Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. На Смілянщині освячено унікальний музей українського побуту

Минулого тижня під час святкування дня села Плескачівка – історичного куточка Смілянського краю, пов’язаного з відомими подіями Коліївщини – в тамтешньому Будинку культури було урочисто відкрито музей українського побуту, створення якого уможливилося завдяки передусім особистій ініціативі й наполегливості підприємця Сергія Тимофієва. За словами почесних гостей з Дніпропетровська та Хмельницького, що представляли інтереси «зеленого» туризму в Україні, аналогу подібному музею ніде на знайти, тому ця унікальна експозиція, що містить кілька тисяч речей українського народного побуту, що мали вжиток практично у всіх сферах життєдіяльності на селі, може бути вже сьогодні включене до найпрестижніших маршрутів – не лише для українських громадян, а й для закордонних гостей.
Благочинний Смілянського округу протоієрей Петро Дмитрук теж дав високу оцінку ініціаторам цього музею, зауваживши на його великому значенні не лише з точку зору збереження вітчизняної історії, минувшини, а й його вивчення з погляду духовності. Отець Петро по завершенні урочистої частини освятив зібрану експозицію та надав своє благословення всім учасникам свята.
У планах організаторів музею – створення майстер-класів для тих, хто бажає опанувати забуті народні ремесла: ткацтво, вишивку, гончарство тощо. До речі, присутні на відкритті майстри народних ремесел вже демонстрували свої вміння й виявили бажання передати свої секрети.
З вуст присутніх на церемонії відкриття представників районної, місцевої влади, православного духовенства, депутатів було сказано багато добрих слів напуття й подальшого збагачення цієї народної скарбниці.