Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.12.2010. ЛУЦЬК. У єпархії проходить науково-практичної конференції «Історія та сучасність Православ’я на Волині»

13 грудня у Палаці культури розпочалась робота науково-практичної конференції «Історія та сучасність православ’я на Волині», котра призначена пам’яті краєзнавця і викладача ВДС М.І.Теодоровича. Цьогорічна конференція присвячена 20-річчю відродження духовної школи в м. Луцьку і 925-ліття міста.
Як зазначив ведучий дійства – секретар ВДС протоієрей Олександр Кондратюк : «Конференція покликана згуртувати усіх небайдужих до історії православної віри на нашій землі». Згодом, на сцену були запрошені почесні гості конференції: керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, почесний ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Петро Влодек, діючий ректор духовного навчального закладу протоієрей Сергій Ющик, інспектор та настоятель Свято-Покровського храму кафедрального храму Луцька протоієрей Георгій Шевчук, кандидат історичних наук, член-кореспондент Української Академії Історичних Наук, голова спілки краєзнавців – Бондаренко Геннадій Васильович та краєзнавець Волинської землі Геннадій Якович Гулько.
Митрополит Ніфонт, виступаючи з вітальним словом, зазначив: «Факт проведення такого заходу являється початком науково-общинної роботи на нашій Волинській землі… конференція покликана показати лучанам наскільки вагома православна віра для міста та усієї Волині». Після виступу митрополита Ніфонта до слова був запрошений протоієрей Петро Влодек, який описав буремні роки життя семінарії, роки гонінь на Церкву, коли духовний заклад був на межі закриття. «Було і таке, коли в семінарії вчилось лише 6 учеників-мучеників, як ми зараз їх називаємо»,- зазначив отець Петро. Опісля, ведучий зачитав вітальне слово голови Учбового комітету УПЦ Ректора Київських духовних шкіл архієпископа Бориспільського Антонія.

Також до слова були запрошені: Геннадій Васильович Бондаренко, Геннадій Якович Гулько та завідуюча музею Волинської ікони – Єлисеєва Тетяна Миколаївна. Останні висловили надію на те, що добра традиція, яка започатковується на наших очах матиме гідне продовження і в наступні роки.
Також відбувся показ кінофільму про історію Волинської духовної семінарії, який викликав досить приємні відгуки в аудиторії.
Після перегляду документальної кінострічки протоієрей Сергій Ющик виголосив доповідь про історичний шлях семінарії: «Віра народу-його душа, коли ведеться війна проти віри-ведеться війна проти людей,- зазначив ректор, — Волинська духовна семінарія — один з найстаріших навчальних закладів не тільки нашого міста, а й Волині, оскільки був заснований ще 214 років тому. Проте й доля його тісно пов’язана та переплетена з долею Православної Церкви на Волині. За дві сотні років свого існування цей навчальний заклад переселявся із міст в міста, не завжди маючи навіть свої приміщення, проте зажди виконував своє головне призначення – готував кандидатів до священицького служіння. Водночас Волинська духовна семінарія стала своєрідним форпостом Православ’я на Західноукраїнських багатостраждальних землях, де сама православна віра неодноразово стояла не тільки поза державними законами, а й не мала практично надії на життя. Острог, Ганнопіль, Кременець, Житомир, знову Кременець – ось міста, в яких знаходилась в різні періоди Волинська семінарія. І вже більш, ніж півстоліття історія цього навчального закладу тісно пов’язана з обласним центром Волинської області – містом Луцьк, який в тяжкі післявоєнні роки прийняв в себе перших студентів майбутньої відродженої семінарії.
Нам є з кого брати приклад. В історії нашої школи золотими буквами вписані імена славних богословів, науковців, письменників… та найголовніше, що випускники Волинської духовної семінарії сяють в сонмі святих новомучеників і сповідників Руської Православної Церкви. І які б не були спокуси яскравого сьогодення, ми, вчителі і вихованці, не маємо права відступати від традицій нашої школи, не маємо права спотворювати її історію в догоду політичним хитросплетінням, не маємо права зраджувати стійкість і жертовність угодників Божих. Але ми маємо право надалі виховувати тих, хто буде вселяти надію там, де панує безнадійність, хто буде підставляти плече помочі там, де звикли підставляти підніжку, хто буде нести розраду туди, де панує відчай, хто буде піднімати руки до неба за тих, в кого руки вже опустились. Хто буде з честю нести в світ звання вихованця і випускника Волинської духовної семінарії».
Протоієрей Олександр Богданов, в свою чергу доповідав про найстаріші храми міста Луцька.
Архімандрит Аліпій (Сапіга) виголосив розповідь про мучеників, які не зреклись свого віросповідання та померли для життя з Богом: «Наше покоління не повинно забувати, а повинно наслідувати те вічне надбання – віру православну».