Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. На засіданні Громадської ради при Міністерстві освіти і науки була заслухана доповідь Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки

12 вересня, під час чергового засідання Громадської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями, що відбулось в місті Києві під головуванням народного депутата України, голови Ради Володимира Марущенка, було розглянуто питання про результати роботи робочої групи з розробки правового механізму державного визнання дипломів вищих духовних навчальних закладів України.
З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за дорученням робочої групи з доповіддю про концептуальні засади правового механізму визнання дипломів випускників вищих духовних навчальних закладів, дипломів вищих духовних навчальних закладів і наукових установ релігійних організацій про наукові ступені та їх атестатів про вчені звання виступив Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки архімандрит Віктор (Бедь), якому було доручено підготовити проект документа з цього питання.
Згідно із запропонованим архімандритом Віктором до розгляду проектом постанови Кабінету Міністрів України, передбачається максимально спрощена та прозора процедура визнання (нострифікації) дипломів про вищу освіту, дипломів про наукові ступені та атестатів про вчені звання, що видаються та присвоюються вищими духовними навчальними закладами і науковими установами релігійних організацій, незалежно від того, чи вони знаходяться і діють в Україні, чи за її межами. При проведенні такого визнання повинна бути врахована та прийнята за основу система навчання в духовних навчальних закладах на дату видачі відповідних дипломів та атестатів. До складу нострифікаційних комісій Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України пропонується ввести і представників від вищих духовних навчальних закладів і наукових установ релігійних організацій.
Після заслухання виступу Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки було проведено обговорення запропонованої концепції, яка знайшла схвальну підтримку всіх присутніх представників Церков і релігійних організацій у складі Громадської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями.
а результатами обговорення, запропонований доповідачем проект постанови Кабінету Міністрів України «Про визнання (нострифікацію) документів про вищу освіту, наукові ступені та вчені звання вищих навчальних закладів і наукових установ релігійних організацій» одноголосно було прийнято за основу. В короткий термін учасники зібрання повинні внести до цього проекту постанови Кабінету Міністрів України свої зауваження та пропозиції, з урахуванням яких він буде переданий на розгляд Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Кабінету Міністрів України для розгляду й ухвалення відповідного рішення.
Участь у засіданні Громадської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями від Української Православної Церкви, окрім архімандрита Віктора (Бедь), також взяли: голова Навчального комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінський, заступник Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки архімандрит Гавриїл (Кризина), перший проректор КДАіС протоієрей Сергій Ющик.