Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

АФРИКА. Літургія в серці країни звершувалася грецькою, французькою та церковно-слов’янською мовами.

12 травня урочисте богослужіння в храмі святителя Миколая, що знаходиться у м. Бунія (Східне Конго), звершили настоятель парафії архімандрит Тимофій Нтумбу (Олександрійський Патріархат) та клірик Вінницької єпархії Української Православної Церкви ієрей Віктор Парандюк.
З грудня минулого року о. Віктор знаходиться в Демократичній Республіці Конго на посаді помічника з релігії командира 18-го окремого вертолітного загону українських миротворців у складі Міжнародного миротворчого контингенту ООН. За короткий час йому вдалося не тільки організувати пастирську роботу в своєму загоні, у м. Гома, але й налагодити добрі відносини з настоятелем храму в м. Бунія, який також входить в зону відповідальності українських миротворців.
Як повідомив о. Віктор Парандюк, йому і деяким його товаришам по службі вже доводилося відвідувати храм святителя Миколая у Буніі (див. публікацію: «Голос України» — 6 стор: http://www.golos.com.ua/userfiles/file/130413/130413-r.pdf), а цього разу, за домовленістю з настоятелем, наш священик співслужив архімандриту Тимофію за Божественною літургією. Богослужіння відбувалося трьома мовами: грецькою, французькою та церковно-слов’янською, тому було зрозумілим представникам нечисленної грецької діаспори, місцевим християнам, і нашим миротворцям, які були присутні на службі.
Ця літургія була радісною подією як для о. Віктора та його товаришів по службі, так і для о. Тимофія і його приходу, адже Миколаївський храм у Буніі — єдиний в радіусі приблизно 500 км. Він був побудований в 1946 р. грецькими торговцями, які активно вели свої справи в Конго аж до початку воєнних конфліктів — т. зв. конголезьких воєн. Греки поїхали, а храм залишався закритим протягом двадцяти років, поки Олександрійський Патріарх Феодор ІІ не призначив сюди настоятелем о. Тимофія Нтумбу.
Святкове богослужіння, яке звершилося в серці Африки різними мовами, було зрозумілим для всіх присутніх, тому що воно несло радісну звістку про Воскресіння Христове, про примирення Бога з людиною і необхідність примирення між самими людьми. Про це гаряче молилися як українські миротворці, так і місцеві християни, які одностайно бажають миру багатостраждальній землі Конго.