Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.12.2010. КИЇВ. Архієпископ Марк взяв участь в робочому засіданні Священного Синоду

23 грудня архієпископ Марк, правлячий архієрей Хустської єпархії взяв участь в останньому в цьому році робочому засіданні Священного Синоду УПЦ, яке відбулося у Києві під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Поскільки це Засідання Священного Синоду заключне в цьому році, на ньому були заслухані доповіді Голів Синодальних Комісій про їхню діяльність.
Згідно рішень цього Синоду, Собор Карпаторуських святих поповнився новим іменем. До святців Української Православної Церкви внесено ім’я святого священносповідника Досіфея (Васича), митрополита Загребсько-Люблянського, який був причислений до лику святих Архієрейським Собором Сербської Православної Церкви 22 травня 1998 року. Ухвалено святкувати пам’ять священносповідника Досіфея (Васича) 31 грудня/13 січня. Майбутній святитель народився в Белграді у 1878 р. З 1900 по 1904 роки навчався в Київській Духовній Академії. У 1913 р. рукопокладений в єпископа. В серпні 1922 р. він разом із прп. Алексієм (Кабалюком) створив у Закарпатті Єпархіальну раду. Помер свт.Досіфей у Белграді 13 січня 1945 року. (Ж У Р Н А Л № 41)
На території Закарпаття утворено ще один жіночий монастир. За поданням Високопреосвященнійшого Феодора, Архієпископа Мукачівського і Ужгородського, Священний Синод ухвалив відкриття жіночого монастиря на честь святої рівноапостольної Марії Магдалини в с. Зарічево (урочище «Голиця») Перечинського району Закарпатської області та призначив настоятелькою монастиря монахиню Варвару (Поп) з возведенням у сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою (Ж У Р Н А Л № 65)
До Канцелярії Київської Митрополії надходять чисельні звернення віруючих Української Православної Церкви, в яких висловлюється стурбованість щодо прийняття Верховною Радою України нового Податкового кодексу. Синод доручив Богословсько-канонічній комісії вивчити з богословської точки зору положення Податкового кодексу щодо механізму обліку фізичних осіб-платників податків та аргументи віруючих, які через релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків. Крім вивчення питання, Представництву УПЦ у Верховній Раді України та Юридичному відділу УПЦ у співпраці з народними депутатами України Священний Синод доручив підготувати пропозиції щодо захисту прав віруючих та розв’язання суперечливих питань.
Окрім цих питань, Синод затвердив дві нові нагороди Української Православної Церкви: Орден Святителя Миколая Чудотворця «За благодійництво» та Орден Святого благовірного Київського князя Ярослава Мудрого.
Згідно з потребами УПЦ, Священний Синод призначив трьох вікарних єпископів. Єпископом Броварським, вікарієм Київської Митрополії, за рішенням Синоду, бути клірику Київської єпархії архімандриту Феодосію (Снігірьову), Єпископом Рокитнянським, вікарієм Білоцерківської єпархії, бути клірику Білоцерківської єпархії архімандриту Никодиму (Барановському) та Єпископом Дрогобицьким, вікарієм Львівської єпархії, бути клірику Київської єпархії архімандриту Філарету (Кучерову).