Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.01.2012. КРИВИЙ РІГ. 10-а самостійна державна пожежна частина Центрально-Міського району інформує !

НЕ ЗАТЬМАРИМО СВЯТО ЛИХОМ !
Наближаються найулюбленіші свята нашого народу – Новорічні і Різдвяні! Незабаром у Вашій оселі, у більшості установ і організацій заблищать різнобарвними вогнями, запахнуть хвоєю красуні-ялинки. Передноворічний марафон уже стартував: вітрини магазинів заклично загукують порадувати рідних і близьких подарунками, оголошено про святкове зниження цін, нас захлиснула приємна суєта: що одягти в новорічну ніч, що поставити на стіл, покласти під ялинку…
Оживилися й любителі «піротехнічних ефектів»: тишу вечірнього міста раз у раз порушують вибухи, нічне небо освітлюють яскраві спалахи — йде підготовка до новорічних феєрверків. Вчасно нагадати про те, що ще жодне новорічне свято не обійшлося без трагічних подій, причиною яких були петарди, вибухові пакети чи ракети.
Щоб нинішні Новорічні і Різдвяні дні ввійшли в наше життя чарівною таємницею, посмішками близьких і рідних людей, сяйвом блискучої ялинкової мішури , особливою добротою і затишком, не слід забувати про прості правила пожежної безпеки. Насамперед, потрібно відмовитися від використання саморобних піротехнічних пристроїв, купувати тільки фабричну продукцію в спеціалізованих магазинах, дотримуватися інструкцій з їх використання. Категорично заборонено використовувати петарди і ракети в приміщеннях і в безпосередній близькості від будівель.
Щоб уберегтися від вогненного лиха при обладнанні новорічних ялинок необхідно: не ставити їх біля опалювальних приладів, портьєр, не використовувати для прикраси легкозаймисті іграшки, вату, свчі, саморобні чи несправні гірлянди, не використовувати біля ялинок хлопавки, бенгальські вогні, піротехнічні пристрої, не тримати лісову красуню в приміщенні занадто довго – вона висихає і легко займається. Ні в якому разі не можна залишати дітей біля ялинки без нагляду, тому що дитячі витівки часто стають причиною пожежі.
На підприємствах та в організаціях, де вирішили організувати Новорічні свята, необхідно заздалегідь й ретельно підготуватися до цих хвилюючих днів. Насамперед – вибрати приміщення для ялинки. Найбільш зручні і безпечні місця для цього – перший чи другий поверхи, і де є два евакуаційних виходи. Зелена красуня повинна встановлюватися на стійкій основі (підставка, посудина з піском) якнайдалі від проходів і виходів, на відстані від стін і стелі. У проходах не повинно бути стільців, електрод ротів. Двері потрібно тримати розкритими чи незамкненими. Кількість людей у приміщенні, де відбувається свято, не повинна перевищувати встановлену норму. Засоби пожежогасіння варто зберігати біля виходу – на видному і легко доступному місці. Ілюмінацію на ялинці може монтувати тільки кваліфікований електрик, використовуючи гірлянди заводського виробництва.