Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.09.2011. ЖИТОМИР. Єпископ Никодим звершив освячення накупольного креста повернутого Церкві собора

Велична і унікальна подія відбулася на свято Воздвиження у Житомирі. Давнє місто остаточно позбулося насліддя радянсько — атеїстичної доби – Хрестовоздвиженський храм, обезглавлений комуністами у 1923 році, сьогодні знову увінчався святим Хрестом.
Знаменно, що ця приємна подія відбулася саме на Воздвиження, – день, коли Церква Христова вшановує святий Хрест – знамено нашого спасіння. Це свято є ще й престольним для храму-мученика. Сплюндрований атеїстами він майже дев’ять десятиліть стояв безголосим – тут не линула молитва, не дзвонили дзвони.
Слід зазначити, що 8 вересня 2011року, під головуванням Йосипа Запаловського, відбулась шоста сесія Житомирської обласної ради VI скликання, на якій депутатським корпусом було прийняте довгоочікуване історичне рішення про передачу Хрестовоздвиженської церкви (обласний краєзнавчий музей, відділ природи) у власність Житомирської єпархії Української Православної Церкви.
27 вересня, в двунадесяте свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, на майданчику, просто неба, біля центрального входу до древньої Хрестовоздвиженської церкви, була відслужена святкова Божественна літургія, яку очолив Віссаріон, митрополит Овруцький і Коростенський у співслужінні Никодима, єпископа Житомирського і Новоград — Волинського, єпископа Городницького Олександра і духовенства Житомирської єпархії.
Після читання святого Євангелія владика митрополит сказав проповідь на тему двунадесятого свята, розкривши сенс Священної історії в додатку до сучасності.
Під час богослужіння молитовно співав архієрейський хор. Багато віруючих, особливо маленьких діточок, причастилось Святих Христових Таїн.
Кульмінацією свята стало освячення Хреста. Тисячі присутніх, затамувавши подих споглядали, як за допомогою сучасної будівельної техніки, єпископ Никодим особисто піднявся до центрального купола, – на висоту півсотні метрів,– звершив молитву і освятив напередоднi встановленого Хреста.
Мабуть вперше в історії древнього міста Житомира правлячий архієрей у такий спосіб звершив освячення. Зазвичай священнослужителі освячують хрести на землі, а вже потім будівельники встановлюють їх на храми.
« Хоча зазвичай я й боюся висоти, – поділився повернувшись з «піднебесся» владика Никодим, – проте сьогодні не було страшно. Це значуща подія не тільки для мешканців Житомира, але й для усієї України. Бо наші предки будували храми для молитви і якщо церква стоїть зачиненою, без хреста – це гріх який волає до неба. Це гріх тих, хто руйнував храми, хто обагрив свої руки кров’ю мучеників. Це був би і наш гріх, якби ми своєю байдужістю дозволили б храму Божому стояти пусткою. Проте. З доброї волi житомирської влади відновлено правду – у храмі лунатиме молитва. Золотий хрест, який ми щойно освятили нехай сяє над нашим містом, охороняючи його мешканців від усякого лиха і неправди» – сказав архієрей.
Після завершення чинопослідування освячення надкупольного хреста відбулася урочиста передача Хрестовоздвиженського храму (будівлі відділу природи Житомирського обласного краєзнавчого музею Житомирської обласної ради) у власність Житомирської єпархії Української Православної Церкви .
В урочистій події взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, заступники Віктор Балюрко і Микола Дейсан, заступник голови обласної ради Михайло Чигир, Житомирський міський голова Володимир Дебой.