Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. На очах розвалюється трьохсотрічна церква

Потріскані стіни і дощ зі стелі, так сьогодні виглядає трьохсотрічна Свято-Троїцька церква у селі Драбівці на Черкащині. Ця дерев’яна пам’ятка архітектури розвалюється просто на очах.
Востаннє храм реставрували наприкінці вісімдесятих і то з порушеннями, відтоді державі нема до нього діла.
У Свято-Троїцькій церкві щонеділі закликають селян до молитви. Попри поважний вік храм і досі діє. Але його настоятель каже, скоро віряни можуть залишитися без святині. Гнилі стіни, дірявий дах — усе це через реконструкцію, яку проводили наприкінці вісімдесятих.
Протоієрей Віталій, настоятель церкви:
- Вот эти досточки называются гонта. Их нужно было пропитывать в олифе — вываривать, тогда бы оно имело водоотталкивающий эффект, а их просто макали в соляру и просто прибивали.
Церква входить у Держреєстр архітектурних пам’яток. Але за останні 20 років держава не виділила на неї ані копійки. Усі косметичні ремонти тут проводять коштом вірян. Люди постелили лінолеум, оновили іконостас. А реконструювати ззовні — не можуть.
Лариса Гринько, жителька села Драбівці:
- Вона являється пам’яткою архітектури і відділ культури не дозволяє нам самим це робити і на це треба великі кошти.
Це щонайменше — півтора мільйона гривень. Принаймні такого висновку дійшла спеціальна комісія, яка побувала у селі два роки тому. Але в обласному бюджеті таких грошей на реконструкцію немає.
Олександр Герасименко, сільський голова с. Драбівці:
- На местном уровне невозможно решить этот вопрос потому, что очень большие деньги нужны, но и на местном уровне нет соответствующих организаций, которые бы могли этот вопрос решить.
У Міністерстві культури коштів на відновлення теж не знайшли. Тим часом церква вже почала зсуватися. Адже під спорудою немає фундаменту, вона стоїть на балках. Деревина згнила і посипалась.