Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.05.2012. ПОЧАЇВ. Єпископ Володимир взяв участь у святкуваннях присвячених 10-річниці знайдення мощей і канонізації преподобного Амфілохія

12 травня, єпископ Володимиро-Волинський І Ковельський Володимир взяв участь у святкуваннях присвячених 10-річниці знайдення мощей і канонізації преподобного Амфілохія, чудотворця Почаївського.
Саме в цей день, в 2002 році, схиігумена Амфілохія (Головатюка), згідно рішення Священного Синоду Української Православної Церкви, за богослужінням, яке тоді очолив митрополит Київський і всієї України Володимир, було прославлено у лику святих.
Як і 10 років тому, так і сьогодні, в Почаївської Лаври зібрались тисячі віруючих, щоб піднести свої молитви до преподобного Амфілохія.
В сам день свята Божественну Літургію очолив митрополит Кримський і Сімферопольський Лазар. Владиці співслужили собор архієреїв.
Після закінчення богослужіння по території обителі було звершено хресний хід з мощами преподобного Амфілохія. По його завершенню до всіх присутніх звернувся намісник Лаври – митрополит Володимир. В своєму вітанні владика висловив вдячність архіпастирям, пастирям і всім вірним чадам Православної Церкви за те, що вони прибули розділити радість святкування. Після владики-намісника сказав слово митрополит Лазар. Його Високопреосвященство від імені Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України привітав усіх зі святом. Митрополит Лазар додав, що хоч за станом здоров’я Предстоятель не може бути разом з нами: «… але він душею разом з нами, він сьогодні також возносить свої молитви до преподобного».
По молитвам преподобного Амфілохія Господь проявив свою особливу милість в цей святковий день. Після закінчення богослужіння всі учасники торжества стали свідками того, що над Почаївською Лаврою на небі з хмар з’явився Хрест.
Історія свідчить, що споконвіку Почаївська гора збирає тисячі й тисячі віруючих, де особливий покров Цариці Небесної, де молитва святих угодників Божих преподобних Іова і Амфілохія безперервно возноситься до престолу Божого, де перебуваючи на богослужінні, душею начебто возносишся до небес.
Антон Мусієнко