Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОТАВА. Різдвяний вечір духовної і вокально-хорової музики

У період Різдвяних Святок, 11 січня 2013 року, коли весь православний світ в духовній радості славить Різдво Христове, з благословення Високопреосвященнішого митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, в кафедральному граді відбувся, вже традиційний, Різдвяний вечір духовної і вокально-хорової музики.
Концерт відбувся в найбільшому концертному залі Полтави — палаці дозвілля «Листопад» і зібрав повний зал глядачів. Вхід для всіх бажаючих був вільним. Шанувальники духовного співу стояли навіть у проходах залу, який вміщає більше 1000 глядачів.
Відкрив концерт архієрейський змішаний хор Свято-Макаріївського кафедрального собору Полтави під керівництвом протоієрея Олега Приходько. Спочатку хор виконав, як і годиться в Святочні дні, тропар Різдву Христовому і Велике славослов’я.
Про світлу радість Різдва повідав камерний хор «Гілея» виконанням духовних піснеспівів, і незмінним різдвяним гімном «Щедрик» Миколи Леонтовича.
Чудові стародавні співи в цей вечір слухачам подарував хор Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка «1000 років музики» під керуванням Ірини Цебрій.
Вечір продовжив Володимир Бойко двома новими авторськими композиціями.
Чудові Різдвяні і літургійні піснеспіви в цей вечір слухачам подарували хори Полтавських храмів, серед яких були і чоловічий квінтет під керівництвом диякона Дмитра Литвиненка, а також хор духовенства Макаріївського кафедрального собору, змішаний хор храму мучениць Віри, Надії, Любові під керівництвом Тетяни Дубової.
Долучились до свята прославлення Народженого Христа Спасителя і хорові колективи Національного педагогічного університету імені В. Г. Короленко, хор музичного училища ім. Лисенка, камерні ансамблі і солісти і інші відомі полтавські хори, серед яких чоловічий хор «Чебрець» та жіночий хор «Черемшина», пісенно-танцювальний ансамбль обласної філармонії «Полтава», інструментально-вокальний ансамблю філармонії «Чураївна».
Бурю позитивних емоцій викликав виступ заслуженої артистки України Наталії Хоменко, а виступи маленьких вихованців недільної школи при Свято-Серафимівському храмі Полтави змусив зявитись усмішкам на обличчях слухачів.
Наприкінці свята всі хори разом з присутніми в залі заспівали молитву за Україну «Боже Великий Єдиний».
На завершення вечору Високопреосвященніший митрополит Полтавський і Миргородський Филип привітав зі сцени всіх, хто відвідав концерт, поздоровив з Світлим святом Різдва Христова та побажав всім миру і любові, злагоди та добробуту, а також звернувся зі словами подяки на адресу керівників області та міста, які сприяли проведенню концерту. Особливо Владика відмітив організатора вечора Марію Касьненко.