Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Президент України відвідав Зимненський монастир

У дні особливої християнської радості – радості Різдвяної – на молитву до найдревнішої обителі на українських землях завітав Президент України Віктор Янукович.
Попередні два візити глави держави на Волинь із різних причин скасовувалися, тож дуже символічно та знаково, що Волинський край для Президента розпочався із молитви в Зимненському монастирі, адже його заснував великий державотворець князь Володимир. Зимненський монастир був зимовою резиденцією князя, одним із його найулюбленіших місць, сюди ж він подарував свою вінчальну ікону, що нині йменується Зимненською іконою Божої Матері і є однією з найбільших православних чудотворних  святинь.
Січневе небо над монастирем було затягнуте важкими сніговими хмарами і людський, – такий мирський, скептицизм до останнього примушував більшість прихожан сумніватися, що тут таки діждуться Президента. Проте сестри обителі та настоятелька ігуменя Стефана з гостинністю чекали на візит дорогого гостя, прикрашали монастир. Коли настоятелька та сестри вийшли до Святих воріт зустрічати главу нашої держави,  небо, ще кілька хвилин тому – сіре та непривітне, просвітліло сонячним промінням. Багато вірян побачили в цьому Господнє благословіння намірів Президента прихилитися до чудотворної ікони.
Президент України Віктор Янукович був присутній на святковій Різдвяній літургії, яку з благословення Предстоятеля Української Православної церкви Блаженнішого митрополита Володимира очолив в Успенському соборі Керуючий справами УПЦ, архієпископ Бориспільський Антоній. У вітальному слові глава держави наголосив, що Зимненська обитель є прикладом незламності духу, відбудови, гідного протистояння випробуванням. Віктор Федорович наголосив: «…ми з вами повинні пройти всі іспити, які нам дає Господь Бог, і зробити так, щоб наше життя, життя наших дітей і наших онуків на цій землі покращилося, і щоб той святий дух, який живе в Православ’ї, він завжди давав нам ці сили».
Глава держави у подарунок обителі передав настоятельниці монастиря мистецьки виготовлену літійницю. З великою радістю гостинно вітала Президента настоятелька ігуменя Стефана, адже згодом зізналася: «Це велика честь, що Президент відвідав у святкові дні саме нашу обитель, з благоговінням глибоко віруючої людини приклонився перед Зимненською іконою Божої Матері, і  ми знаємо та віримо, що молився він за наше благополуччя, за лад у нашій державі, за достойне життя нашого народу, на благо нам усім. Наша обитель живе молитвами і благословенням Блаженнішого митрополита Володимира, Священоархімандрита обителі, і ми вдячні Богу, що за його благословінняму дні Різдвяних свят ми мали можливість приймати  такого шанованого гостя, що, маючи великий вибір, глава держави обрав наш монастир».
На згадку про перебування у монастирі ігуменя Стефана подарувала Президенту копію Зимненської ікони Божої матері.
Після завершення Різдвяної літургії Віктор Янукович оглянув монастир і відвідав печери преподобного Варлаама та храм святої Іуліанії, княгині Ольшанської. Монастир з понад тисячолітньою історією – це справді могутній дороговказ та приклад міцності, незборності духу, його відродження – це символ всеперемагаючої Віри.
Матушка Стефана з сестрами обителі щиросердно бажають Президентові України Віктору Януковичу, аби Господь благословляв і допомагав йому в його Богоугодних державницьких справах, аби за його мудрого правління Україна розквітла і стала міцною та заможною Державою, аби український народ жив у мирі та злагоді, любові та достатку.
Різдвяна радість сповнює наші серця і вселяє надію, що з Божої ласки у нашій країні запанує злагода, порозуміння та добробут. Христос народився! Славімо Його!
Прес-служба Зимненського монастиря