Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. С 24 по 26 сентября в городе будет находиться Плащаница Пресвятой Богородицы из Гефсиманской обители

По просьбе Предстоятеля УПЦ Блаженнейшего Владимира, Митрополита Киевского и всея Украины и по благословению Патриарха Иерусалимского Феофила III с 19 сентября по 19 октября 2012 года в Украине будет находиться Плащаница Пресвятой Богородицы.
Об этом говорится в соответствующем письме Блаженнейшему Митрополиту Владимиру от Патриарха Иерусалимского Феофила III.
Плащаница Пресвятой Богородицы, которая стала прототипом для многих известных нам ее изображений, сохранилась до наших дней и находится в Иерусалиме, во дворе Гефсиманской обители, так называемой Малой Гефсимании.
В период с 24 по 26 сентября 2012 года Плащаница будет находиться в Полтаве.
Молитвенно поклониться перед святыней верующие смогут в Свято-Макариевском кафедральном соборе Полтавы.
Плащаниця Пресвятої Богородиці, яка стала прототипом для багатьох відомих нам її зображень, збереглася донині й знаходиться в Єрусалимі, в подвір’ї Гефсиманської обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього. В цьому невеликому храмі вона зберігається праворуч біля вівтаря. Вона лежить перед шанованою іконою Божої Матері «Милостивою», прикрашеною кількома низками намиста й прикрас, принесених на подяку за численні зцілення.
Докладний опис самої Плащаниці та місця її зберігання ми знаходимо в архімандрита Леоніда (Кавеліна, †1891): «Ікона ця являє собою вирізану по контуру фігуру Божої Матері, Яка лежить у гробі, і з обох боків обкладена срібною позолоченою оправою; вінець прикрашений коштовним камінням; є багато підвісок. Риза на ній — дар російської Меланії, графині Анни Олексіївни Орлової-Чесменської».
О.А. Дмитрієвський, який побував у Гефсиманському подвір’ї влітку 1898р. на святкуванні в честь Успіння Божої Матері в Єрусалимі, так описує Плащаницю Пресвятої Богородиці: «Плащаниця ця являє собою зображення Богоматері, на дошці завдовжки аршин зі чвертю чи півтора аршина, обвите срібним звивальником, або поховальними пеленами, від шиї до ніг, одягнутих у срібні сандалі. Відкрите обличчя Богоматері, написане художньо, оточене німбом, шитим золотом. Плащаниця ця знаходиться тут перед іконою Божої Матері Милостивої на окремому ложі, оточеному свічниками, на яких невгасимо горять свічки, що запалюються ревними богомольцями. Біля цієї плащаниці служаться в «успенські дні» паракліси-молебні та акафісти з ранку до глибокої ночі, а о третій годині після обіду відправляється вечірня».

Свято Успіння Пресвятої Богородиці в Гефсиманії
В Єрусалимі, в Гефсиманії, у дні святкування Успіння Богородиці, на місці Її поховання, особливо урочисто відправляється служба Поховання Богоматері. Ця служба в одному з грецьких видань кінця XIX ст. має назву «Священний чин на Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії». Вона відкрита в грецьких і слов’янських рукописах не раніше XV ст. й укладена кількома грецькими піснеспівцями порівняно пізніх часів на зразок утрені Великої Суботи.

