Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі провела круглий стіл

13 вересня у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» відбулося засідання круглого столу на тему: «Хто і як відповідає за безпеку дітей в інформаційному просторі в Україні та за кордоном: реалії та перспективи», організованого Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі.
У роботі круглого столу взяли участь представники Комітетів Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, освітяни, вчені та науковці, представники релігійних та громадських організацій, загальнонаціональних телерадіоканалів. Від Української Православної Церкви на засіданні круглого столу був присутнім головний редактор «Церковної православної газети» архімандрит Лонгин (Чернуха).
Учасники круглого столу одностайно констатували, що відповідальність за безпеку дітей в інформаційному просторі в Україні має нести все суспільство. В родинах повинен здійснюватися батьківський контроль за користуванням дітьми телебаченням, Інтернетом та іншими ЗМІ; педагоги, вихователі та психологи повинні навчати дітей та батьків правилам інформаційної безпеки, запобіганню залежності від тих чи інших ЗМІ, що призводить до адиктивної поведінки; медійниками повинна бути розроблена система інформаційних попереджень про зміст інформації на предмет сцен насилля, нецензурної лексики, еротики і т. п. Також час показу телепрограм повинен враховувати вікові особливості глядачів. Держава має здійснювати правовий захист споживачів інформації та контролювати виконання існуючих законів.
Під час спілкування з боку діячів мистецтва, освітян та батьків прозвучало звернення до представників Церкви активно долучатися до захисту дітей від впливу негативної інформації. На це архімандрит Лонгин (Чернуха) відповів, що Православна Церква, а також Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій постійно звертаються до представників держави та громадськості з необхідністю негайного вирішення цієї проблеми й надалі готові співпрацювати у цьому полі.
У резолюції круглого столу учасники звернулися до органів законодавчої та виконавчої влади з рекомендацією вжити невідкладних заходів щодо:
- впорядкування законодавства у галузі інформаційної безпеки дітей, яке б передбачало регулюючий, а не забороняючий характер, та охоплювало усі складові інформаційного простору України;
- зобов’язання бізнес-середовища до активної саморегуляції діяльності, насамперед у частині підвищення якості програм для дітей;
- впровадження, у тому числі на законодавчому рівні, існуючого досвіду країн Європи для вдосконалення правого механізму розповсюдження програмного продукту в інформаційному просторі без цензури, але із застосуванням економічних санкцій до його виробників та осіб, якщо такий продукт може негативно впливати на дітей.