Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Освячення храму архієрейським чином

Перші дні березня осяяло світло особливої і важливої події: владика Никодим, Архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський, звершив Чин освячення нового Свято-Троїцького храму та очолив Божественну Літургію у селі Райках. Численні віруючі зійшлися і з’їхалися звідусіль до невеличкого села.
Минуло лише декілька місяців, як владика Никодим освятив наріжний камінь під будівництво нового храму в Райках. І ось на узвишші, серед припорошених снігом дерев, постала нова дерев’яна церква. Поруч тішать око дзвіниця та затишна альтанка. Недалеко розмістився питний бювет, де віруючі зможуть брати воду. Напис: «Люди, поспішайте робити добро» – нагадує, закликає і запрошує до роздумів про вічне… У перспективі, повідомив один із організаторів будівництва, сільський голова Микола Папірник, – спорудження приміщення Недільної школи для дітей: «Сьогодні ми сповнені незвичайних почуттів: радості і гордості за те, що змогли зробити з Божою поміччю – збудувати новий храм. Попередня, стара церква, освячена у 1754-му році, була зруйнована в часи гонінь, у 1965-му. Нині люди повертаються до духовного, до віри. Ми дуже вдячні меценату всіх робіт – місцевому фермеру Габріелу Мкртчяну, всім добрим людям і нашим прихожанам, котрі не змирилися з втратою храму, а спільними зусиллями за невеличкий період збудували нову церкву…»
Стільки гостей у Райках не було вже давно. Можновладці міста та району, сільська громада, меценати та благодійники, люди з навколишніх сіл прибули на Божественну Літургію з нагоди освячення храму. Дев’яте березня 2013 року назавжди ввійде в історію села та Бердичівщини, як величне свято – день освячення нової церкви. Марія Кузьменко зі Швайківки приїхала до Райок, щоби розділити спільну радість: «Як ми чекали цього дня! Звершилося!» Місцева мешканка Катерина Ковальчук не стримує сліз: «Яке щастя – бачити новий храм, молитися в ньому! Люди, приходьте де церкви. І дай, Боже, здоров’я всім нашим благодійникам». Райківчанка Катерина Бойко ділиться великою радістю: «Все село сьогодні торжествує. Від усіх наших жителів велика подяка всім, хто будував храм. Ми будемо молитися за них!» Церковний староста з Малосілок Павло Дмитрук із захопленням говорить: «Гарний храм: світлий і затишний!»
Цієї суботи до Свято-Троїцької церкви з особливим настроєм поспішали і дорослі, і малі. Дівчата в українському національному вбрання хлібом-сіллю і білими трояндами зустрічали дорогого та улюбленого гостя – Високопреосвященнішого Никодима, Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського. Усміхнені дітки вітали його віршованими рядками. Одиннадцятирічна Аня Слабик щиро раділа, що в них є свій храм: «Раніше ми з батьками їздили на Богослужіння до Мирославки або Швайківки».
Владика Никодим звершив Чин Великого освячення Свято-Троїцької церкви. Йому співслужили благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору протоієрей Віталій Бойков та духовенство благочиння: настоятель церкви ікони Божої Матері «Цілителька» протоієрей Роман Бойков, настоятель Свято-Троїцької церкви с. Райок ієрей В’ячеслав Губенко, настоятель Свято-Успенського храму с. Райгородка ієрей Євгеній Воробйов та протодиякон Віталій Кльон. Квітнуло райдугою розшите золотом зелене облачення священнослужителів. Линула молитва до Господа Ісуса Христа, люди запалювали свічки у новій церкві, і радість духовного єднання була на обличчях та витала під склепінням храму. Його Високопреосвященство, Архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим привітав усіх із великою подією: «У цьому невеликому храмі молитва має об’єднувати нас і зміцнювати нашу віру».
Розпочалася перша Божественна Літургія. Піднесено звучали голоси півчих, люди йшли до Сповіді та Святого Причастя… Окроплені святою водою, сяяли обличчя… Архіпастир звернувся до віруючих словами натхненної проповіді: «Цей храм носить назву Свято-Троїцького. Засяяв золотом його купол, і Святий Хрест закликає нас на молитву. Люди поважного віку пам’ятають часи гонінь на Церкву, знущань і безвір’я – часи, яким немає вороття. Нині відроджуються храми. Півстоліття не було церкви у вашому селі, але люди зберегли віру. І сьогодні тут із нами перебуває Сам Господь, Його благодать наповнює нас, щоби дати нові сили і зміцнити нашу віру. І цей невеличкий храм, наче рукавичка, вмістив усіх. Храм Божий – частинка Неба на землі. Сюди ви несете і радощі, і біди. І кожен приходить своїм шляхом до невичерпного джерела – храму Божого. А після нас діти та онуки наші будуть дякувати за можливість молитися тут, дякувати Богу за кожний прожитий день.
Ми часто переймаємося матеріальним, бездуховним, не можемо знайти себе. Господь указує нам шлях до спасіння. Людина може проявити себе лише з Богом. Віра об’єднує людей. А коли є єднання, виникають добрі стосунки та прагнення до благих справ. «Так нехай світить світло ваше перед людьми, щоб вони, бачачи ваші добрі діла, прославляли Отця вашого Небесного». Ми маємо творити добрі справи, жити за Заповідями Божими. Нехай Господь дасть нам терпіння і любов».
Керуючий Житомирською єпархією архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим подякував всечесним отцям за спільну молитву, а настоятелю Свято-Троїцької церкви ієрею В’ячеславу Губенку – за старанні труди у славу Святої Церкви. Владика вручив високі церковні нагороди, відзнаки Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира: Орден Святителя Миколая Чудотворця – меценату будівництва храму Габріелу Мкртчяну та Грамоти за заслуги перед Українською Православною Церквою – учасникам зведення нової церкви.
Залишаючи село Райки, владика тепло подякував віруючим за молитви та закликав на них всіх Боже благословення: «Нехай Господь благословить кожну людину, кожну родину і нашу державу Україну. Любіть і бережіть цей храм…»

Прес-служба Бердичівського благочиння