Основна частина її — 17-та кафізма з приспівами, або Непорочні з Похвалами, — є дуже майстерним наслідуванням Похвал Великої Суботи.
Плащаниці відведено одне з головних місць у чині Поховання Божої Матері. Ще від свята Преображення перед Плащаницею, оточеною свічниками, щодня служаться молебні, акафісти й вечірня, аж до 12 (25 за н. ст.) серпня.
12 серпня о другій годині ночі настоятель Гефсиманського подвір’я відправляє Божественну літургію. Після Літургії о четвертій годині ранку настоятель у повному облаченні відправляє короткий молебень перед Плащаницею. Потім Плащаницю урочисто переносять до Гефсиманії на згадку про перенесення туди з Сіону апостолами тіла Богоматері.
Вузькими вуличками Святого Града поховальна процесія рухається до Гефсиманії.
Попереду йдуть клірики з хрестами та свічками, далі йдуть півчі, за ними — диякони та ієромонахи у священних облаченнях попарно, із запаленими свічками в руках, а в кінці процесії — Гефсиманський ігумен, з широкою перев’яззю через плече, на якій лежить підтримувана ігуменом Плащаниця Богоматері. Два диякони з кадилами та свічками йдуть по боках від ігумена. За духовенством у два ряди йдуть монахи — ченці та черниці Святого Града: греки, румуни, араби, руські. Натовп богомольців із запаленими свічками в руках іде за процесією до самої Гефсиманії.
У перших рядах процесії несуть ікону Успіння Пресвятої Богородиці. Дорогою ікону зустрічають богомольці, які прикладаються до образа Пречистої та підносять до ікони дітей.
У Гефсиманії, куди процесія прибуває на сході сонця, плащаницю кладуть у кам’яній печері на ложе Богоматері. Тут для поклоніння богомольців вона перебуває до свята Успіння. Перед престолом, за усипальницею Матері Божої, споруджують постамент, на якому, прикрашена запашними квітами та миртом, покрита дорогоцінними покривалами, лежить Плащаниця Пресвятої Богородиці.
14 (27) серпня Блаженніший Патріарх з архієреями та іншим духовенством близько сьомої години ранку вирушають до Гефсиманії і зупиняються в палатах, заздалегідь приготованих для них: процесію супроводжує гучний дзвін. Коли все вже готове для зустрічі, настоятель Гефсиманії доповідає про це Блаженнішому Патріарху, який разом зі своєю свитою сходить у храм.
Близько 9–10 години ранку Патріарх з архієреями та духовенством відправляє службу Поховання Богоматері, під час якої всі вони гармонійно співають тропарі Поховання. Тим часом величезний натовп людей усіх віросповідань заповнює храм Божої Матері і всю місцевість довкола храму. Навколо Плащаниці Богоматері стоїть духовенство в облаченнях на чолі з Блаженнішим Патріархом, який молиться біля Гробу Божої Матері за всіх присутніх, за побожних шанувальників, опікунів і благодійників Всесвятого і Живоносного Гробу Господнього, та за всіх православних християн.
Після кадіння Патріархом ложа з Плащаницею Богоматері в печері поховання, після звичайного початку та (Трисвяте; Пресвята Тройце; Отче наш…), ложе з Плащаницею виноситься на середину храму під панікадило. За ложем стає Патріарх, а обабіч нього аж до Царських воріт — архієреї, архімандрити та ієромонахи.

Патріарх входить знову до печери, щоб звідти почати кадіння всього храму, яке і звершується під спів першої статії поховальних похвал. Статія, як і в Велику Суботу, завершується єктенією з виголосом Патріарха. На другій статії Предстоятель Церкви Святого Града кадить лише печеру й ложе, а виголошує найстаріший архієрей. На третій статії кадить другий архієрей. Третя статія, як і у Велику Суботу, переходить у спів парафразованих воскресних тропарів. Після єктенії — ексапостиларій свята, хвалитні стихири та велике славослів’я.
Підчас сповненого журбою співу Трисвятого ієреї виносять ложе з Плащаницею на верхній майданчик базиліки, де виголошується єктенія з поминанням поіменно священнослужителів, які беруть участь у службі, та за святогробське братство. Ложе відносять знову на середину храму під спів ексапостиларія та стихири. Потім Патріарх виголошує відпуст.
Існує традиція протягом післясвята Успіння щоденно прикладатися до Плащаниці. В день віддання свята, 23 серпня (5 вересня за н. ст.), знову відбувається урочиста хода. Назад свята Плащаниця Пресвятої Богородиці переноситься духовенством на чолі з настоятелем — архімандритом Гефсиманії.
У Гефсиманії у дні святкування Успіння Божої Матері благочестиві прочани знов переживають усі ті події, про які згадується у піснеспівах і молитвах свята: шлях, яким апостоли та «свічконосці Діви» проводжали пречисте тіло Богоматері від Сіону до Гефсиманії; покладання Плащаниці на святе ложе, на якому Чесніша Херувимів зволила спочити і звідки невидимо переселилася в небесні обителі, та й сама Її свята Плащаниця — нагадують віруючим про славне Успіння й вознесіння на небо Божої Матері. Всі ці враження безмежно дорогі кожному щиро віруючому християнину й назавжди закарбовуються в його серці.

Пресс-служба Полтавской епархии