Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.08.2011. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Єпископ Іларій взяв участь у закритті Дев’ятого Київського літнього богословського інституту

У соціальному духовно-просвітницькому центрі «Ковчег» при храмі Преподобної Параскеви Сербської села Лишня Макарівського району завершив свою роботу Дев’ятий Київський літній богословський інститут (КЛБІ), що діяв протягом двох минулих тижнів.
Традиційний науково-навчальний захід відбувся за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, та за активної співпраці науковців різних духовних та світських вищих навчальних закладів України та інших країн світу.
У 2011 році КЛБІ був присвячений темі «Дитинство у християнській традиції та сучасній культурі». Організатори Інституту – «Центр св. Климента: спілкування та діалог культур», науково-видавниче об’єднання «Дух і літера», Центр європейських гуманітарних досліджень НаУКМА (директор – Костянтин Сігов).
Заняття КЛБІ вже дев’ятий рік поспіль були звернені до всіх, хто прагне розширити свій богословський, філософський та культурологічний світогляд. Слухачі КЛБІ — переважно студенти, випускники та викладачі світських та духовних навчальних закладів з України та інших країн і всі зацікавлені у підвищенні рівня богословських знань. Окрему програму було розроблено для дітей, які вивчали Святе Письмо, літургіку, брали участь у творчих майстернях, а також займалися документальною відеозйомкою та створенням фільмів.
За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви останній день роботи Інституту відвідав вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій.
Владика очолив подячний молебень, звернувшись зі словом до учасників Інституту, в якому привітав всіх із звершенням важливої та вагомої науково-богословської події та подякував організаторам і всім, хто долучився до її проведення.
Владика взяв участь у підведенні підсумків та обговоренні перспектив КЛБІ, наголосив на тому, як важливо, що Інститут дає можливість вивчати богослов’я у спільноті, у живому спілкуванні зацікавлених людей, підкресливши важливість тематики нинішнього року. Літній інститут сприяє ще більш поглибленій співпраці керівників, викладачів та студентів світських та духовних навчальних закладів.
Учасники подякували архієрею за підтримку та разом з ним спланували подальшу співпрацю на основі створеної Вченої ради «Ковчегу». До неї увійшли: єпископ Макарівський Іларій, благочинний Макарівського церковного округу архімандрит Кирил (Білан); голова комісії з благодійництва Макарівського благочиння ігумен Філарет (Єгоров); керівник італо-української асоціації «Спілкування та єднання» протоієрей Микола Макар; секретар Всеукраїнського православного педагогічного товариства протоієрей Богдан Огульчанський; провідний співробітник Інституту філософії НАН України ім. Г. Сковороди В. А. Малахов; директор НВО «Дух і літера» К.Б. Сігов; завідувач кафедри філософії Вінницького національного технічного університету О.І. Хома; співробітник Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА та науковий редактор НВО «Дух і літера» Ю.А. Вестель; професор Православного Свято-Тихонівського університету (Росія) І. Л. Багратіон-Мухранелі; доцент кафедри теорії культури та філософії науки філософського факультету Харківського національного університету ім. В.М. Каразіна О.С. Філоненко; директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею В.О. Вітковський; науковий співробітник Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА Д.С. Морозова, а також інші керівники та провідні фахівці духовних та світських навчальних закладів України, ближнього та далекого зарубіжжя.
Загалом в роботі Інституту взяли участь представники 12 країн світу. До роботи міжнародного наукового співтовариства долучилися О.М. Гуменюк, заступник голови Макарівської райдержадміністрації, Г. І. Єкименкова, Голова фонду «Милосердя та здоров’я» Київської обласної державної адміністрації, А.А. Шевчук, сільський голова села Лишня. Свої привітання та найсердечніші побажання успіхів та подальших здобутків надіслала заступник губернатора Київщини Т.Л. Подашевська. Всі учасники висловили надію на подальшу взаємокорисну співпрацю.