Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Архієпископ Єфрем взяв участь у святкових заходах з нагоди Дня Соборності та Свободи України

На запрошення в. о. міського голови Кривого Рогу, секретаря міської ради Маляренка С.В., архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем взяв участь у святкових заходах, присвячених Дню Соборності та Свободи України, 94-й річниці Акта злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. На центральній площі міста по вул. Карла Маркса біля пам’ятника Т.Г. Шевченку зібралися керівники міста Кривого Рогу та семи його районів, народні депутати України Любоненко Ю.В., Павлов К.Ю., Задорожний В.К., керівники правоохоронних та силових структур, керівники гірничорудних підприємств, представники громадськості, студентська молодь. Закінчилось свято церемонією покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзареві.

Довідка
День Соборності та Свободи України відзначається щороку 22 січня, свято започатковано у 1999 році на згадку подій цього дня 1919 року, коли на Софіївському майдані у Києві було проголошено універсал про об’єднання УНР та ЗУНР у соборну Україну: «Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю».
Ця акція об’єднання залишила слід в історичній пам’яті українського народу. В 1939 році у Карпатській Україні вперше офіційно відзначили свято Соборності, а в 1990 році в цей день патріоти України вишукувались у «живий ланцюг», взявшись за руки на автошляху між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, як символ духовної єдності людей східних і західних українських земель.