Порадували своїм співом й протоієрей Агафангел Давидовський та заслужений артист України Станіслав Городинський.
У концертні звучали як духовні піснеспіви, так і народні пісні, що підкрес-лювало єдність духовної і світської культури, які мають в Україні християнське коріння, тісно пов’язане з діяльністю святих Кирила і Мефодія та Хрещенням Русі святим князем Володимиром, святкування якого так урочисто розпочалося на Вінниччині.

Прес-служба Вінницької єпархії