Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У єпархії відбувся Ювілейний традиційний вечір колядок

Різдво Христове… У це свято особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день — незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій Священної Історії щирим і сповненим радості привітанням: «Христос рождається — Славіте Його!».

Колядки і щедрівки – це древня традиція, яка збереглась до наших днів. З приходом християнства на нашій землі, колядками прославляли народження Богонемовляти Іісуса Христа Спасителя світу. Ця добра традиція наповнює свято Різдва Христового величчю, духовною радістю. В містах і селах, під час Різдвяних свят, люди сповіщають один одному колядками про народження Спасителя.
І в Хмельницькій єпархії панує ця древня традиція — колядками та щедрівками вітати один одного та прославляти прихід в світ Господа нашого Іісуса Христа.
Так, 12 січня 2013 року зf благословенняv vитрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія в Хмельницькій обласній філармонії відбувся 15-й Ювілейний щорічний єпархіальний вечір колядок: — «Христос Рождається – славімо Його».
Уже п’ятнадцятий рік поспіль звершується такий вечір, і щороку бажаючих глядачів а також учасникові все більше зростає. Щоб разом прославити новонародженого Богомладенця Христа прийшло понад 1000 глядачів.
Відкрив вечір колядок Архієрейський хор Свято-Покровського кафедрального собору з традиційного піснеспіву тропаря і кондаку Різдва Христового та ряду колядок. Перед глядачами також виступили: Академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля». Народний художній колектив України, ансамблю танцю «Подолянчик». Зразковий дитячий фольклорний гурт «Берегиня» Хмельницької дитячої школи мистецтв. Олександра Юркіш та дитяча хореографічна студія академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля». Хор Недільної школи Свято – Георгіївського храму міста Хмельницького.  Народний аматорський фольклорний гурт «Нижняночка» будинку культури с. Нижнє Деражнянського району. Молодіжний гурт «Ладовиці» Хмельницького ДЦВУМ. Лауреат та дипломант міжнародних та всеукраїнських конкурсів-фестивалів – Хмельницький муніципальний  академічний хор.
Святковий вечір завершився вітальним словом Митрополита Антонія до усіх присутніх у залі: — «Ми сьогодні разом зібрались, щоб вірою та любов’ю ще і ще раз прославити новонародженого Христа. Принесімо Йому в дар самих себе, щоб Він народився у наших душах, віддаймо своє серце, розум і волю грядущому до нас Богомладенцю Христу, станьмо ж для Нього священним вертепом і з трепетним благоговінням умістимо Невмістимого. Піднесімо ж наші молитви до Нього, щоб наступаючий рік став благословенним для кожного із нас, для нашої країни і всіх людей. Закликаю на усіх Боже благословення» – відмітив Архіпастир.
Усі учасники Різдвяного фестивалю колядок були нагороджені Архієрейським дипломами та різдвяними подарунками.
Найкращою колядкою є та, яку співає увесь народ і по традиції фінальним номером програми стала коляда у виконанні усіх учасників та глядачів концерту «Добрий вечір тобі, пане господарю».
У піднесеному настрої усі глядачі та учасники концерту розійшлися по домівках, продовжуючи славити Христа, Який народився заради нас, та нашого ради спасіння у Віфлеємському вертепі.