Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦКИЙ. У інституті МАУП відбулася науково-практична конференція

22 січня у Хмельницькому інституті МАУП відбулася науково-практична конференція «День соборності України: історико-політологічні дискусії».
З благословення Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського АНТОНІЯ, у конференції взяв участь протоієрей Олександр Дацюк, Секретар Хмельницької єпархії УПЦ, виступивши з доповіддю:
«Духовні аспекти єднання та руйнації держав», у якій, зокрема, зазначив:
«Говорячи про Акт злуки 1919 року, який так і не вдалося тоді реалізувати, а також досліджуючи духовні аспекти причин розвитку і занепаду держав, зазначу, що, згідно християнського розуміння, «…держава є спільнотою людей, які поєднані однією духовною долею на ґрунті єдиної духовної культури і права, надання Господом людям можливості самостійно облаштовувати своє суспільне життя, з тим, щоб такий устрій допомагав запобігти більшому гріхові через протидію йому засобами права і світської влади».
Сам Господь Ісус Христос добровільно підкорив себе земному порядку речей, підкоряючись й існуючій державній владі, відповівши на відверто провокаційне запитання фарисея: “Віддавайте кесарю кесареве, а Богові Боже…” (Мф. 22, 21).
Здавен люди і народи об’єднувалися у держави, беручи участь у взаємному політичному спілкуванні. Але основна аксіома політики не завжди до кінця була усвідомленою більшістю людей – ця аксіома стверджує, що право і держава виникають з внутрішнього, духовного світу людини, поєднуючи людей у державу саме на ґрунті глибинної внутрішньої єдності…
Отже події 1919 року є уроком для усіх нас. Бог дав нам шанс бути сьогодні єдиним народом, людьми незалежними й щасливими у своїй власній державі. Ми не маємо права перед історією цим знехтувати! Моя думка з цього приводу наступна: доля держави залежить від усіх нас – починаючи з депутата і урядовця і закінчуючи кожним.
Будемо пам’ятати, що справжня здорова держава стоїть на духовних основах. І там, де є у душах людей багато бруду:
ненависть, гордість, неправда та інші пороки, не може бути справжньої Держави, вона обов’язково перетвориться на трухлявого зсередини, пустотілого колоса (істукана), який у будь-яку мить може ганебно рухнути і розсипатися на мілкі осколки.
Будемо ж дорожити єдністю України, не звинувачуючи у котрий раз уряд у помилках, але слідкуючи, насамперед, за собою і, перш за все, виправляючи власні помилки!».
У роботі вченого зібрання взяли участь науковці, працівники архівних установ, народні депутати України, представники громадських організацій, ЗМІ, студентська молодь, чисельні гості.