Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ШЕПЕТІВКА. Єпископ Діонісій: Різдво Христове — відродження душі!

 Різдво Христове — найрадісніше свято. В очікуванні світлого дня кожна людина підсумовує минуле. Про події з життя православної громади Шепетівщини розповів єпископ Шепетівський і Славутський Діонісій.
-Яким видався рік, що минув, для Шепетівської та Славутської єпархії?
— Незважаючи на всі труднощі, 2012 рік був для нашої єпархії мирним та благословенним. Православна церква успішно продовжувала здійснювати місіонерську роботу на теренах Західного Поділля, допомагаючи вірянам віднайти шлях до спасіння їхніх душ. Впродовж року було освячено 6 храмів, звершено 1 священицька хіротонія та 4 дияконських. Відновлено транспортне сполучення із найбільшою святинею Шепетівщини — Городищенським Свято-Різдво-Богородичним чоловічим монастирем, щоб парафіяни з Шепетівки мали змогу щонеділі відвідувати богослужіння. Також відбулася подія, яка вплинула на духовне піднесення парафіян, — привезено часточки мощів святителів Спиридона Тримифунтського, Миколая, архієпископа Мирлікійського, та преподобних Отців Києво-Печерських у храми нашої єпархії.
Що стосується роботи єпархіальних відділів, то слід зазначити, що їхні керівники сумлінно її виконували: організовували виховні заходи для молоді, проводили просвітницьку роботу серед парафіян, надавали соціальну допомогу реабілітаційним центрам для людей з обмеженими фізичними можливостями та будинкам для людей похилого віку. З Божою поміччю та покровительством Пресвятої Богородиці відроджуємо святині та чернече життя в монастирях.
-Які заходи єпархія підготувала до різдвяних свят?
— Фестиваль різдвяних колядок вже став гарною традицією нашого краю. Щоправда, цього разу в ньому візьмуть участь дитячі колективи недільних шкіл з усіх благочинь єпархії та декількох навчальних закладів міста. З мого благословення та підтримки міської влади свято відбудеться 12 січня о 12 годині в міському Будинку культури. Єпархія підготувала всім учасникам солодкі подарунки та дипломи. Також 10 січня о 16 годині відбудеться щорічний вечір колядок у Городищенському Свято-Різдво-Богородичному чоловічому монастирі, прославлятимуть у піснеспівах народження Богонемовляти церковні хори нашої єпархії. Хочеться, щоб жодна людина не залишилася осторонь цієї величної події, тому дуже важливо християнину подбати про ближнього та возз’єднатися із ним в ім’я Господа нашого.
-До Різдва Христового залишається все менше днів. Як православні християни повинні їх провести?
— В останній тиждень Різдвяного посту дуже важливо відмовитися від всього суєтного, дати можливість душі хоча б якоюсь мірою звільнитися від тиску плоті. Для християнина це слушний час для помірності, покаяння, смирення, відмови від розваг та земних задоволень. Часто парафіяни дотримуються тілесного посту, але нехтують духовним. Варто завжди пам’ятати слова святого Іоана Златоустого: «Не кажи мені, скільки ти днів постився, не їв того чи іншого, не пив вина. Але скажи мені: чи ти став з гнівливого — тихим, з жорстокого — добрим? Якщо ти наповнений злістю, то навіщо тобі виснажувати своє тіло, яке й так виснажується? Якщо всередині тебе панують заздрість і користолюбство, яка користь у тому, що ти п’єш воду, а не вино? Ти постиш? Доведи мені це своїми ділами. Якщо ти побачиш жебрака, подай милостиню. Якщо побачиш ворога, примирись. Якщо побачиш свого друга щасливим, не заздри». Кожен має зупинитися і запитати себе: як я живу, куди рухаюся і чого прагну? Головне, про що повинна подбати кожна людина, — спасіння власної душі.
-Якими будуть Ваші різдвяні побажання?
— Дорогі браття і сестри, щиросердечно вітаю вас із святом Різдва Христового. Понад дві тисячі років минуло з того благословенного дня, коли Віфлеємська зірка привела волхвів до Богонемовляти, вона веде і нас з вами, сповнюючи серця радістю та любов’ю. Бажаю кожному зустріти народження Христове і впустити у серце світло безмежної Божої любові для духовного піднесення та зміцнення у вірі православній. Христос народився! Славимо Його!
Ірина Погребняк
газета «День за Днем»