Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир очолив святкове богослужіння з нагоди престольного свята в академічному храмі Київських духовних шкіл

21 вересня, Православна Церква відзначила одне з найбільших свят ― Різдво Пресвятої Богородиці. Цього дня академічний храм Київських духовних шкіл, що знаходиться на території Святої Успенської Києво-Печерської Лаври, відзначив престольне свято.
Божественну літургію на площі перед храмом очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.
Його Блаженству співслужили: намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, ректор Київської академії та семінарії архієпископ Бориспільський Антоній (Керуючий справами УПЦ), архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), єпископ Васильківський Пантелеімон, викладачі та студенти духовних шкіл у священному сані.
За богослужінням Владика Володимир висвятив на священика випускника академії диякона Георгія Крючкова, а в сан диякона – студента ІІІ курсу академії Віталія Коцабу.
Після Божественної літургії Блаженніший Владика звернувся до віруючих із повчальним словом, у якому наголосив на життєвому подвигу Пресвятої Богородиці:
«В особі Божої Матері Господь дарував нам таку Істоту, перед якою проливаються ріки сліз, молитви, відчаю, але разом із тим радості, радості, що маємо таку Заступницю, у Якій сумніватися не доводиться. Божа Матір допомагає нам іти тернистими шляхами землі і, показуючи особистий приклад через Свій подвиг і страждання, навчає нас довготерпіння. Сама Пречиста сказала про Себе у коротких, але таких чудових словах: “Величає душа моя Господа і возрадувався дух мій у Бозі, Спасові моєму” Наше завдання, якщо ми бажаємо хоч скільки-небудь доторкнутися до цієї святості Богоматері, Її постійного клопотання про нас, постійного напоумлення, теж величати Бога і радіти духом у Бозі, Спасителеві нашому. Молячись сьогодні і звершуючи святкування на честь Пресвятої Богородиці, будемо пам’ятати, що Вона завжди з нами, і було б тільки бажання хоч якоюсь мірою наслідувати та злитися з духом Богоматері і величати разом із Нею Бога і радіти у Бозі, Спасителеві нашому. Божа Матір жодному не відмовляє. І віримо, що й сьогодні Вона тут із нами, і слухає нас, і молиться з нами, і нехай так буде завжди. Нехай дух наш буде на висоті, у радості завжди, і нехай величається нашим життям, нашими справами та вчинками дух і святість Божої Матері».
Також Блаженніший Митрополит Володимир привітав із престольним святом ректора, викладачів та студентів Київських духовних шкіл.
У свою чергу ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній також привітав Митрополита Володимира зі святом, зазначивши:
«Ви своїм життям, своєю проповіддю показуєте, як треба любити Бога, Божу Матір, бути відданим Промислу Божому незважаючи на ті випробування, що нам посилає Господь. Ваш приклад – це дивовижний приклад для кожного, і тому ми вдячні Богові, що у наших студентів є можливість навчатися переданню церковному не лише за книгами, а й за прикладом, часом небагатослівним, але прикладом життєвим; прикладом, часом мовчазним, але з доброю посмішкою, яка покриває все. Нехай Пречиста Богородиця, Якій Ви завжди молитеся і любите Її, завжди покриває Своїм чесним омофором, а ми, ті хто навчає і ті, хто навчаються, парафіяни цього святого храму і парафіяни Української Православної Церкви, будемо відданими Вам, відданими усьому тому, чому Ви нас навчаєте».
По завершенні богослужіння відбувся хресний хід навколо академічного храму.