Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.01.2012. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній освятив новий храм

В ніч з 13 на 14 липня 2011 року в селі Климашівка Хмельницького району Хмельницької єпархії УПЦ згорів храм преподобної Параскеви Сербської, який був освячений і відкритий 270 років тому назад.
Згорів весь храм, неможливо оцінити збитки, які завдала пожежа, проте чудом зберігся вівтар і зовсім неушкодженим виявився престол, деяка церковна утварь і ікона Божої Матері «Троєручиця», що була розташована на горному місці святого олтаря.
Настоятель храму протоієрей Роман Луговий разом з парафіянами та мешканцями села з благословення Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія за півроку відновили духовну святиню побудувавши величний храм в честь цієї ж святої.
Так, 17 січня 2012 року у період Святок напередодні предпразднецтва Водохреща Господнього в селі Климашівка Хмельницького району відбулася історична подія – освячення нового побудованого храму на честь Святої Прп. Параскеви Сербської. Освячення храму здійснив митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній.
Владику зустрічали духовенство, керівництво району, та усі присутні, які зібралися в цей день в храмі.
Після освячення престолу та храму, митрополит Антоній у співслужінні духовенства звершив першу Божественну Літругію, за якою була принесена безкровна жертва та молитва Господу Богу нашому Іісусу Христу, за усіх присутніх на молитві, ктиторів, будівельників, жертводавців, та усіх причетних до сьогоднішньої події.
По закінченні богослужіння до усіх присутніх звернувся владика Антоній з архіпастирським словом. У своїй промові архіпастир привітав присутніх із історичною подією, яка відбулася в цей день і буде занесена в історичну книгу села. Владика розповів про велике значення святого храму для православного християнина. Через храм Божий пролягає дорога, що приводить до Бога, до Спасителя, Який віддав Своє життя і пролив Свою кров за наші гріхи. У Церкві людина має можливість пізнати Бога, почути про Нього, поєднатися з Ним, особливо в таїнстві Святого Причастя, до такої повноти, як нерозривно з’єднані в нашому житті душа і тіло – сказав Митрополит.
Нехай Всемилостивий Господь наш окропить благодаттю своєю храм цей щоб стояв Він на місці цьому та був прославлений в віках – говорилося в промові архіпастиря.
Слід зазначити, що немало благодійників долучилися до цієї події, щоб відбулося сьогоднішнє свято, найактивнішу свою підтримку надавав — голова Хмельницької районної держадміністрації Коліщак Віктор Михайлович, за що був нагороджений Церквою за понесені труди орденом УПЦ – Прп. Нестора Літописця ІІ ст.
На завершення свого візиту владика Антоній преподав парафіянам архієрейське благословення і роздав іконки на згадку про святковий день.
Для усіх прочан була дана братська трапеза, організована релігійною громадою Свято-Параскевинського храму с. Климашівка.